در تقابل عوامل مثبت و منفی رقم خورد
برآیند صفر شاخص
گروه بورس- اسماعیل دلخموش: روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۹ واحد(معادل ۰۲/ ۰ درصد) افزایش یافت تا جدال میان نمادهای کوچک و بزرگ بازار نهایتا به نفع نمادهای کوچک تمام شود و شاخص کل رشد اندکی از خود نشان دهد. کارشناسان معتقدند گرچه تصویب کلیات برجام در مجلس شورای اسلامی و خوش بینیهای حاصل از آن در کنار رشد قیمت کالاهای جهانی عوامل مثبتی هستند که در رشد روز گذشته بازار تاثیرگذار بودهاند اما انتظار گزارشهای نامناسب ۶ ماهه شرکتها و جذابیت سرمایهگذاریهای جایگزین کم ریسک در کنار مشکل فروش شرکتها همچون هفتههای گذشته از جمله نگرانیهای سرمایهگذاران بودند، نگرانیهایی که مانع از رشد بیشتر شاخص شدند.
گروه بورس- اسماعیل دلخموش: روز گذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۹ واحد(معادل ۰۲/ ۰ درصد) افزایش یافت تا جدال میان نمادهای کوچک و بزرگ بازار نهایتا به نفع نمادهای کوچک تمام شود و شاخص کل رشد اندکی از خود نشان دهد. کارشناسان معتقدند گرچه تصویب کلیات برجام در مجلس شورای اسلامی و خوش بینیهای حاصل از آن در کنار رشد قیمت کالاهای جهانی عوامل مثبتی هستند که در رشد روز گذشته بازار تاثیرگذار بودهاند اما انتظار گزارشهای نامناسب ۶ ماهه شرکتها و جذابیت سرمایهگذاریهای جایگزین کم ریسک در کنار مشکل فروش شرکتها همچون هفتههای گذشته از جمله نگرانیهای سرمایهگذاران بودند، نگرانیهایی که مانع از رشد بیشتر شاخص شدند. محمدرضا صادقی مقدم در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درباره شرایط بازار چنین گفت: تصویب کلیات برجام در مجلس تاثیرات مثبت کوتاه مدتی بر بازار دارد اما چنان که انتظار داشتیم این تاثیرگذاری چندان قابل توجه نبود. به این ترتیب اگرچه تصویب نشدن برجام در مجلس میتوانست سیگنال منفی قدرتمندی باشد اما تصویب آن چندان موجب تغییر شرایط بازار نشد.
بورس در انتظار گزارشهای ۶ ماهه
وی افزود: در این میان انتظار گزارشهای نامناسب 6 ماهه یکی از مواردی است که باعث افزایش بدبینیهای معاملهگران شده است. با این حال تاثیر واقعی این گزارشها هماکنون نیز در قیمتها لحاظ شده و با توجه به روند آماری عملیات، فروش و سودآوری شرکتها، قیمتها در حال حاضر اصلاح شدهاند. بررسی P/ E شرکتها نیز موید همین مطلب است به شکلی که درون یک صنعت P/ E شرکتهایی که برآورد میشوند گزارشهای 6 ماهه مناسبی داشته باشند نسبت به شرکتهایی که نسبت به آن خوشبینی وجود ندارد تفاوتهای معناداری دارند. به این ترتیب بعید به نظر میرسد قیمتها پس از انتشار گزارشهای 6 ماهه تغییر چندانی از خود نشان دهند و میتوان گفت بازار به پیشواز گزارشهای 6 ماهه رفته است.
این کارشناس بازار سرمایه درباره تاثیر متغیرهای بینالمللی همچون قیمت نفت و کالاهای جهانی بر بازار سهام گفت: افزایش قیمت کالاهای جهانی همچون فلزات تا حدی بدبینیها را کاهش داد اما مساله افزایش قیمت نفت را نمیتوان سیگنال چندان قدرتمندی برای بازار لحاظ کرد زیرا در بلندمدت افق چندان روشنی برای افزایش قابل توجه قیمت نفت وجود ندارد و احتمالا قیمت آن در سطوح فعلی نوسان کند.
تغییر بازار از مسیر فاکتورهای داخلی اقتصاد
وی ادامه داد: در شرایط فعلی تغییرات در مولفههای داخلی اقتصاد کشور عاملی اساسی است که میتواند وضعیت بازار سهام را تغییر دهد. سرمایهگذاریهای جایگزین و نرخ سودهای بدون ریسک برای سرمایه گذاران جذابیت بیشتری دارند و تغییرات احتمالی در سیاستهای دولت میتواند با تعدیل این نرخها موجب افزایش جذابیت سرمایهگذاری در بازار سهام و کاهش هزینه تسهیلات بنگاههای اقتصادی شود.
صادقیمقدم در خاتمه چنین بیان کرد: نکته پراهمیت دیگری که میتواند موجب بهبود قابل توجه شرایط فعلی شود، تغییر در بخش تقاضای بنگاهها است. سیاستهای دولت در این زمینه نیز میتواند بسیار اثرگذار باشد. تحریک تقاضا، در نظر گرفتن بستههای حمایتی در جهت رونق بخشی به صادرات و به شکل کلی ایجاد شرایطی جهت تسهیل فرآیند فروش شرکتها میتواند در این زمینه بسیار موثر واقع شود.
رشد اندک شاخص با نمادهای کوچک
دیروز شاخص کل بورس تهران 9 واحد افزایش یافت تا به رقم 61 هزار و 296 واحد برسد. بررسی روند حرکتی شاخص نشان میدهد شاخص کل از آغاز معاملات تا یک ساعت پیش از پایان معاملات روندی روبه رشد را طی کرده است اما در یک ساعت پایانی شاخص تحت تاثیر معاملات بلوکی نماد فارس(نمادی که بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشت) سقوط کرد. این روند اما در ادامه و تحت تاثیر معاملات نمادهای کوچکتر بازار تا حدی تعدیل شد. به این ترتیب شاخص کل در نهایت رشد اندکی(02/ 0 درصد) از خود نشان داد در حالی که شاخص کل هموزن رشد 4/ 0 درصدی را تجربه کرد. رشدی که نشان دهنده غلبه نمادهای کوچکتر بر تاثیر منفی معاملات نمادهای بزرگی چون فارس، شبندر و اخابر بودند.
روز گذشته نمادهای «وبملت»، «خودرو»، «شپدیس» و «وخارزم» بیش از سایر نمادها موجب رشد شاخص کل شدند در حالی که «فارس»، «شبندر»، «اخابر» و «کگل» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشتند. بررسی مشارکت معاملهگران حقیقی و حقوقی در معاملات دیروز نشان میدهد حقوقیها در معاملات نماد فارس فعال تر از حقیقیها بودند به شکلی که عمده حجم خرید و فروش این نماد را در اختیار داشتند. فعالیت حقیقیها در نماد شبندر بیشتر بود. این معاملهگران ۷/ ۸۸ درصد از حجم خرید و ۸/ ۵۹ درصد از حجم فروش این نماد را به خود اختصاص دادند. وبملت نیز با اقبال حقوقیها در سمت خرید و اشتیاق بیشتر حقیقیها در سمت فروش مواجه شد. حجم معاملات دیروز بورس با کاهش ۶ درصدی به بیش از ۳۲۷ میلیون سهم رسید و ارزش معاملات با ۱۹ درصد افزایش بالغ بر ۷۸۵ میلیارد ریال بود.
افت آیفکس پس از ۴ روز
دیروز آیفکس 4/ 2 واحد(معادل 35/ 0 درصد) کاهش یافت تا پس از 4 روز کاری افزایش، افت را تجربه کند. بر این اساس حجم معاملات روز گذشته فرابورس نیز به بیش از 88 میلیون سهم و ارزش معاملات به بیش از 963 میلیارد ریال رسید. تعداد معاملات نیز با افزایش 116 درصدی رقم 29 هزار و 546 را ثبت کرد.
اسناد خزانه اسلامی نیز با نماد معاملاتی «اخزا ۱» روز گذشته پس از دو روز کاهش، ۴۱۷ ریال (معادل ۰۵/ ۰ درصد) افزایش قیمت را تجربه کرد. به این ترتیب قیمت این اسناد به ۹۰۵ هزار ریال و نرخ سود موثر آن به ۹/ ۲۶ درصد رسید.
ارسال نظر