گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران در نخستین روز کاری از ماه مبارک رمضان حجم داد‌و‌ستد اندک ۷/۱۳ میلیارد تومانی را شاهد بود که رکود مضاعف داد‌وستدهای بازار را نشان داد. در بازار دیروز هر چند بخشی از تمرکز بازار به آخرین روز برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی معطوف بود و حدود ۱۳شرکت مجمع سالانه خود را برگزار کردند، اما برداشت عمومی کارشناسان از بازار کاهش شدید سطح نقدینگی و فعالیت معامله‌گران است که این شرایط هم موجب رکود در بازار شده است. از این دیدگاه بازار با کاهش سطح نقدینگی در حال تجربه ورود رکود به فاز بلند مدت است که تا مدت‌ها می‌تواند همراه بازار باشد. در این میان امیدواری فعالان اقتصادی به مذاکرات روز سه شنبه کارشناسان هسته‌ای است به ویژه آنکه با توجه به تلاش‌های صورت گرفته از سوی وزارت امور خارجه دورنمای حصول توافق برای از سر گیری جلسات نمایندگان گروه ۱+۵ افزایش یافته است. با این حال سهامداران در حالی با فصل مجامع سال ۹۱ خداحافظی کردند که بازدهی منفی ۵/۳ درصدی برای بورس تهران به ثبت رسید.

ارز سه‌نرخی شد

در همین حال دیروز معامله گران در مسائل اقتصادی شاهد آن بودند که با وجود هشدارهای برخی کارشناسان در مورد تبعات چند نرخی شدن ارز، برای واردات کالا از سه نرخ متفاوت ارز استفاده می‌شود.

به گزارش ایسنا طبق آنچه رییس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرده، اکنون برای کالاهای اساسی که جزو اولویت‌های وارداتی کشور هستند، ارز با نرخ مرجع ۱۲۲۶ تومانی لحاظ می‌شود. برای کالاهای سرمایه‌ای و واسطه‌ای ارز ۱۵۰۰ تومانی (ارز حاصل از صادرات) در نظر گرفته شده است و کالاهایی مانند خودرو و عروسک هم که لوکس تشخیص داده شده باشند با ارز بازار آزاد (آخرین قیمت ۱۹۱۰ تومان) می‌توانند وارد کشور شوند.

ارسلان فتحی‌پور در این مورد گفته است: طرح جدیدی در مورد تغییر قیمت ارز ارائه نشده، بلکه همان درخواست قبلی ما توسط دولت اجرایی شده است. پیشنهاد قبلی ما این بود که کالاهای اساسی جزء اولویت وارداتی قرار بگیرند و از ارز ۱۲۲۶ تومانی استفاده شود و دولت هم این پیشنهاد را پذیرفته است.

در گروه سیمانی دیروز نگرانی در مورد تامین سوخت شرکت‌های سیمانی متعاقب قطع گاز شرکت‌های سیمانی و اعلام لزوم مصرف مازوت ادامه داشت. در حالی که برخی از مسوولان انجمن سیمان از توافق با ملی پخش و پالایش برای دریافت مازوت درب کارخانه به قیمت گاز (۷۰۰ریال به ازای هر لیتر) خبر داده‌اند، مراجعه برخی از شرکت‌های سیمانی به پالایشگاه‌ها نتیجه دیگری داشته است. براساس خبرهای دریافتی مدیران شرکت‌های سیمانی در مراجعه به پالایشگاه‌ها نظیر پالایشگاه شیراز با قیمت ۲هزار و۳۰۰ ریال به اضافه هزینه حمل مواجه شده‌اند. در حال حاضر هر شرکت سیمانی به ازای هر یک میلیون تن ظرفیت تولید سیمان نیاز به دریافت روزانه ۳۰۰هزار لیتر مازوت دارد که حمل این مقدار مازوت به کارخانه‌ها با توجه به فاصله میان پالایشگاه و کارخانه سیمان به ناوگانی عظیم از تانکرهای حمل مازوت نیاز دارد. براساس استانداردها اطمینان از حمل ۳۰۰هزار لیتر مازوت نیاز به تخلیه ۱۵کامیون در روز دارد که جریان با ثبات این میزان حمل در نهایت برای یک کارخانه در فاصله ۲۰۰کیلومتری از پالایشگاه به ۴۵کامیون (۱۵کامیون در بارگیری، ۱۵کامیون در حمل و ۱۵کامیون در مرحله تخلیه) نیاز دارد. افزون بر این، هزینه حمل این تعداد کامیون یک مساله اساسی است که مشخص نیست از چه محلی باید تامین شود. در حال حاضر تنها سه منبع پخش و پالایش، پالایشگاه و کارخانه سیمان برای تامین این هزینه قابل تصور است که باید دید در نهایت چه منبعی این هزینه را تقبل خواهد کرد. در همین حال برخی مسوولان از عدم ابلاغ توافقنامه قیمت ترجیحی مازوت به پالایشگاه‌ها خبر می‌دهند و معتقدند در روزهای آینده این امر صورت می‌گیرد.

روایت رسمی از آمار صادرات پتروشیمی‌ها

در بازار دیروز در شرایطی که آمار گمرک کاهش صادرات محصولات پتروشیمی را نشان می‌دهد، عبدالحسین بیات در گفت‌وگو‌ با مهر درباره آخرین وضعیت صادرات محصولات پتروشیمی ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون و با وجود افزایش تحریم‌ها، حجم صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پلیمری ایران نه تنها کاهش نیافته بلکه با افزایش هم روبه‌رو‌ بوده است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه هم اکنون وضعیت صادرات محصولات پتروشیمی به کشورهای اروپایی هم روندی عادی و طبیعی دارد، اظهار کرد: امکان صادرات پتروشیمی ایران در صورت اعمال هرگونه تحریمی وجود ندارد.

معاون وزیر نفت با یادآوری اینکه برخلاف بازار نفت، بازار صادراتی محصولات پتروشیمی بازاری انحصاری نیست، تصریح کرد: در حال حاضر تنوع محصولات مختلف پتروشیمیایی و تعداد بازارهای خارجی خریدار این محصولات بسیار متنوع است. این عضو هیات‌‌مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه در شرایط فعلی درخواست‌های متعددی از سوی خریداران خارجی برای واردات محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پلیمری ایران مطرح شده است، بیان کرد: با وجود افزایش تولید از ابتدای سال جاری، در مجموع نمی‌توانیم تمامی این درخواست‌ها را پوشش دهیم.

این مقام مسوول‌ از پیش فروش برخی از محصولات پتروشیمی ایران در قالب قراردادهای بلندمدت با برخی از شرکت‌های خارجی خبر داد و افزود: با وضعیت فعلی تقاضا نگرانی از بابت صادرات محصولات پتروشیمی نداریم.

چشم‌انداز سهام غذایی در بورس

در بازار دیروز در گروه غذایی نماد دو شرکت صنعتی بهشهر و مارگارین برای تعدیل سود متوقف شدند.

در این گروه، مدیرعامل توسعه صنایع بهشهر در گفت‌و‌گو با سنا، در خصوص وضعیت صنعت غذا و سهام این گروه در بازار گفت: قرار گرفتن در اولویت ارز دولتی باعث می‌شود، صنعت غذا و دارو شرایط مساعدتری را نسبت به سایر صنایع بازار تجربه کنند.

وی به سهامداران توصیه کرد: با توجه به شرایط فعلی این گروه، نگاه دقیق تری به روند سهام این شرکت‌ها داشته باشند.

داداش تصریح کرد: سهام این گروه با توجه به تصمیم اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت، نگرانی‌های گذشته را ندارند، علاوه بر این برای تولیدات این واحدهای صنعتی نیز تقاضای کافی در بازار وجود دارد.

مدیر عامل توسعه صنایع بهشهر درباره مشکلات قیمت‌گذاری ترجیحی در این صنعت گفت: برخی از کالاهای این صنعت مثل روغن و شوینده که نیاز مردم است با قیمت‌گذاری ترجیحی مواجهند اما از آنجا که تخصیص ارز دولتی نصیب این گروه شده است، مشکلی برای آنها ایجاد نمی‌شود.

داداش با تاکید بر اینکه سال جاری برای صنعت غذا سال خوبی است، گفت: پیش بینی می‌شود شرکت‌های این گروه تا پایان سال مالی بودجه‌های خود را محقق کنند.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره تهدیدهای این صنعت گفت: مهمترین مشکلی که ممکن است این صنعت را تهدید کند، کمبود نقدینگی است و در صورتی که شرکت‌ها با این مشکل مواجه نشوند می‌توانند بودجه‌های خود را محقق کنند.

در گروه بانکی، دیروز بانک صادرات در شرایطی مجمع خود را برگزار کرد که رییس‌ سازمان حسابرسی از اتمام ارزش‌گذاری دارایی‌های امیرمنصور آریا توسط ۱۲۰ کارشناس خبر داد و شایعه کسری وجوه برای تهاتر کردن با بدهی‌ها را تکذیب کرد.

در این گروه، بیمه دی نیز مجمع خود را با تقسیم سود ۲۰۰ریالی به پایان برد.

در گروه خودرویی ایران خودرو ۲۳۰ ریال سود نقدی میان سهامداران تقسیم کرد که البته ۵۰ ریال آن قرار شده در شرکت باقی بماند و ۱۸۰ ریال آن به صورت خالص توزیع شد.

در گروه تجهیزات نیز مپنا با ۳۰۰ریال سود نقدی سهامداران را از مجمع به خانه فرستاد.

در این مجمع عباس علی آبادی مدیر عامل شرکت از دریافت مصوبه ای مبنی بر پرداخت ۲ هزار میلیارد تومان از مطالبات این گروه در سال جاری خبر داد و افزود: گروه مپنا تا کنون ۶۰۰ میلیارد تومان از مطالبات خود را از دولت دریافت کرده و برای دریافت بقیه مطالبات هم مصوبه دارد. بر این اساس به نظر می‌رسد که تا پایان سال جاری بیشتر مطالبات ما از دولت وصول شود که این اتفاق جریان نقدینگی مپنا را تقویت خواهد کرد.

در مجموع بازار دیروز بازاری کم‌رمق بود که با ۱۸ واحد افت شاخص همراه شد. همچنین از ۱۴۷نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۷۲نماد با کاهش قیمت و ۷۰نماد با رشد ارزش همراه شدند.