گروه بورس- حالا اگر هیچ اتفاق و خبر خاصی هم در مورد مخابرات نیفتد، دلیل نمی‌شود که داستان صف‌های خرید و فروش میلیونی این سهم تمام شود. به گزارش خبرنگار ما، ماجرای صف‌های خرید چندصدمیلیونی مخابرات و ذوب‌ شدن یکباره آن، آن قدر در بورس تهران تکراری است که ظاهرا کسی به صرافت نمی‌افتد که به دنبال چرایی بگردد.شاید آن زمان که ۵درصد سهام «اخابر» در ۱۹مرداد ماه امسال وارد تالار شیشه‌ای شد، کمتر کسی تصور می‌کرد که روزی برسد که ۸۰درصد ارزش معاملات تنها به این سهم اختصاص پیدا کند.حال و هوای این روزهای بورس تهران هم آن قدر آشفته و ناخوش است که سه‌درصدهای مثبت «اخابر» هم نمی‌تواند تاثیر خاصی روی آن بگذارد.

دو روز دو ریالی!

دیروز تالار شیشه‌ای با شروع ساعت معاملات باز هم شاهد صف طولانی متقاضیان خرید مخابرات تا ۱۳۳میلیون سهم بود، اما این حجم از درخواست آنجایی به یکباره فرو ریخت که با عرضه فقط ۵۳میلیون سهم، خریداران دستورهای خرید خود را حذف کردند. بعد از آب شدن صف خرید «اخابر» معاملات دیگری هم به میزان ۴میلیون روی سهم انجام شد که در مجموع تعداد سهام معامله شده مخابرات به ۵۷میلیون رسید.حال اگر صف خرید ۳۰میلیون سهمی بعد از ساعت پایانی معاملات را هم به ۵۷میلیون سهم معامله شده اضافه کنید، به عدد ۸۷میلیون سهم می‌رسید که با صف خرید ۱۵۰میلیون سهمی در هفته قبل، فاصله ۶۳میلیونی را رقم می‌زند. به زبان ساده‌تر اگر بخواهیم افت تعداد خریداران مخابرات را بیان کنیم، کاهش ۴۲درصدی متقاضیان روشن می‌شود.نکته جالب این نوسانات در این است که مخابرات نه متاثر از قیمت‌های جهانی است و نه طی این چند روز کوچک‌ترین اتفاق قابل توجهی در این شرکت و در این صنعت افتاده است.

«بورس مخابرات»، نه «بورس تهران»!

وقتی قرار باشد بیش از ۸۰درصد ارزش معاملات دیروز تنها با نوسان یک سهم رقم بخورد، پس بعید هم نیست که به جای بورس تهران بنویسیم بورس مخابرات! با نگاهی به ارزش معاملات بورس تهران در روز گذشته مشخص می‌شود که از ۱۲میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان ارزش معاملات تالار شیشه‌ای، بیش از ۱۰میلیارد تومان متعلق به «اخابر» بوده است. یعنی اگر همین مخابرات را از بورس تهران بگیرید، این بازار هیچ حرفی برای گفتن ندارد. مهر تایید دوباره بر این تحلیل، میزان تاثیر مخابرات روی شاخص است، آنجا که با وجود تاثیر ۵/۴۱ واحدی مخابرات که البته مثبت هم بوده، ولی شاخص در نهایت ۱۰واحد مثبت شود. اوضاع خیلی خوب نیست.

چرا مخابرات موجی است؟

هر قدر اطلاعات منتشره درباره مخابرات کم است و این سهم شفافیت زیادی ندارد، از آن طرف بازار هم با صف‌های احساسی خود از خجالت این سهم در آمده است. به هر حال شاید بتوان «یکتا» بودن این سهم در بورس تهران که امکان مقایسه را از تحلیل‌گران و فعالان گرفته به عنوان اولین دلیل موجی بودن مخابرات به حساب آورد.یکتا بودن هم به این معنی که ما شرکت خدماتی دیگری مثل مخابرات در بورس تهران نداریم. در مرحله بعدی از آنجا که هنوز تصویر روشنی از میزان رشد سود خالص شرکت طی سال‌های آینده، ‌میزان رشد مشترکان،تاثیر سرویس‌های ارزش افزوده و... وجود ندارد، پس نمی‌توان توقع برخوردهای احساسی را نداشت.

ابهامات کمتر از بقیه!

در همین رابطه زینت مرادی‌نیا ، کارگزار بورس وضعیت این شرکت را نامشخص دانست و افزود: با توجه بحث حذف یارانه‌ها و ابهامات موجود در این شرکت اظهارنظر درباره مخابرات درست نیست.وی با توجه به خدماتی بودن فعالیت شرکت افزود: فعالیت شرکت تحت تاثیر بحران مالی جهان قرار نگرفته و این یکی از نقاط مثبت این شرکت است و باتوجه به وضعیت اقتصاد جهانی، از دیگر شرکت‌ها ابهامات کمتری دارد ولی با این وجود پیش‌بینی درباره EPS و DPS و P/E با اطلاعات حال بازار غیرمنطقی است.

تداوم سوددهی عامل «پی بر ئی» ۶

در همین راستا مدیر پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری بانک‌ها به سهام شرکت مخابرات P/E معادل شش را داد و گفت: پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی ۸۶ این شرکت مبلغ ۳۰ تومان ارزیابی می‌شود.دکتر اقبال‌نیا در پاسخ به این پرسش که P/E روز بازار سهام برابر ۵ است و در تمام بورس‌های دنیا P/E شرکت‌های مخابراتی کمتر از P/E بورس آنها است، آیا این عدد نسبتا زیاد نیست؟ تصریح کرد: هنوز این شرکت از روند رو به‌ رشد برخوردار است و پیش‌بینی می‌شود که سودهای شرکت افزایش پیدا کند، بنابراین اگر خصوصی شود، با توجه به سرویس‌های جدیدی که در برنامه کاری خود دارد، این سوددهی می‌تواند تداوم بیشتری داشته باشد.وی معتقد است که پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی ۸۷ شرکت برابر مبلغ ۴۴ تومان خواهد بود.وی درباره DPS سال مالی ۸۶ مخابرات گفت: این موضوع بستگی به سیاست‌های کلان شرکت دارد، مهم سود واقعی شرکت است که یا آن را تقسیم کند یا آن را صرف طرح‌های آینده شرکت کند.

شفاف نیست!

شهرام شهمیری، مدیر یک کارگزاری نیز با اشاره به عدم‌شفافیت اطلاعات در زمینه مخابرات گفت: من و بسیاری از کارشناسان نمی‌توانیم در این رابطه نظر دقیقی بدهیم.وی با اشاره به ارقام مختلفی که در زمینه سود امسال مخابرات مطرح‌شده، افزود: اکنون روشن نیست که ارقام مزبور بر چه اساسی محاسبه شده است.این کارگزار در ادامه با تاکید بر گسترده‌ بودن زمینه مخابرات تصریح کرد: پیش‌بینی سود هر سهم این شرکت توجیه‌کننده قیمت آن نیست.وی در حالی که مخابرات را شرکتی سودآور و کم‌هزینه دانست، اضافه کرد: انتظار مردم و سرمایه‌گذاران دریافت سود بالا است و کسانی که دنبال سود هستند با خریداران سهم روی سوددهی سال‌های آینده آن حساب کرده‌اند، بنابراین در حال حاضر همه امیدها به آینده است.

سود ۸۷ واقعی نیست!

«محمد مهدی ناسوتی فرد»، کارشناس کارگزاری اندیشه برتر، EPS سال ۸۶ شرکت مخابرات را مبلغ ۳۰۹ریال پیش‌بینی کرد و در توضیح بیشتر گفت: ۲۳۰میلیارد تومان از سود سال ۸۶ مربوط به سال مالی قبل بوده است که این سود در واقع از سال ۸۵ وارد امسال شده است. از نظر این کارشناس شرکت مخابرات ۵۰درصد از این مبلغ را بین سهامداران تقسیم خواهد کرد. وی در ادامه افزود: با شرایط موجود اگر تغییری در وضعیت این نماد ایجاد نشود، در بهترین شرایط ممکن، پیش‌بینی سود سال ۸۷ «اخابر» حداکثر ۳۰ تومان خواهد بود. «ناسوتی فرد» در خصوص P/E شرکت مخابرات گفت: P/E این شرکت حدود ۶ خواهد بود ،چون در کشور ما به عنوان صنعت برتر شناخته شده است.

تعیین P/E، دو سال دیگر!

همچنین شاهین چراغی، مدیرعامل یک شرکت کارگزاری گفت: براساس صورت‌های مالی تلفیقی، مخابرات برای سال ۸۶ توانست ۲۵ تومان سود محقق کند.

وی افزود: براساس قانون این شرکت ملزم به پرداخت ۴۰درصد از سود سال ۸۶ به سهامداران است.به گفته این کارشناس، بازار انتظار DPS بالایی از مخابرات دارد و با توجه به نقدینگی بالای شرکت به نظر می‌رسد که اینگونه هم باشد مگر اینکه فرصت‌های سودآوری و سرمایه‌گذاری جدید ایجاد شود.وی در ادامه تاکید کرد: صورت‌های مالی سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶ قابل مقایسه نیست و رویه شناسایی سود این شرکت برای سال ۸۷ دگرگون خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه شرکت در دو ماه پایانی از نیمه اول امسال خصوصی بوده، افزود: عملکرد این دو ماه شرکت در تحلیل‌های کارشناسان بسیار موثر خواهد بود.چراغی، مدیریت درست وجوده نقد شرکت و انتخاب کم ریسک‌ترین تصمیمات را ضروری دانست و تصریح کرد: مدیران شرکت باید بتوانند وجوه نقد را مدیریت کنند.وی سود سال ۸۷ شرکت را ۴۵۰ ریال پیش‌بینی کرد.به گفته این کارشناس، بازار EPS پایین را برای مخابرات نخواهد پذیرفت.

چراغی درباره P/E شرکت گفت: به اعتقاد من تا زمانی که دو سال پیاپی اطلاعات مالی شرکت منتشر نشود، نمی‌توان P/E واقعی را برای آن در نظر گرفت.

وی اضافه کرد: به دلیل عدم حضور شرکت مخابراتی دیگر که در جایگاه رقیب باشد، نمی‌توان P/E شرکت مخابرات را مقایسه کرد.

به گفته وی مقایسه P/E مخابرات ایران با شرکت‌های دیگر نیز امری نادرست است؛ چرا که فضای کشور ما در این زمینه با دیگر کشورهای دنیا متفاوت است.این کارشناس بازار با اشاره به اینکه P/E تنها یکی از ابزارها برای انتخاب ارزش یک سهم است، گفت: نباید این ابزار را شاخصی قطعی دانست.

وی افزود: زمانی که سازمان خصوصی‌سازی سهام این شرکت را عرضه می‌کرد، هر سهم آن ۱۵۰ تومان قیمت داشت و سود آن ۱۸ تومان بود. بنابراین در همان زمان هم مسوولان می‌دانستند EPS شرکت چقدر است و در سال‌های آتی چگونه خواهد بود.

تحقق ۲۵ تا ۲۶تومانی سود مخابرات

از سوی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه گفت: مخابرات تاکنون توانسته است ۲۵ تا ۲۶ تومان از پیش‌بینی سود هر سهم خود را در سال ۸۶ محقق کند. وی با بیان این مطلب افزود: بر این اساس به نظر می‌رسد در مجمع مخابرات، این شرکت ۱۰ تا ۱۵تومان به ازای هر سهم تقسیم کند.

این کارشناس با اشاره به سودآوری ۸۰ تا ۹۰درصدی ارتباطات سیار برای مخابرات خاطرنشان کرد: در آمدزایی این بخش برای مخابرات می‌تواند پیش‌بینی ۴۰ تا ۴۵تومانی برای هر سهم مخابرات را در سال ۸۷ به همراه داشته باشد. وی یادآور شد: بنابر پیش‌بینی‌ها تعداد مشترکین تلفن همراه تا سال آینده از ۲۶میلیون نفر به بیش از ۳۶میلیون نفر خواهد رسید که این بخش بر سودآوری بیشتر مخابرات تاکید دارد. اما به طور حتم مخابرات در پیش‌بینی اولیه سال مالی ۸۷ این رقم را اعلام نخواهد کرد و تعدیل پیش‌بینی شرکت مخابرات سود آن را به ۴۰ تا ۴۵تومان می‌رساند.

هر چند این کارشناس بازار سرمایه ابهامات صورت‌های مالی مخابرات را عامل معاملات پیچیده این سهم عنوان کرد. وی با تاکید بر عدم شفافیت اطلاعات «اخابر» ادامه داد: صورت‌های مالی مخابرات به گونه‌ای است که تاکنون برآورد روشنی پیش روی سرمایه‌گذاران نیست.

وی خرید و فروش مخابرات و به تبع آن صف‌های خرید و فروش متوالی این سهم را در نتیجه همین عدم شفافیت دانست و خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد در این بین تمامی انتقادها به سازمان بورس و عرضه بدون اطلاعات این «سازمان» معطوف باشد. این کارشناس البته این صف‌های خرید را برای سهمی که ۲میلیارد و ۲۵۰میلیون سهم آن وارد بازار شده است، چندان قابل توجه ندانست. وی گفت: صف‌های خرید ۳۰میلیون سهمی مخابرات در مقایسه با حجم عرضه شده این سهم مهم نیست.

از سوی دیگر درخشش یک سهم در یک بازار منفی برای مدتی طولانی ادامه نخواهد داشت، هر چند نزدیکی زمان مجمع این شرکت باعث تداوم این صف‌ها شده است.

این کارشناس البته در خصوص P/E سهم «اخابر» اضافه کرد: به اعتقاد من برای سهم مخابرات مانند تمام سهام مادر نمی‌توان P/E تعیین کرد. این در حالی است که بازار به مخابرات P/E معادل ۵ داده است، هر چند بازار ما با این سهم آشنایی ندارد.

دولت؛ همچنان موثر!

نصرالله برزنی، کارگزار بورس نیز با اشاره به اینکه نمی‌توان به طور دقیق درباره سود مخابرات نظر داد، افزود: رقمی که شرکت اعلام کرده برآوردی است که احتیاج به نظر بازرس و حسابرس دارد.

وی درآمد شرکت را در سال‌های آینده در حال رشد دانست و تصریح کرد: سال آینده درآمد شرکت افزایش چشمگیری خواهد داشت.

برزنی با اشاره به اینکه شرکت‌های دولتی در چرخه خصوصی‌سازی برخی امتیازات و همچنین برخی محدودیت‌ها و هزینه‌های خود را از دست می‌دهند، گفت: وضعیت آینده شرکت بستگی به این دارد که شرکت تا چه حد امتیازاتی را که از دولت دریافت می‌کرده، از دست بدهد یا اینکه به عکس از میزان محدودیت‌ها و هزینه‌های اجباری آن کاسته شود.

وی تصمیم‌گیری دولت در زمینه میزان عوارض مخابرات و تعیین تکلیف دولت برای دریافت هر پالس مکالمه را مسائلی دانست که بر درآمد و سودآوری شرکت در آینده تاثیر بسزایی خواهد داشت.وی با اشاره به اینکه درآمد مخابرات بالا است P/E بالا را نیز برای این شرکت بعید ندانست.

پیش‌بینی غیرواقعی

یکی دیگر از کارشناسان بازار پیش‌بینی دقیق را درباره این شرکت غیرواقعی دانست و افزود: با نگاه خوشبینانه می‌توان پیش‌بینی‌های شرکت را منطقی دانست و احتمال رسیدن به پیش‌بینی‌ها را محتمل دانست.اردهالی P/E شرکت را ۸ پیش‌بینی کرد و در پاسخ به سوال خبرنگار ما که این P/E را نسبت به همین نسبت در کشورهای دیگر برای غیرواقعی دانست، اظهار داشت: مقایسه بورس ما و شرکت مخابرات ایران با سایر کشورها به دلیل نوع فعالیت بازارهای خارجی درست نیست.

«پی بر ئی» بالای ۱۰

یکی دیگر از کارشناسان بازار سرمایه تنها به سود ۴۰ تومانی سال مالی ۸۷ مخابرات اشاره کرد و گفت: با این پیش‌بینی تقسیم سود سال مالی یاد شده مخابرات حول و حوش ۲۷ تومان قرار خواهد داشت.

وی گفت: P/E شرکت مخابرات بالای ۱۰ می‌تواند باشد به این دلیل که اغلب شرکت‌های کامپیوتری و مخابراتی تک با توان افزایش درآمد روبه‌رو هستند. این کارشناس ادامه داد: در سال ۸۵ شرکت مخابرات، یک شرکت زیان‌ده بود، اما در سال ۸۶ شاهد آن بودیم که با سوددهی روبه‌رو شد.

همچنین در سال مالی ۸۷ با پشت سر گذاشتن هر دوره شاهد افزایش سود خواهد بود.وی پیش‌بینی می‌کند که در سال ۸۸ این روند رو به افزایش، ادامه یابد.

وی دلیل ۴۰EPS تومانی برای سال مالی ۸۷ مخابرات را نتایج ۴ ماه هر خط موبایل عنوان کرد و گفت: این ارزیابی نشان می‌دهد که هریک از خطوط مزبور در چهار ماه حدود نه‌هزار و ۲۰۰ تومان عایدی برای مخابرات داشته که از تعدیل‌های آینده شرکت خبر می‌دهد.این کارشناس EPS سال مالی ۸۶ را ۳۰ تومان و DPS همین سال را بین ۱۷ تا ۲۰ تومان ارزیابی کرد.