فارس- مدیرعامل شرکت فرابورس از توافقات اولیه بین‌ سازمان خصوصی‌سازی و بورس برای انجام معاملات مزایده‌ای در فرابورس خبر داد. مصطفی امید قائمی، در پاسخ به این سوال که آیا امکان عرضه‌های اولیه سازمان خصوصی‌سازی و شرکت‌های اصل ۴۴ در فرابورس وجود دارد یا خیر؟ تصریح کرد: این موضوع به ضوابط و تصمیم‌گیری سازمان بورس بستگی دارد. در این رابطه هم بین سازمان‌های خصوصی‌سازی و بورس برای معاملات مزایده‌ای توافقاتی شده که برای این گونه معاملات باید دستورالعمل جداگانه‌ای تهیه شود.وی درباره اولویت‌ها و برنامه‌های کاری شرکت فرابورس اظهار داشت: از مهمترین اولویت ها و برنامه‌ها تهیه دستورالعمل‌های مربوط به پذیرش شرکت‌ها و معاملات سهام، افشای اطلاعات، تعیین محل فعالیت شرکت، انتخاب کارگزاران و استخدام محدود نیروی انسانی است. امید قائمی افزود: اما مهمترین اقدام مدنظر شرکت فرابورس انجام اولین معامله بر روی سهام شرکت‌های پذیرفته شده است.

استقرار سیستم معاملاتی

اولین مدیرعامل شرکت فرابورس با اشاره به اینکه تاکنون بر روی بازارهای فرابورس چند کشور مطالعاتی انجام شده، در رابطه با دیگر اولویت‌های کاری شرکت فرابورس اظهار داشت: در رابطه با استقرار سیستم معاملاتی، یکی از دو سیستم معاملاتی کنونی و جدید (آتوس) به کار گرفته خواهد شد که در این رابطه با هماهنگی هیات‌مدیره شرکت و نظر سازمان و شرکت بورس تصمیم‌گیری خواهد شد.

اخراجی‌های بورس در راه فرابورس ...

امید قائمی در خصوص این موضوع که چه شرکت‌هایی وارد این بورس جدید خواهند شد اظهار داشت: شرکت‌های سهامی عام علاقه‌مند به حضور در بازار سرمایه، شرکت‌های اخراج شده از بورس، شرکت‌هایی زیان ده اما با چشم‌انداز مثبت، شرکت‌هایی با زیان انباشته اما قابل حل با استانداردها و سخت‌گیری‌های کمتری می‌توانند وارد فرابورس شوند. وی با بیان این که به شخصه ترجیح می‌دهم شرکت‌های برتر کشور وارد بورس اصلی شوند،ادامه داد: بورس جایی است که شرکت‌های برتر کشور وارد آن می‌شوند و وضعیت آن دماسنج اقتصاد است، اما فرا بورس جایی است که شرکت‌ها آمادگی حضور در بورس اصلی را پیدا کرده و در خصوص مواردی چون اطلاع‌رسانی آزموده می‌شوند.

فقط قانونی هستیم

امید قائمی ادامه داد: در حالی بازارهای فرابورس مختلفی تاکنون فعالیت می‌کردند که به دلیل عدم سازمان دهی و نظارت پذیری چندان موفق نبودند، اما باتوجه به نظارت سازمان بورس به عملکرد بازار فرابورس، شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران از این بازار استقبال خواهند کرد. وی افزود: بازار فرابورس اصفهان و سازمان گسترش در حالی بر روی سهام شرکت‌های سهامی خاص و مالکیت زمین‌های شرکت‌ها معاملاتی را انجام می‌دهند که وظیفه اصلی این بازارها چنین معاملاتی نبوده و نیست.

وی با بیان اینکه این بازارها فقط از اسم OTC استفاده می‌کنند، تصریح کرد: بازارهای OTC اگر مشمول قوانین و نظارت سازمان بورس نبوده و سهام شرکت‌های سهامی عام را معامله نکنند، غیرقانونی‌اند و بعد از این استفاده از واژه OTC نیز غیرقانونی است. به گفته وی آنچه مربوط به عموم باشد باید در بازار فرابورس و تحت نظارت سازمان بورس انجام شود و فعالیت دیگر بازارهای موازی که دارای ماهیت و ساختار دیگری هستند، غیرقابل توجیه است.

ریسک فرا بورس بیشتر است!

امید قائمی در رابطه با ماهیت بازار فرابورس اظهار داشت: باتوجه به این که بازار فرابورس از محدودیت‌ها و استانداردهای کمتری برخوردار است دارای ریسک بیشتری نسبت به بورس اصلی بوده و به همین دلیل باید بیشتر سرمایه‌گذاران حرفه‌ای با تحلیل‌های بیشتری وارد آن شوند.

فضای مجازی یا فیزیکی؟

وی در برابر پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا معاملات بازار فرابورس در فضای مجازی انجام خواهد شد یا فضای فیزیکی؟اظهار داشت: باتوجه به نوپا بودن این بازار سوالات متعددی مطرح است که باید به آن پاسخ داده شود که یکی از این سوالات فضای فعالیت بازار فرابورس است که باید هیات‌مدیره و سازمان و شرکت بورس در این باره تصمیم گیری کنند. وی ادامه داد: اما بر این باورم به دلیل ماهیت اعتباری شرکت‌های بورس و نیاز به افزایش اعتبار و همچنین عادت مردم و سرمایه‌گذاران به حضور در فضای فیزیکی معاملات و همچنین تازه بودن این بازار بهتر است فضای فیزیکی برای آن در نظرگرفته شود.

ترکیب هیات‌رییسه فرابورس

اعضای هیات‌مدیره شرکت فرا بورس شامل علی روحی به نمایندگی از شرکت بورس (مالک ۲۰درصدی شرکت بورس)، رسول سعدی از سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار، به عنوان رییس، علی سنگینیان از مرکز مالی ایران (هر دو از جانب شرکت بورس) به عنوان نایب‌رییس، محمدجواد شیخ از سرمایه‌گذاری استانی تهران، مجتبی کباری از بانک پاسارگاد، اسکویی از کارگزاری بانک پارسیان و فرهاد عبدا...‌زاده از کارگزاری نهایت‌نگر هستند.