جنب پل حافظ
بازار در انتظار تحولات آتی
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دومین هفته اردیبهشت ماه را با افت شاخص به پایان برد تا شاخص در کل هفته ۱۶۵واحد افت کند. بازدهی بازار نیز ۶/۰ درصد افت کرد تا کارنامه سال ۹۱ بازدهی بورس در ششمین هفته به ۰۸/۴ درصد عقب نشینی کند. طی هفته گذشته معاملهگران در تمامی بازارها شاهد افت قیمتها بودند؛ بازارهای ارز و سکه نیز همانند بازار سهام بازدهی برای سرمایهگذاران خود نداشتند. بازار غیر شفاف املاک نیز در شرایط کنونی تحول خاصی را نشان نمیدهد تا کارشناسان اقتصادی با شرایط رکودی مواجه باشند. هرچند به صورت سنتی چنین رکودی نمیتواند برای مدت طولانی ادامه یابد اما در شرایط کنونی در انتظار برای تحولات آتی، سرمایهگذاران در حالت صبر و انتظار قرار دارند. از دیدگاه کارشناسان نبود شفافیت در متغیرهای کلان موثر بر اقتصاد کشور موجب شده است تا بازارها در انتظار روشن شدن متغیرهای کلان باشند. در حال حاضر عملا دو مساله با اهمیت بیشتر در معرض دید معاملهگران قرار گرفته است؛ در مسایل سیاسی مذاکرات پیش روی وین با آژانس بینالمللی انرژی اتمیو مذاکرات بغداد قرار دارد که از حساسیت بالایی برخوردارند. وضعیت خاص این دوره از مذاکرات هرگونه گمانهزنی را برای سرمایهگذاران با احتمال خطای بالا توام کرده است کهاین امر در نهایت به جو انتظار و صبر معاملهگران منجر خواهد شد.
از سوی دیگر در حوزه اقتصاد نگاهها به مساله اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانهها بازمیگردد؛ جایی که اختلاف مجلس و دولت بر سر ابعاد اجرای این مرحله نیز در حال خاتمه یافتن است. بر اساس نظر نمایندگان مجلس در این دور باید ۶۰تا ۹۰هزار میلیارد تومان از یارانه حاملهای انرژی کاهش یابد و در مقابل دولت خواستار رقمی در حد ۱۳۵هزار میلیارد تومان است.
این در حالی است که هر گونه تصمیمگیری برای پرداختها در کشور باید در بودجه سالانه باشد و با مصوبه مجلس شورای اسلامیانجام گیرد.
براین اساس کارشناسان در انتظار طرح لایحه بودجه سال ۹۱در صحن مجلس هستند که با تاخیر قابل ملاحظهای هفته آینده به صحن خواهد آمد. این امر موجب خواهد شد صحن مجلس در هفته آینده به محل تحولات مهم برای بازار سرمایه تبدیل شود؛ جایی که علاوه بر بحث مهم هدفمندسازی یارانهها، مباحث دیگری از جمله بحث عوارض مالکانه معادن و البته برخی خبرهای جسته و گریخته در مورد عوارض و حقوق دولتی جدید نیز مورد توجه و گمانهزنی قرار خواهد گرفت. لایحه بودجه همچنین به دلیل تعیین میزان نهایی اوراق مشارکت و خصوصیسازی دولت در سال آینده نیز برای بازار سرمایه و کل اقتصاد کشور از اهمیت برخوردار است. در همین حال اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه حتی در سناریو حداقلی مجلس میتواند فشار قابل ملاحظهای را به صنایع وارد سازد. در حال حاضر گمانهزنیها از سهم بیشتر ۴حامل انرژی بنزین، گازوئیل، برق و گاز در افزایش قیمتهای آتی خبر میدهند که این امر میتواند شرکتهای عمده بازار سرمایه را متاثر سازد.
در حوزه اقتصادی، معاملهگران همچنین شاهد تداوم نگرانی در مورد وضعیت بازارهای جهانی هستند؛ جایی که آمارهای اقتصادی آمریکا به همراه انتخابات پیش رو در کشورهای فرانسه، آلمان، یونان در روزهای جمعه تا یکشنبه موجب شده است معاملهگران بازارهای جهانی با افت در اکثر بازارها مواجه باشند که در مهمترین رویکرد با نزدیک شدن به زمان انتشار آمار بیکاری در آمریکا بهای نفت رو به کاهش گذاشت. افت بهای نفت به صورت زنجیرهای میتواند افت دیگر کالاها را به همراه داشته باشد. در بازارهای جهانی بهای فلزات به جز فولاد با ثبات نسبی مواجه بود. بهای ملی مس ۸هزار و ۳۱۸ دلار در هر تن، بهای آلومینیوم، روی و سرب به ترتیب ۲هزار و ۴۷ دلار، ۲هزار دلار و ۲هزار و ۱۰۴دلار رقم خوردهاند. بهای فولاد با توجه به کاهش قیمت در بازار چین به ۴۶۷دلار در هر تن رسیده است.
در بازار داخلی نیز در هفته گذشته برخی از شرکتهای بورسی اقدام به عرضه محصولات خود در بورس کالا نمودند که اکثر قیمتها بدون تغییر خاصی باقی ماند. در بخش محصولات پتروشیمیو شیمیایی ایزورسیایکل پالایشگاه اصفهان ۱۲هزار و ۹۱۵ریال، گوگرد کلوخه و وکیوم باتوم پالایشگاه تبریز به ترتیب ۲هزار و ۴۰۳ریال و ۶هزار و ۲۶۰ریال ،پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سبک فیلم و پلی اتیلن سنگینایکس سه پتروشیمی امیرکبیر به ترتیب ۲۳هزار و ۵۶۲ریال، ۲۴ هزار و ۴۶ریال و ۲۸هزار و ۶۳۵ریال، متانول پتروشیمیزاگرس ۴هزار و ۴۳۳ریال، جوش شیرین، آمونیاک محلول، آمونیاک مایع و متانول پتروشیمی شیراز به ترتیب ۵هزار و ۳۴۳ریال، یک هزار و ۲۳۴ریال، ۴هزار و ۹۵۹ ریال و ۴هزار و ۵۵۰ریال، متانول و استید استیک پتروشیمیفن آوران به ترتیب ۴هزار و ۴۳۳ریال و ۶هزار و ۲۷۵ ریال و اوره پتروشیمی کرمانشاه ۵هزار و ۱۲۰ ریال و اکستراکت و اسلاک واکس سنگین نفت بهران به ترتیب ۷هزار و ۵۰۰ریال و ۱۲هزار و ۱۱۳ریال رقم خورده است. در بخش کالاهای فلزی، مس کاتد ۱۴هزار و ۷۶ ریال و تیرآهنهای ۱۶ و ۱۸ ذوب آهن ۱۰هزار و ۲۵۰ریال معامله شدند.
در درون بازار سرمایه معاملهگران در هفته گذشته شاهد تداوم گمانهزنیها برای ورود شرکتهای جدید به بورس و فرابورس بودند. دراین میان برخی از کارشناسان انتظار برای عرضههای اولیه را یکی از دلایل کاهش فعالیت معاملهگران توصیف میکردند که در آخرین خبرها رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در یک نشست خبری درباره آخرین وضعیت ورود هلدینگ خلیج فارس به بورس گفت: پذیرش این هلدینگ آخرین مراحل اجرایی را طی میکند و پیشبینی میشود تا دو ماه دیگر به طور کامل مدارک مورد نیاز تکمیل و هلدینگ خلیج فارس به طور کامل پذیرش شود. با اعلام زمان دو ماهه پذیرش و البته فاصله پذیرش تا عرضه، مساله حفظ نقدینگی در بازار را کمرنگتر میسازد اما در این میان بازار با شایعاتی در مورد عرضه احتمالی پالایشگاه بندرعباس در بورس و پالایشگاههای شیراز و تهران در فرابورس مواجه است. این عرضهها البته توام با تغییرات احتمالی در مورد سود پالایشگاهها خواهد بود؛ امری که به نوعی جبران سود اندک پالایشگاههای در آستانه عرضه خواهد بود. پالایشگاههای دوگانه بورسی تاکنون نوسانهای قابل ملاحظهای را به نمایش گذاشتهاند که همین امر استقبال از عرضههای جدید را دراین گروه با مشکل مواجه میسازد. از سوی دیگر نزدیکی زمان برگزاری نمایشگاه بورس امیدواریهایی را برای متاثر شدن بازار ازاین نمایشگاه و خبرهایی که در حاشیه آن منتشر خواهد شد، ایجاد کرده است.
در بازار چه خبر بود؟
بورس اوراق بهادار تهران روز چهارشنبه شاهد نوسان اندکی بود که همانند روزهای قبل ناشی از بیانگیزگی و احتیاط معاملهگران بود. در بازار روز چهارشنبه معاملهگران شاهد افت ۹۹/۴ واحدی شاخص کل بودند که این امر در سایه گروه فلزی با صدر نشینی فولاد مبارکه و رشد بهای سهام برخی بانکها نظیر بانک پارسیان ثبت شد.
در بازار روز چهارشنبه معاملهگران در گروه برقی شاهد معاملات پر حجمیدر نماد ایران ترانسفو بودند که به معامله ۳/۶ میلیون سهم منجر شد. این معاملات پر حجم که از چند روز قبل با تشکیل صف خرید زمینهسازی شده بود، متعاقب اعلام اطلاعیهای از سوی هیات مدیره شرکت ایران ترانسفو رقم خورد. در این اطلاعیه هیات مدیره شرکتایران ترانسفو پیشنهاد داده تا ۸۰ درصد از سود سال جاری و انباشته شرکت تقسیم شود. ایران ترانسفو همچنین گزارش عملکرد سال ۹۰ خود را پیش از حسابرسی اعلام کرد که براساس آن شرکت با سرمایه قدیم ۲هزار و ۸۰۱ریال و با سرمایه جدید کمتر از ۶۰۰ریال سود برای هر سهم کنار گذاشته است. با توجه به سود انباشته شرکت انتظار میرود شرکت بتواند نزدیک به ۸۰۰ ریال سود را تقسیم کند؛ هر چند این تقسیم سود در حالی که شرکت با مطالبات پرداخت نشده سنگینی از سوی دولت مواجه است، سوالاتی را به همراه میآورد. کارشناسان نیاز نقدینگی سهامداران ایران ترانسفو را مورد توجه قرار میدهند.
این تقسیم تعدیل قابل ملاحظهای را برای شرکتهای سهامدارایران ترانسفو به همراه خواهد آورد؛ از سوی دیگر سهامدار جدید «بترانس» یعنی گروه سرمایهگذاری توسعه ملی که در صورتهای مالی خود تقسیم ۳۰۰ ریالی را برای ایران ترانسفو پیشبینی کرده است، در صورت تقسیم بالای
ایران ترانسفو با تعدیل سود همراه خواهد شد. در گروه قندی، معاملهگران شاهد اعلام صدور مجوز افزایش سرمایه ۳۱ میلیارد ریالی قند پیرانشهر از محل سود انباشته بودند.
در نماد متوقف مخابرات، مدیر عامل شرکت مخابراتایران گفت: سهامداران مخابرات میتوانند از روز شنبه برای دریافت سود خود به شعب بانک ملت مراجعه کنند.
سود هر سهم مخابرات دراین دوره ۴۲۰ ریال برای هر سهم مصوب و تعیین شده است.
در همین حال به گفته مدیر عامل شرکت مخابرات، این شرکت مانند دولت درصدد حذف شرکتهای پیمانکاری و انعقاد قرارداد با خود افراد است که حذف پیمانکاران واسطه، به سود شاغلان در مراکز روستایی خواهد بود.
در گروه انفورماتیک، نماد تجارت الکترونیک پارسیان پس از تقسیم سود یک هزار ریالی در مجمع شرکت بازگشایی شد که بهرغم معاملات مثبت اولیه در نهایت با افت قیمت به کار خود پایان داد.
در گروه معدنی، نماد باما نیز با افزایش سود سال ۹۰ از رقم ۵۳۲ریال به ۸۴۸ ریال مواجه شده است.
در گروه ساختمانی، معاملهگران روز چهارشنبه شاهد اعلام گزارش شرکت آ.س.پ در مورد کسب یک پروژه ساختمانی جدید بودند هر چند این شرکت در گزارش خود تاکید کرده است: سود ۱۳۵۸ ریالی هر سهم شرکت فرابورسی آ.س.پ برای سال مالی ۹۱-۹۰ به رغم اجرای یک پروژه جدید افزایش پیدا نمیکند.
براساس گزارش منتشره از سوی حیدر باقری مدیرعامل شرکت آ.س. پ این شرکت نسبت به انعقاد قرار مشارکت در طراحی و احداث واحدهای تجاری، اداری و خدماتی پروژه نوسازان ۱۴ (پاسارگاد) به میزان حدود ۱۳۰ هزار متر مربع در مدت ۳۰ ماه در ۲۱ فروردین ۹۱ مبادرت کرده است. سهم شرکت از این مشارکت ۶۵ درصد بوده که سهم شرکت از مخارج ۷۶۴ هزار و ۹۳۲ میلیون ریال و درآمد ناشی از پروژه ۱.۰۰۴.۵۶۲ میلیون ریال به تاریخ مبادله قرارداد برآورد شده است. در گروه ساختمانی، بازار پایه فرابورس شاهد درج شرکت ساختمانی «پارسا» به عنوان شصتمین شرکت فرابورس بود. همچنین در گروه حملونقل، فرابورس درج یک شرکت حمل و نقل جدید را در بازار پایه شاهد بود.
در گروه پتروشیمی، معاملهگران در هفته گذشته همچنان شاهد توقف نماد پتروشیمی خارک بودند. در این گروه معاملهگران همچنین شاهد تداوم شایعات در مورد نفت و گاز پارسیان و سرمایهگذاری غدیر بودند؛ نقدینگی موجود در شرکت سرمایهگذاری غدیر و نفت و گاز پارسیان موجب شده است این مجموعه با شایعاتی در مورد سرمایهگذاریهای آتی مواجه باشد.
در گروه خودرویی، مسوولان شرکت سایپا کاشان از عرضه سهام این شرکت در فرابورس در ۲۵ اردیبهشت ماه خبر دادند.
مدیرعامل سایپا کاشان، اظهار کرد: در حال حاضر خودروهای تیبا، ۱۱۱ و ۱۳۲ در سایپا کاشان تولید میشود که البته تولید تیبا و ۱۱۱ منحصرا در اختیار این شرکت است.
ناصر آقامحمدی با بیان اینکه بیش از ۴۵۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری برای ایجاد سایپا کاشان صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: حدود ۵۰ درصد این سرمایهگذاری ارزی بوده و تسهیلات آن تسویه شده است. البته با توجه به فضای کنونی کسبوکار و رشد نرخ ارز، ایجاد مجدد چنین کارخانهای نیاز به سرمایهگذاری بسیار بیشتری نسبت به این مبلغ دارد. وی با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۰ حدود ۱۳۰ هزار دستگاه خودرو در سایپا کاشان تولید شده است، اظهار کرد: البته ظرفیت سایپا کاشان بسیار بیشتر از حجم فعلی تولید آن بوده و در سالهای آینده به مرور ظرفیت افزایش خواهد یافت.
در گروه بانکی پس از خروج شرکت دانایان پارس بازوی سرمایهگذاری بانک انصار از سهام پست بانک، روز چهارشنبه معاملهگران شاهد انجام یک معامله عمده در سهام بانک انصار بودند که برخی از زیر مجموعههای بانک انصار اقدام به واگذاری نزدیک به ۱۱۵میلیون سهم به شرکت سرمایهگذاری یمین از زیر مجموعههای گروه بهمن نمود، گروه بهمن و بانک انصار دارای مالک مشترک هستند.
با ثبت کارنامه روز چهارشنبه، معاملهگران در کل هفته شاهد رشد ارزش کل معاملات و شمار خریداران بودند؛ شاخص نیز در کل هفته با کاهش همراه شد.
ارسال نظر