تحلیل
تحریم و ۸ مشکل برای صنعت
محدودیتهای اعمال شده از سوی آمریکا و متحدانش علیه نظام بانکی ایران، شاید نیروی کافی برای فلج کامل فعالیتهای اقتصادی نداشته باشد، اما برخلاف ادعای مقامهای دولتی کاملا بیتاثیر نیست. محدودیتها و تحریمها ۸ مشکل برای فعالیتهای صنعتی ایجاد کردهاند که به طور خلاصه در زیر میآید: ۱ - تاخیر در مبادلات: به دلیل محدودیتهای اعمال شده بسیاری از تولیدکنندگان خارجی از فروش مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز کارخانههای داخلی ممانعت میکنند. همچنین در فروش طیف وسیعی از کالاها و خدمات، محدودیتها روند فزاینده پیدا کرده است که خرید را ناممکن یا با تاخیرهای طولانی مواجه کرده است.
۲ - افزایش ریسک و هزینه: به دلیل ممانعت بسیاری از تولیدکنندگان معتبر، فروش مستقیم کالاها و تجهیزات به ایران، خریداری از واسطهها در دستور کار تولیدکنندگان ایرانی است. این محدودیتها علاوه بر افزایش درجه ریسک، قیمت تمام شده واردات را نیز افزایش داده و راه را برای عدم تعهد فروشندگان خارجی هموار کرده است.
۳ - گشایش اعتبار: محدودیتهای اعمال شده بر نظام بانکی از سوی تعداد و پرشماری از بانکهای معتبر بینالمللی، اعتبار اسنادی بانکهای ایرانی سخت و برخی اوقات ناممکن شده و قدرت گشایش اعتبار و استفاده از مبادلات بینالمللی را سلب کرده است.
۴ - الزام به خرید نقدی: تعداد پرشماری از تولیدکنندگان خارجی به سهولت گذشته با طرفهای ایرانی با پرداخت مدتدار مالی
داد و ستد نمیکنند و تنها به داد و ستدی تمایل دارند. این اتفاق نامساعدی است که نیاز به نقدینگی را افزایش داده است.
۵ - محدودیت استفاده از متخصصان خارجی: دامنه محدودیتهای اعمال شده به دلیل تحریمها استفاده از متخصصان خارجی را در بخش صنعت با مشکل اساسی مواجه کرده است.
با توجه به اینکه برخی از فعالیتهای صنعتی نیاز شدید به متخصصان خارجی دارند از این جهت نیز تحت فشار شدید قرار دارند.
۶ - فقدان ثبات در قیمتهای مواد اولیه: به دلیل اجتناب تامینکنندگان خارجی از انتقاد قراردادهای بلندمدت و تمایل آنها به انجام داد و ستد نقدی، قیمتهای مواد اولیه و تجهیزات نوسانهای دامنهدار و پرشمارتری را تجربه میکند و سودآوری بنگاههای صنعتی را با التهاب و ابهام مواجه کرده است.
۷ - تنگنای ورود تکنولوژی روز: امتناع تولیدکنندگان خارجی برای انتقال تکنولوژیهای روز و قطعات یدکی و تجهیزات، موجب کاهش بهرهوری در فعالیتهای صنعتی شده است.
۸ - صادرات و واردات: دامنه محدودیتهای ناشی از تحریم بانکی اکنون به بخش صادرات سرایت کرده و صادرکنندگان نمیتوانند از تسهیلات بانکی بینالمللی استفاده کنند.
ارسال نظر