دیدگاه روز
اصلاحات سهبندی و تحلیل تکنیکال
نوسانات در هر شاخص، بخشی از وجود آن شاخص به حساب میآید و به نوعی این نوسانات هستند که در هر لحظه شاخص را میسازند.
مهتاب داورزاده *
نوسانات در هر شاخص، بخشی از وجود آن شاخص به حساب میآید و به نوعی این نوسانات هستند که در هر لحظه شاخص را میسازند. شاخصها که تنها ابزار مورد استفاده در تحلیلهای تکنیکی هستند، قرار است که تاثیر تمام اطلاعات موجود در بازار و حتی خارج از بازار را در خود داشته باشند، تا بتوانند تحلیل تکنیکی مناسبی را ارائه کنند. بنا بر تحلیل تکنیکی، نوسانات یک شاخص در هر لحظه از زمان از گذشته آن شاخص تغذیه میشود و این نوسانات آینده شاخص را رقم خواهند زد.
حال اگر بخشی از اطلاعات یک شاخص حذف شود، دیگر تحلیل تکنیکی بر مبنای اطلاعات حقیقی صورت نگرفته و در واقع شاخص بیان کننده همه اطلاعات مربوطه نیست، مگر آنکه ارزش مقدار کل آن بخشی را که میخواهیم حذف کنیم، از ابتدا تاکنون و به طور کامل حذف کنیم، به طوری که انگار اصلا از اول آن بخش جزئی از شاخص مربوط نبوده، یا به عبارتی حذف مالکیت متقاطع را داشته باشیم. اما اگر قرار باشد بدون حذف مالکیتهای متقاطع، تنها تاثیر «تغییرات»، این بخشها را از شاخص حذف کنیم، بخشی از اطلاعات شاخص را پنهان کردهایم که کوچکترین نتیجهاش شفاف نبودن اطلاعات عددی شاخص میباشد و به دنبال آن تحلیلهای تکنیکی نیز دچار خطا خواهند شد. بنابراین شفاف نبودن اطلاعات دیگر فقط مشکل تحلیلهای فاندامنتالی نخواهد بود، بلکه این ناخالصی را در اطلاعات مربوط به تحلیلهای تکنیکی نیز شاهد خواهیم بود و حتی این عبارت که «تحلیلهای تکنیکی در کشورهای کمتر توسعه یافته به علت شفاف نبودن اطلاعات فاندامنتالی مناسبتر هستند» نیز به زیر سوال میرود. و شاید بتوان عنوان کرد دیگر هیچ تحلیلی برای چنین شاخصی مناسب نخواهد بود. حال با این اوصاف اگر این شاخص، شاخص کل بورس اوراق بهادار باشد، میتوان گفت که کاربردیترین روش ورود و خروج به این بازار سرمایه نه تحلیل تکنیکی و نه تحلیل فاندامنتالی است. بلکه همان روش قدیمیهرج و مرجی کار خود را انجام خواهد داد.به عنوان مثال وقتی فقط در روز سوم مرداد ۱۳۸۶ و تنها در یک نقطه یک افت ۱۲۵واحدی از شاخص حذف میشود و به جای آنکه شاخص به ۵/۸۹۹۱۵ برسد، به ۶/۹۱۱۶ میرسد، که این دستکاری فقط در آن لحظه رخ داده و نه در قبل و بعد از آن چنین تغییری را نداریم، بنابراین تحلیلهای تکنیکی کار خود را بدون توجه به این ۱۲۵ واحد افت انجام خواهند داد.
در حالی که که اگر این ۱۲۵ واحد افت در نظر گرفته میشد تحلیلهای تکنیکی، تحلیل دیگری را ارائه میدادند و الگویی غیر از این الگوی جدیدی که اکنون ساخته شده، ساخته میشد، که حتما حقیقیتر بود. پس به طور قطع این تغییر اخلالی را در تحلیل تکنیکی آینده شاخص نیز به وجود خواهد آورد.
* دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد - دانشگاه اصفهان
ارسال نظر