مسیر رفع نسل جدید چالش‌های مالی

دنیای اقتصاد - هدیه لطفی: فین استارز ۲۰۱۷ به‌عنوان دومین رویداد استارت‌آپ‌های مالی ایران، خاورمیانه و شمال آفریقا، با هدف معرفی و تعامل کارآمد فعالان اکوسیستم حوزه فین تک، همزمان با دهمین نمایشگاه بین‌المللی بورس، بانک و بیمه (FINEX۲۰۱۷) در محل دائمی نمایشگاه‌های تهران برگزار خواهد شد. اهمیت این گردهمایی رفع چالش‌های مالی بر سر راه بازارهای پول، بیمه و سرمایه است. این گردهمایی می‌تواند ابزار مشترک بین ۳ بازار مذکور را یکپارچه کند. این رویداد که ترکیبی از فضای نمایشگاهی، میزگردهای تخصصی، رقابت استارت‌آپی، فضای شبکه‌سازی، جلسات تخصصی مشاوره، کارگاه‌های آموزشی و جلسات (B۲B) Business to Business تجارت شرکت با شرکت، فرصتی بی‌نظیر برای صاحبان ایده، استارت‌آپ‌های حوزه فین‌تک، شتاب‌دهنده‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه و فعالان حوزه سرمایه‌گذاری فراهم می‌آورد تا با تعامل هدف‌مند و سازنده به شبکه‌سازی، یادگیری، شناسایی و بررسی چالش‌ها و روندهای مطرح در این صنعت نوظهور و اثرگذار در اقتصاد جهانی بپردازند. در رویداد فین استارز ۲۰۱۷ که برای دومین سال متوالی برگزار خواهد شد، علاوه بر حضور ۵۰ شرکت کارآفرین مالی فعال در ایران، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، شاهد حضور صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه نیز خواهیم بود تا این بنگاه‌ها به معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری خود بپردازند.

همچنین در این رویداد، فضایی به مذاکرات خصوصی سرمایه‌گذاران و صاحبان شرکت‌های کارآفرینی مالی ایرانی با هدف ترویج و فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان تخصیص داده شده است. تمامی موارد اجرایی این رویداد از سوی شرکت فرابورس ایران انجام خواهد شد. فرابورس پیش از برگزاری فین استارز اقدام به برگزاری فستیوال‌های گوناگون با همکاری معاونت علمی فناوری ریاست‌جمهوری در صنایع دیگر غیر از بازارهای مالی از جمله صنایع پزشکی، لوازم خانگی، تجهیزات خودرو، مواد غذایی و بهداشت کرده است. نتیجه این فستیوال‌ها نیز معامله ۳ تا ۴ میلیارد تومان ایده و گواهی ثبت اختراع بوده است. مدیرعامل فرابورس هدف اصلی از برگزاری این فستیوال را ورود ایده‌ها و استارت‌آپ‌های برتر به بازار و تسهیل در عرضه سهام‌شان در بازار سرمایه و از سوی دیگر رفع چالش‌های سه حوزه بازار سرمایه، بانک و بیمه از طریق طراحی‌های صورت گرفته از سوی تیم‌های متخصص عنوان کرد و گفت: چنانچه هر مجموعه‌ای بتواند به طراحی ایده‌ای خاص برای رفع هر معضل بپردازد، سرمایه‌گذاری در آن طرح آغاز خواهد شد. در پایان نیز تیم‌های برتر جوایز نقدی ۳۰، ۲۰ و ۱۰ میلیون تومانی دریافت خواهند کرد. به گفته امیر هامونی در حال حاضر ۷۰ تیم برای حضور در فین‌استارز به فرابورس مراجعه کرده‌اند و فرابورس مشغول بررسی آنها است. در همین راستا ظرف چند روز آینده کمیته داوری تشکیل می‌شود و کار خود را آغاز می‌کند.

بزرگ‌ترین‌ رویداد مالی بازار سرمایه در راه است

امیر هامونی با اشاره به اینکه تکنولوژی مالی مبحث جدیدی است که برای توسعه بازار سرمایه و بازارهای مالی اثر‌گذار است، گفت: تجربه بازارهای جهانی بیانگر این موضوع است که توسعه بازار سرمایه و بازارهای مالی از مجرای IT (فناوری اطلاعات) و ICT(فناوری اطلاعات و ارتباطات) می‌گذرد. هر اندازه این حوزه توسعه یابد قطعا به اهداف متعالی بازار سرمایه که شفافیت بیشتر، نقدشوندگی بیشتر، منصفانه بودن قیمت‌ها و کارابودن بازار است، جامه عمل پوشانده خواهد شد. وی در ادامه افزود: در این راستا وجود ابزارهایی متکی به تکنولوژی لازم است و باید در این حوزه‌ها رصد و سرمایه‌گذاری شود. هامونی در ادامه با اشاره به تجربه سال گذشته فین استارز ۲۰۱۶ که از سوی سازمان بورس و شرکت اطلاع رسانی برگزار شد، گفت: به دلیل اینکه فرابورس از چند سال گذشته بحث بازار دارایی‌های فکری، شرکت‌های دانش بنیان و VC‌ها را عنوان کرده بود، سازمان بورس در راستای تفویض اختیار و خروج از تصدی‌گری حوزه‌ها در اقدامی موثر و مفید مجموع راه‌اندازی و برگزاری فین استارز را به فرابورس واگذار کرد. هامونی به تشکیل شورای راهبردی اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر با همکاری بانک‌ها، بیمه‌ها به ویژه بیمه مرکزی، بورس‌ها و تامین سرمایه‌ها شورای راهبردی تشکیل دادیم تا رویداد فین استارز ۲۰۱۷ را به خوبی برگزار کنیم و شاهد معرفی ایده‌های جدید در حوزه تکنولوژی مالی باشیم.

حضور VC‌ها در این رویداد

وی در ادامه به حضور صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه (VC‌ها) در این رویداد اشاره کرد و گفت: در فین استارز امسال شاهد حضور صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه (VC‌ها) هستیم. بر این اساس برخی VC‌ها که از فرابورس مجوز گرفته‌اند و برخی که در شرف راه‌اندازی هستند تنها به شرط آنکه در اساسنامه آنها اعلام شده باشد، قصد سرمایه‌گذاری در حوزه تکنولوژی‌های مالی را دارند، امکان حضور خواهند داشت. هامونی در ادامه تاکید کرد: این موضوع اکوسیستم یا زیست بومی است که از چند سال پیش آرام آرام فرابورس به آن فکر کرده و امید است به مرور زمان چرخه تولید ایده و تجاری‌سازی آن کامل شود. به گفته هامونی، فرابورس قبل از برگزاری فین استارز در صنایع دیگر غیر از بازارهای مالی از جمله صنایع پزشکی، لوازم خانگی، تجهیزات خودرو، مواد غذایی و بهداشت فستیوال‌های گوناگونی با همکاری معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری برگزار کرده است و تا کنون ۳ تا ۴ میلیارد تومان ایده و گواهی ثبت اختراع معامله شده است.

یکپارچه‌سازی سه بازار پول، بیمه و سرمایه

هامونی در ادامه با اشاره به اهمیت رویداد فین‌استارز در صنعت مالی کشور گفت: این رویداد ابزارهای مشترک سه بازار پول، بیمه و سرمایه را یکپارچه می‌کند و از سوی دیگر به تامین مالی و افزایش نقدینگی در حوزه‌های جدید نیز خواهد پرداخت تا در نهایت این سه صنعت تحت یک چتر مالی قرار گیرند. وی مهم‌ترین کار فین استارز را شناسایی چالش‌ها دانست و گفت: فین استارز چالش محور است، به این ترتیب قرار نیست هرکسی هر ایده‌ای را مطرح کند، بلکه قرار است در سال یک یا دو کار جدید در سه حوزه بورس بانک و بیمه انجام شود. مدیر عامل فرابورس ایران ادامه داد: فرابورس چالش‌های تکنولوژی را از ارکان مختلف بگیرد و با همه آنها مذاکره انجام دهد تا در صورتی که ایده‌ای در این حوزه‌ها بود، در آن سرمایه‌گذاری شود.

شناسایی 9 چالش

هامونی در ادامه با اشاره به شناسایی ۹چالش گفت: در فرابورس ۹ چالش مطرح و اعلام شده هر مجموعه‌ای که در این ۹ حوزه از لحاظ تکنولوژی ابزار یا نرم افزاری معرفی کند، فرابورس بررسی کرده و داوری روی آن انجام می‌شود و در صورتی که نظرات را تامین کرد، سرمایه‌گذاری در آن انجام می‌شود. این مقام مسوول با اشاره به اینکه فرابورس هم برگزار‌کننده فین استارز است و هم برای مشکلات خودش می‌تواند سرمایه‌گذاری کند، گفت: به‌عنوان مثال فاز اول سامانه پذیرش آنلاین فرابورس سال گذشته رونمایی شد. این سامانه ۹-۸ فاز توسعه‌ای دارد و هر شرکت دانش‌بنیانی که بتواند برای بخشی از فازها به فرابورس ابزار تحویل دهد تا مشکل سامانه آنلاین پذیرش برطرف شود، فرابورس حاضر است با آن مجموعه همکاری داشته باشد و روی آن سرمایه‌گذاری کند. وی هدف از برگزاری این فستیوال را رفع چالش‌های سه حوزه بازار سرمایه، بانک و بیمه دانست و افزود: در حال حاضر چالش‌های این سه حوزه روی سایت فین‌استارز قرار دارد و هر مجموعه‌ای می‌تواند به آن مراجعه کند و اگر طرح یا ایده‌ای داشته باشد، مطرح کند.

آمادگی 70 تیم برای حضور در فین استارز

مدیرعامل فرابورس در ادامه به اعلام آمادگی ۷۰تیم برای حضور در این رویداد اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۷۰ تیم برای حضور در فین استارز به فرابورس مراجعه کردند و فرابورس مشغول بررسی آنها است و ظرف چند روز آینده کمیته داوری تشکیل شده و کار خود را آغاز می‌کند تا به این ترتیب مراسم فین‌استارز در روز افتتاحیه فاینکس ۲۰۱۷ برگزار شود. مدیرعامل فرابورس با تاکید بر اینکه هدف ما در فین استارز برگزاری یک رویداد نیست، بلکه قصد داریم فین‌استارز یک فرآیند باشد، اظهار کرد: فین استارز دبیرخانه دائمی خواهد داشت. قرار است سامانه‌ای راه‌اندازی شود که یکی از کارهایش برگزاری رویدادهای سالانه است تا ایده‌های برتر شناسایی شوند. وی در ادامه تاکید کرد: اما فین استارز یک فرآیند است که هر زمان ایده‌ای در سامانه ثبت شود، رصد می‌شود و اگر سرمایه‌گذار داشته باشد، عملیاتی می‌شود. هامونی در ادامه به تجربه سال گذشته فین‌استارز اشاره کرد و گفت: سال گذشته حدود ۳۵شرکت در فین استارز ۲۰۱۶ شرکت کردند که از میان آنها دو ایده توسط شرکت رایان بورس شناسایی شد و سرمایه‌گذاری انجام گرفت و در حال حاضر تیم‌ها در حال کار هستند.

حضور مربیان در کنار تیم‌ها

هامونی تفاوت دیگر رویداد امسال با سال گذشته را حضور مربیان در کنار تیم‌ها دانست و گفت: مربیگری یا منتورشیپ یکی از موارد مهم در استارت آپ‌های تازه تاسیس شده یا در شرف تاسیس است؛ به گونه‌ای‌که این مربیان باید از مدت‌ها قبل در کنار تیم‌ها حضور داشته باشند تا با راهکارهای ارائه‌شده به بهبود روش و ارائه ایده‌ها قبل از پرزنت طرح بپردازند. وی ادامه داد: در این راستا مربیانی گردآوری شدند و حتی در ایام نوروز و به‌صورت آنلاین در کنار تیم‌ها بودند و به راهنمایی و رفع مشکلات این افراد پرداختند. به گفته هامونی، استادان دانشگاه، همکاران فعال در ارکان بازار سرمایه، شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری و تامین سرمایه‌ها از جمله مربیان درنظر گرفته شده برای این رویداد هستند.

هامونی در ادامه به دیگر شوراهای این رویداد اشاره کرد و گفت: اعضای شورای راهبردی فین‌استارز ۲۰۱۷ به‌عنوان نقش هماهنگ‌کننده و نظارتی را خواهند داشت و به عبارت دیگر عامل نظم‌بخشی و ایجاد عملکردی شفاف در حوزه فین‌تک‌ها خواهند بود. به گفته هامونی، اعضای شورای مشورتی نیز شامل مدیران عامل تامین سرمایه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه، مدیرعامل مرکز مالی ایران، نمایندگانی از شرکت‌های خدمات انفورماتیک، فناپ، توسن و ITRC هستند. هامونی در ادامه خاطرنشان کرد: اعضای کمیته داوری فین‌استارز ۲۰۱۷ نیز طی روزهای آینده معرفی خواهند شد.

مسابقه استارت‌آپی فین استارز

در حاشیه فین‌استارز ۲۰۱۷ شاهد برگزاری مسابقه استارت‌آپی هستیم. این مسابقه فرصتی فراهم می‌آورد تا با صاحبان دیگر ایده‌ها به رقابت بپردازید. این رقابت تعامل هدفمند و سازنده با شتاب‌دهنده‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه و فعالان حوزه بورس، بانک و بیمه را فراهم می‌کند. جایزه نقدی این مسابقه نیز ۶۰ میلیون تومان درنظر گرفته شده که در پایان تیم‌های برتر به ترتیب اولویت اول تا سوم جوایز نقدی ۳۰، ۲۰ و ۱۰ میلیون تومانی را دریافت خواهند کرد.

اهداف مسابقه

شناسایی و معرفی نوآوری‌های برتر در حوزه تکنولوژی‌های مالی.

معرفی نیازهای صنعت مالی کشور و ایجاد فضای رقابتی بین استارت‌آپ‌ها و نهادهای متولی در حوزه مالی کشور.

جذب سرمایه و تعامل موثر و کارآمد صاحبان ایده‌های برتر و کارآمد با سرمایه‌گذاران.

ارائه مشاوره به شرکت‌های نوپا، صاحبان ایده و شرکت‌های دانش بنیان.

ترویج و فرهنگ‌سازی برای معرفی ظرفیت‌های بازار سرمایه برای تامین مالی.

نحوه برگزاری مسابقه

این مسابقه با ایده پردازی حول محورها و چالش‌های مطرح‌شده شروع شده و با طراحی مدل کسب‌و‌کار و ساخت کمینه محصول پذیرفتنی (MVP) ادامه می‌یابد و در نهایت طرح‌های ارائه شده توسط داوران مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. تیم‌های برتر ضمن دریافت جوایز نقدی، شانس حضور در رویداد فین استارز و مذاکره مستقیم با سرمایه‌گذاران و شتاب‌دهنده‌ها را خواهند داشت.

قوانین مسابقه

حضور در این مسابقه به‌صورت تیم‌های ۲ تا ۷ نفره است و به‌صورت انفرادی نمی‌توان در این مسابقه شرکت کرد. از هر تیم یک نفر به‌عنوان نماینده تام‌الاختیار معرفی می‎شود و تمام ارتباطات در مراحل اولیه، در زمان برگزاری رویداد و بعد از برگزاری رویداد با این افراد خواهد بود. داوری محتوای تولیدشده توسط شرکت‌کنندگان، برعهده‌ کمیته‌ داوری است و تیم‌های شرکت‌کننده ملزم به پذیرش رای کمیته‌ داوری هستند. هر تیم باید نام مشخصی را برای خود انتخاب کند و توصیه می‌شود که در تیم‌ها تخصص‌های کسب وکاری و فنی با هم حضور داشته باشند.