یادداشت روز
پیشنهادهایی برای عرضه سهام مخابرات
در آستانه عرضه تا ۵درصد از سهام شرکت مخابرات در شنبه آینده چند نکته میتواند مورد توجه مسوولان سازمان خصوصیسازی و شرکت بورس قرار گیرد.
علی رضاییزاده
در آستانه عرضه تا ۵درصد از سهام شرکت مخابرات در شنبه آینده چند نکته میتواند مورد توجه مسوولان سازمان خصوصیسازی و شرکت بورس قرار گیرد.
روز شنبه آینده در حالی بالاخره تا سقف ۵درصد از سهام شرکت مخابرات به عنوان هفتمین شرکت مشمول اصل ۴۴ و بزرگترین شرکت دولتی قابلواگذاری در بورس عرضه خواهد شد که با توجه به طول و عرض این شرکت چند نکته میتواند مورد توجه مسوولان سازمان خصوصیسازی و بورس قرار گیرد.
نحوه قیمتگذاری و عرضه
نکته اول به نحوه قیمتگذاری و عرضه سهام شرکت مخابرات از سوی سازمان خصوصیسازی مربوط است. این سازمان که مسوول اصلی واگذاری سهام دولتی است باید براساس تجارت موفق و ناموفق گذشته در قیمتگذاری سهام بزرگترین شرکت دولتی به گونهای عمل کند که برآیند قیمتگذاری اولا براساس واقعیتهای کنونی شرکت مخابرات و شرایط کنونی محاسبه و ثانیا حداقل دو روز قبل از عرضه سهام مخابرات نسبت به انتشار رویههای قیمتگذاری اقدام شود تا اذهان عمومی سرمایهگذاران درک شفاف و درستی از چگونگی قیمتگذاری و دلایل سازمان خصوصیسازی از قیمتگذاری سهام مخابرات داشته باشند و از سوی دیگر درخواست شرکت بورس مبنیبر ارائه گزارشهای قیمتگذاری سازمان خصوصیسازی اجرا شود.
مهیا کردن زمینههای لازم
از سوی دیگر سازمان خصوصیسازی به منظور افزایش ضریب موفقیت عرضه تا ۵درصد از سهام مخابرات باید با توجه به شرایط حاکم بر بازار (که طی دو هفته اخیر با جو روانی منفی مواجه شده) نسبت به بازاریابی و مذاکره با سرمایهگذاران حقوقی و ترجیحا خصوصی اقدام کند تا ضمن افزایش اعتماد سرمایهگذاران حقیقی به این شرکت، زمینههای لازم فروش بیش از ۲میلیارد سهم مخابرات مهیا شود.
تخفیف در حجم مبنای مخابرات
این در حالی است که شرکت بورس نیز باید با مشخص کردن حجم مبنای سهام مخابرات ضمن پاسخگویی به سوالات موجود در این خصوص تخفیفاتی را در محاسبه حجم مبنای سهام مخابرات اعمال کند. چرا که با توجه به سرمایه ۴ هزار و ۵۸۰میلیارد تومانی این شرکت و محاسبه حجم مبنا براساس ۴ در ۱۰هزار، میزان حجم مبنای شرکت مخابرات بیش از ۱۸میلیون سهم برآورد خواهد شد که این عدد ۳ برابر حجم مبنای فولاد مبارکه است که در صورت عدم تخفیف در حجم مبنای آن، گره معاملاتی سهام شرکت مخابرات به راحتی باز نخواهد شد و از سوی دیگر بخشی از سهامداران را از این شرکت دور خواهد کرد.
شفافسازی مناسب
از جانب دیگر شرکت بورس که تاکنون جهت حمایت از سهامداران تا حد ممکن زمینه شفافسازی شرکت مخابرات را به درستی فراهم کرده است میتواند به حمایت غیرمستقیم اما مهم دیگری توجه کند. به این معنی که این شرکت به عنوان بالاترین مقام اجرای بازار سرمایه میتواند به مانند عرضه سهام سرمایهگذاری امید در سال گذشته نسبت به اخذ تعهد از سهامدار عمده به منظور حمایت از کشف قیمت این سهم اقدام کند تا سرمایهگذاران با در نظرگرفتن عدم کاهش قیمت سهام مخابرات، از قیمتگذاری اولیه آن اطمینان حاصل کنند و تجربه عرضه سهام شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی را تکرار نکنند.
عرضهای اصولی
شرکت بورس همچنین میتواند از سازمان خصوصیسازی درخواست کند که عرضه سهام شرکت مخابرات را با در نظر گرفتن شرایط عرضه و تقاضا اجرا کند نه اینکه در صورت عدم کشش بازار و وجود عرضههای مازاد بر تقاضا به عرضه سهام مبادرت کند. با توجه به پراکندگی سهامداران در سراسر کشور، شرکت بورس میتواند با استفاده از تالارهای منطقهای ۲۱گانه ترتیبی صورت دهد که با برگزاری جلسات تجزیه و تحلیل شرکت مخابرات، زمینه مناسبی برای سرمایهگذاری موفق سهامداران شهرستانی به وجود آورد. ذکر این نکته به سهامداران نیز ضروری است که سهامداران حقیقی باید با در نظر گرفتن اصولی چون سرمایهگذاری با سرمایه مازاد وارد بازار سهام و احیانا شرکت مخابرات شوند؛ چرا که با توجه به عدم قطعیت بازار سهام و نوساندار بودن این بازار پیچیده بهترین اقدام برای کاهش ریسک، سرمایهگذاری با سرمایه مازاد و برخورداری از دیدگاه میان یا بلند مدت در کنار تشکیل سهام است.
منبع یادداشت: فارس
ارسال نظر