تداوم ماراتن رشد شاخص بورس

شروین شهریاری - سرمایه‌گذاران بازار سهام در هفته معاملاتی که گذشت چهاردهمین هفته متوالی رشد شاخص را تجربه کردند که طی آن بازده هفتگی بازار به ۷/۰‌درصد رسید. بدین ترتیب تابستان ۸۹ را می‌توان یک فصل طلایی برای بورس تهران نامید که بازده استثنایی ۳۰‌درصدی آن (تا کنون) تنها با سالهای رویایی آغازین دهه ۸۰ قابل مقایسه است. در شرایط کنونی، آرامش در بازارهای جهانی و قیمت فلزات و نفت به عنوان مهم‌ترین عامل در تعیین سودآوری بخش اعظم شرکت‌های بورس تهران، ثبات نسبی در معاملات را پدید آورده و مانع از ورود بازار به فاز اصلاحی پس از رشد شتابان اخیر شده است. به نظر می‌رسد جو انتظار کنونی تا زمان اثرگذاری متغیرهای جدید (نظیر نوسان معنادار قیمت‌های جهانی، اجرای هدفمند‌سازی یارانه‌ها و...) کمابیش تداوم یابد.

چرخش تقاضا به سمت بانک‌ها

به عنوان یک اصل کلی، در دوره‌های رشد بازار سهام که سطح ورود نقدینگی افزایش می‌یابد، سهام صنایع مختلف به تناوب مورد توجه بازار قرار می‌گیرند. بدین ترتیب سهام شرکت‌های یک صنعت به طور نسبتا همزمان با افزایش تقاضا مواجه شده و تا مدتی با استفاده از تزریق نقدینگی جدید، رشد کوتاه مدت قیمت را تجربه می‌کنند. در هفته مورد گزارش، قرعه به نام صنعت بانکداری افتاد تا در رکود سهام سایر صنایع، هدف نقدینگی سرگردان سرمایه‌گذاران قرار‌گیرد. در این گروه، سهام بانک صادرات با توجه به شایعه تایید نشده احتمال واگذاری بلوک سرمایه‌گذاری غدیر مورد توجه قرار گرفته است. سهام کارآفرین نیز در پی خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به مفاد گزارش شش ماهه شرکت - که اولین گزارش در دوره تصدی مدیرعامل جدید محسوب می‌شود- و نیز انجام برخی معاملات بلوکی، موفق به شکستن سطح تاریخی ۴۰۰۰‌ریال شده است. در سهام بانک اقتصاد نوین ترکیب شکننده سهام مدیریتی، محرک تقویت تقاضا و ایجاد صف‌های خرید کم تحرک است. سهام بانک پارسیان نیز با توجه به ورود زیرمجموعه‌ها به بازار، حجم معاملات مناسبی را تجربه می‌کند. با این تحولات شاخص صنعت بانکداری در هفته مورد گزارش ۴‌درصد افزایش یافت تا سهام بانک‌ها با بی‌تفاوتی نسبت به مهم‌ترین مشکل فعلی این صنعت که همان رکود بخش‌های اقتصادی و افزایش ریسک تسهیلات‌گیرندگان است، عملکردی مثبت و روبه‌رشد را از خود به نمایش بگذارد.

نگاهی به منفی‌ها

این روزها شرکت‌هایی که ارقام قرمزرنگ را به نشانه نوسان منفی در برابر تغییرات روزانه قیمت سهام خود می‌بینند نسبت به چند هفته اخیر افزایش یافته است. در بین منفی‌ها، افت قیمت سهام فولادی در بورس به چشم می‌خورد. به استثنای فولاد خراسان - که به واسطه ترکیب سهامداری شکننده خود در شرایط ویژه‌ای قرار دارد - سهام شرکت‌های فولاد مبارکه و خوزستان به ترتیب افت ۶و ۴‌درصدی قیمت را در این هفته تجربه کردند. اصلاح تدریجی قیمت فولاد در کنار نظارت دولت در نرخ‌گذاری محصولات مبارکه در بورس کالا مهم‌ترین دلیل افت انگیزه خریداران در سهام این گروه محسوب می‌شود. در گروه بیمه؛ افت شدید قیمت سهام بیمه دانا، عرضه اولیه این شرکت را به یک تراژدی برای سهامداران جدید این شرکت و خصوصی‌سازی تبدیل کرده است. سهام بیمه دانا در روز گذشته در قیمتی معادل ۳۲‌درصد کمتر از نرخ عرضه اولیه راهی مجمع سالانه شد. سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری از دیگر گروه‌هایی است که در مسیر اصلاح قیمتی حرکت می‌کند؛ شاخص این صنعت در هفته جاری ۴/۱‌درصد افت کرد. قیمت سهام شرکت‌های این گروه اخیرا با دستیابی به نسبت P/NAV=۰.۸۵ در کمترین فاصله تاریخی (در چند سال گذشته) نسبت به خالص ارزش دارایی‌های خود قرار گرفته بودند. سهم جنجالی صدرا نیز پس از بازگشایی، روز گذشته را با صف فروش ‌میلیونی به پایان برد تا سهامداران خود را بار دیگر با نوسانات غیرمترقبه ناشی از ریسک بالای فعالیت صنعت پیمانکاری و مشکلات سنتی آن (تاخیر در اجرای پروژه‌ها، محدودیت‌های تامین مالی و...) مواجه کند.

تلاش حقوقی‌ها در دقیقه ۹۰!

سال مالی برخی شرکت‌های سرمایه‌گذاری فعال در بورس در ۳۱ شهریور ماه هر سال پایان می‌پذیرد. بدین ترتیب پایان شهریور ماه زمانی است که صورت‌های مالی این شرکت‌ها بر اساس قیمت‌های روز سهام تهیه می‌شود. طبق استاندارد‌های حسابداری شرکت‌های سرمایه‌گذاری برای کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت بورسی خود نسبت به ارزش روز باید ذخیره کاهش ارزش اخذ کنند که به صورت هزینه، بر عملکرد شرکت‌ها تاثیر منفی می‌گذارد. برای سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت نیز در صورت وجود اختلاف ارزش، وجود دلایل کارشناسی یا اخذ ذخیره ضروری است. بدین ترتیب معمولا شرکت‌های سرمایه‌گذاری با حمایت از سهام تحت مالکیت خود می‌کوشند تا آثار کاهنده افت ارزش سهام را در این برهه زمانی کاهش دهند. قرار‌گیری سهام سیمانی در مدار رشد (که به طور سنتی سهم مشخصی از پرتفولیوی شرکت‌های سرمایه‌گذاری را به خود اختصاص می‌دهد) را می‌توان از نشانه‌های همین رویکرد در معاملات اخیر بازار دانست. از دیگر تحولات موردی، حمایت‌های سهامدار عمده در شرکت‌های گروه صنعت و معدن منجر به کاهش فاصله ارزش روز سبد سرمایه‌گذاری‌های «وصنعت» از بهای تمام شده آنها شده است. در نماد «کاما» نیز در هفته جاری شرکت‌های سرمایه‌گذاری فرهنگیان و دانایان پارس با خرید روزانه به تقویت تقاضا و رشد قیمت این سهم کمک کرده‌اند.

شکستن یخ فرابورس با ورود «رپارس»

روز گذشته بازار اول فرابورس پس از گذشت شش ماه پذیرای ورود پنجمین شرکت جدید بود. بدین ترتیب ۱۰‌درصد از سهام تجارت الکترونیک پارسیان در روز چهارشنبه در نرخ ۵۸۰۰‌ریال عرضه شد تا این شرکت با نسبت ۵/۷= اP/E در فهرست نرخ‌های فرابورس جای‌گیرد. تجارت الکترونیک پارسیان از جمله شرکت‌های خدماتی فعال در زمینه کارت‌های الکترونیکی است که به لحاظ چشم‌انداز رشد فعالیت‌ها و نیز حجم نقدینگی در اختیار شرکت، موقعیت نسبتا مناسبی را تجربه می‌کند. با توجه به سطح نقدینگی بازار انتظار می‌رود تا روند عرضه سهام جدید به ویژه در بازار فرابورس با سرعت بیشتری صورت پذیرد تا با پاسخگویی به تقاضای سرمایه‌گذاران، کلیت بازار از گزند رفتارهای هیجانی و رشد بی‌رویه قیمت سهام در امان بماند.