فارس- عضو هیات‌مدیره جامعه حسابداران رسمی ایران گفت: هرچند تشکیل موسسات بزرگ حسابرسی گام مهمی در افزایش ضریب نفوذ حسابرسی در کشور است اما جامعه حسابداران رسمی تنها می‌تواند نقش مشوق را داشته باشد. محمدعلوی که درسومین نشست ماهانه حسابداران رسمی در سال جاری با موضوع مشکلات و مسایل جاری و فعالیت شاغلان انفرادی، سخنرانی می‌کرد، با ارایه تصویری از وضعیت کنونی شاغلان جامعه حسابداران اظهار داشت: شاغلان انفرادی هم‌اکنون کم ‌و بیش۱۰ درصد حسابداران رسمی کشور شاغلان انفرادی را تشکیل می‌دهند حدود ۷۵ درصد کل شاغلان انفرادی دارای میانگین سنی بیش از ۵۰ سال هستند. همچنین از مجموع شاغلان انفرادی حدود ۱۲۰ نفر فعال هستند.

غلامرضا امیدی از حسابداران رسمی شاغل انفرادی هم ضمن تاکید بر این که کثرت موسسات حسابرسی هم‌اکنون یکی از مشکلات جامعه حرفه‌ای کشور است، خواهان تشکیل موسسات حسابرسی بزرگ‌تر شد و گفت: در برخی موسسات شاهد حضور جزیره‌ای شرکا و شاغلان انفرادی در قالب یک موسسه به صورت مستقل از یکدیگر هستیم و مسوولیت تضامنی موجود در موسسات مانع فعالیت برخی شاغلان انفرادی در قالب موسسات حسابرسی به شمار می‌رود.

وی به مسایل شاغلان انفرادی اشاره کرد و گفت: باید جامعه حسابداران رسمی به نحوی اقدام کند که اعتباربخشی کافی به شاغلان انفرادی داده شود، زیرا در زمینه موضوع شرط‌گذاری‌های ضمنی برخی صاحب‌کاران در قراردادهای حسابرسی می‌توان گفت پذیرش این شرط‌‌ها خلاف آیین رفتار حرفه‌ای بوده و اعضا باید اصول و موازین اخلاق حرفه‌ای را در عقد قراردادها و صدور گزارش رعایت کنند. این حسابدار با بیان اینکه اجرای ماده ۲۷۲ قانون مالیات‌های مستقیم در برخی موارد می‌تواند اعتبار حرفه‌ای شاغلان انفرادی را به زیر سوال ببرد خواهان اطلاع‌رسانی جامعه در زمینه بخشنامه مالیاتی مربوط به ارائه گزارش حسابرسی به همراه اظهارنامه مالیاتی شد و اظهار داشت: شرکت نداشتن در مناقصات، بررسی قراردادهای قبلی حسابرسی و بررسی علت کاهش مبلغ قرارداد و بررسی کیفیت گزارش‌های حسابرسی از موضوعاتی است که باید مورد توجه جامعه قرار گیرد. امیدی در جمع‌بندی مباحث خود درباره مسایل و مشکلات شاغلان انفرادی به موضوعاتی نظیر ضرورت امکان ثبت موسسات انفرادی، توزیع غیرعادلانه کار در میان جامعه، مبنا قراردادن ساعات کار در قراردادها و نیز ضرورت رتبه‌بندی موسسات حسابرسی اشاره کرد.

بخش دیگر این نشست به برخی پاسخ‌های علوی به پاره‌ای از پیشنهادها و موارد مطرح شده اختصاص داشت. وی در این زمینه با اشاره به اقدامات انجام‌شده از سوی جامعه حسابداران رسمی در ابعاد آموزشی و نظارتی تاکید کرد: چک‌لیست‌های کنترل کیفیت جامعه مبتنی بر استانداردهای مستندسازی و شواهد صورت پذیرفته است. همچنین تشکیل موسسات بزرگ حسابرسی گام مهمی در افزایش ضریب نفوذ حسابرسی در کشور بوده و در این زمینه جامعه حسابداران رسمی تنها می‌تواند نقش مشوق را داشته باشد. علوی ضمن تاکید بر رسالت افزایش ضریب نفوذ حسابرسی در کشور تاکید کرد: برخی موارد موجود در آیین‌نامه راهکارهای افزایش ضمانت اجرایی و تقویت حسابرسی با توجه به ساختارهای موجود می‌تواند در عمل به جای آن که فرصتی برای ارتقای حرفه باشد به تهدیدی برای آن منجر شود، ضمن آن که در تمامی موارد تلاش کرده‌ایم نظارت حرفه‌ای جامعه را بر عملکرد اعضا افزایش دهیم که این نظارت باید با توجه به ماهیت خودانتظام بودن این جامعه حرفه‌ای صورت پذیرد.