حجم بالای واگذاریها و ظرف محدود بازار سرمایه
انتظار۲۹ شرکت برای ورود به بورس
فارس- از میان ۲۹ شرکت پذیرش شده و متقاضی پذیرش در بورس، کاروان سرمایه ۱۲ هزار میلیارد تومانی۲۰ شرکت، پشت دروازه های بازار سهام مانده که این حجم از سرمایه در نیمه دوم سال مورد پذیرش، درج و عرضه سهام واقع خواهد شد. بورس اوراق بهادار در حالی میزبان ۳۴۴ شرکت بورسی در بازار اول (۸۸ شرکت) و دوم (۲۵۶ شرکت) است که از جمله برنامههای اصلی شرکت بورس (که متولی حوزه عملیات بازار سرمایه است) پذیرش، درج و عرضه سهام ۲۰ شرکت با سرمایه ۱۲ هزار میلیارد تومانی است.
پذیرش پنج شرکت با سرمایه ۴هزار و ۸۶۵ میلیارد تومانی
بررسی وضعیت پذیرش شرکتهای جدید در بورس طی دو فصل بهار و تابستان سال ۸۷ نشان میدهد که در این مدت پنج شرکت ذوبآهن با سرمایه اسمی ۷۸۶ میلیارد تومانی، بانک تجارت با سرمایه هزار و ۴۳ میلیارد تومانی، بانکهای صادرات و ملت با سرمایههای هزار و ۶۸۰ و هزار و ۳۱۰ میلیارد تومانی و فروشگاه رفاه با سرمایه ۴۵ میلیارد تومانی مورد پذیرش واقع شدهاند، اما تا پایان شهریور ماه در فهرست نرخهای بورس درج نشدهاند. مجموع سرمایه اسمی این ۵ شرکت (که به جز فروشگاه رفاه، چهار شرکت دیگر براساس اجرای اصل ۴۴ وارد در بورس خواهند شد) بالغ بر ۴ هزار و ۸۶۵ میلیارد تومان برآورد میشود.
این در حالی است که پذیرش بانکهای ملت و صادرات در ۱۴ آذر و ۲۵ دیماه سال گذشته انجام شده و با توجه به اتمام مهلت عرضه سهام بانک ملت در موعد مقرر و ۶ ماهه، عرضه سهام این بانک تمدید شده است.
۲۴ شرکت متقاضی حضور در بورس
بررسی آخرین وضعیت فرآیند پذیرش شرکتهای متقاضی حضور در بورس نشان میدهد تا پایان شهریور سالجاری ۲۴ شرکت خواهان پذیرش در بورس شدهاند که از این تعداد ۱۰ شرکت مشمول اصل ۴۴، یک شرکت (آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک) براساس مصوبه هیات عالی واگذاری و ۱۳ شرکت دیگر به طور اختیاری درخواست پذیرش در بورس را ارائه کردهاند.
براین اساس، سه شرکت بیمهای آسیا، البرز و دانا، پالایشگاههای نفت بندرعباس و لاوان، سه شرکت گاز استانی همدان، زنجان و سمنان و شرکتهای پتروشیمی بیستون و تندگویان با توجه به اجرای اصل ۴۴ و مصوبه هیات عالی واگذاری از اول مرداد تا ۴ شهریورماه سال گذشته درخواستهای پذیرش در بورس ارائه کردهاند که به جز سه شرکت بیمه البرز، دانا و پالایش نفت بندرعباس که بخشی از مدارک را تکمیل کردهاند، ۷ شرکت دیگر در مرحله آمادهسازی بوده که در این میان با توجه به زیان انباشته و ۲۱ میلیارد تومانی پالایش نفت لاوان، سازمان خصوصی پیشنهاد ادغام این شرکت با پالایش نفت بندرعباس را داده است.
بعد از این ۱۰ شرکت، شرکتهای سیمان فارس نو و نفت پاسارگاد با سرمایه اسمی ۳۵ و ۶۰ میلیارد تومانی و بیمه پارسیان با سرمایه هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی و بانک سرمایه با سرمایه ۳۵۳ میلیارد تومانی قرار دارند که در حالی تقاضای پذیرش را ارائه کردهاند که با توجه به تکمیل بخش عمدهای از پرونده مربوطه، هیات پذیرش در مهرماه تکلیف این چهار شرکت را مشخص خواهد کرد.
شرکتهای آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک، توسعه کشت و صنعت ملی، فولاد آذربایجان، ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس و نفت ایرانول نیز در حالی بخشی از مدارک مورد نیاز را تکمیل کردهاند که شرکت اصل چهل و چهاری حفاری شمال و فولاد آذربایجان بهرغم تشکیل جلسه و دریافت بخشی از مدارک، تاکنون فرم درخواست پذیرش را تکمیل نکردهاند.
شرکت عمران و مسکنسازان ایران نیز بهرغم درخواست مدارک و مستندات مورد نیاز جهت بررسی، اقدامی را انجام نداده و سرمایهگذاری نظام مهندسی ایران در مرحله آمادهسازی قرار دارد. صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود نیز در حالی مدارک اولیه را ارائه کرده که برای بیمه معلم جلسه توجیهی برگزار شده است.
ارسال نظر