5/ 44 هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در چادرملو

گروه بنگاه‌ها - زهرا مجتهد: مدیر مالی و اقتصادی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از بهره‌برداری طرح‌های آماده افتتاح این شرکت طی هفته آینده خبر داد. محمود سیدی، با اشاره به این مطلب که بعد از چند سال پروژه‌های چادرملو تکمیل شده است، تصریح کرد: ازجمله طرح‌های در حال افتتاح، نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی، تولید شمش ۳/ ۱ میلیون تن در سال، پروژه تامین اردکان و احداث تصفیه‌خانه را می‌توان نام برد. وی افزود: با هدف ایجاد ارزش افزوده در موارد تولیدی، طرح احداث کارخانه احیای مستقیم و فولاد چادرملو نیز در همین مجتمع در حال اجرا است. سیدی ادامه داد: با آغاز به‌کار واحدهای تولید سالانه یک میلیون تن فولاد، قابل ارتقا تا یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار تن و همچنین یک میلیون و ۵۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در مجتمع گندله‌سازی اردکان تولید می‌شود. وی به دیگر طرح در دست افتتاح شرکت چادرملو اشاره کرد و گفت: مجتمع آهن و فولاد سرمدابرکوه مشتمل بر یک کارخانه نورد به ظرفیت سالانه ۵۰۰ هزار تن انواع میلگرد و یک کارخانه فولادسازی به ظرفیت سالانه ۶۰۰ هزار تن شمش فولاد است که در زمینی به مساحت ۱۵۰ هکتار پایه‌گذاری شده است.

مدیر مالی و اقتصادی در پاسخ به این پرسش که هزینه سرمایه‌گذاری هر یک از طرح‌ها به چه میزان است، یادآور شد: برای اجرای طرح نیروگاه سیکل ترکیبی اردکان معادل ۱۳ هزار و ۶۹۸ میلیارد ریال، کارخانه احیای مستقیم و فولاد چادرملو معادل ۱۸ هزار و ۳۷۲ میلیارد ریال و در مجتمع آهن و فولاد سرمدابرکوه برای ساخت تجهیزات و راه‌اندازی نورد معادل چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه‌گذاری انجام شده است. در ادامه نشست خبری که روز گذشته در محل شرکت برگزار شد، سیدی درباره بحث حق انتفاع که مورد توجه جدی مجلس شورای اسلامی قرار دارد، اظهار کرد: ارقام حق انتفاع در سال‌ ۹۲ معادل ۹۴۰ میلیارد تومان، سال ۹۳ معادل ۶۳۰ میلیارد تومان، سال ۹۴ معادل ۲۵۰ میلیارد تومان و سال ۹۵ نیز همانند ۹۴ بوده که هر سال رو به کاهش گذاشته است. وی افزود: در همین حال براساس بودجه سال ۹۶ اعلام شده شرکت‌هایی که دارای پروانه بهره‌برداری و قرارداد استخراج فروش هستند (شامل گل‌گهر نیز می‌شود) میزان حق انتفاع به ضریبی که در بودجه مطرح شده، منوط است. وی در پاسخ به این پرسش که تاکنون چه میزان از رقم حق انتفاع را پرداخت کرده‌اید، افزود: مبالغ مربوط به سال‌های ۹۲ و ۹۳ پرداخت شده به غیر از رقم ۷۱ میلیارد تومان آن و برای سال‌های ۹۴ و ۹۵ نیز بخش عمده‌ای از آن واریز شده است.

سیدی توضیح داد: به‌دلیل وجود ابهام در مورد حق انتفاع سال ۹۲ که شامل گندله نمی‌شود و صرفا برای کنسانتره و دانه‌بندی است، دیوان عدالت اداری و مجلس اظهار کرده‌اند که فعلا برای پرداخت حق انتفاع سال ۹۲ دست نگه داریم و موضوع معلق بماند تا نظر خروجی مجلس را کسب کنیم. احمد کیوان آرا، رئیس هیات‌مدیره چادرملو نیز درباره فولاد ابرکوه گفت: ظرفیت اسمی این کارخانه معادل ۴۵۰ هزار تن است، ولی در عمل تا ۵۰۰ هزار تن نیز قابلیت ارتقا دارد. وی گفت: فولادسازی در این مجتمع با ۳۰ درصد پیشرفت همراه است و تمامی تجهیزات به روز دنیا از ایتالیا وارد شده است. کیوان آرا معتقد است به‌دلیل تجهیزات به‌روز، مواد اولیه مطلوب و نیروی متخصص انسانی، این فولادسازی محصولات با کیفیت تولید می‌کند. در ادامه ابریشمی، مدیر مجتمع چادرملو با ابراز این مطلب که این شرکت ۴۰ درصد کنسانتره و گندله کشور را تامین می‌کند، گفت: ترجیح چادرملو به‌کارگیری تجهیزات ساخت داخل است؛ به‌طوری که به سازنده‌های ساخت داخل نقشه‌های مهندسی معکوس را داده و آنها اقدام به تهیه محصول موردنیاز ما کرده‌اند. اما این امر در جایی به ثبت نمی‌رسد.

مدیر امور سهام شرکت چادرملو نیز با اشاره به این مطلب که طرح‌ها در سال نخست به‌دلیل هزینه استهلاک و عدم‌ دستیابی به ظرفیت کامل سودده نیستند، گفت: برای سال ۹۵ معادل ۶درصد تعدیل مثبت اعلام کردیم که دلیل آن رشد قیمت در بازارهای جهانی بود. وی گفت: بازار سهام قبل از اینکه تعدیل از سوی ما اعلام شود، افزایش قیمت در سهم را مشاهده کردند، اما برای سال آتی باید دید آیا این روند ادامه خواهد داشت یا خیر؟ یلتقیان نیز درباره بهره‌گیری از تجهیزات بومی‌سازی شده افزود: یکی از مهم‌ترین اقدامات چادرملو، بومی‌سازی بیش از ۹۲۰۰ قطعه و تجهیزات موردنیاز مجتمع معدنی و گندله‌سازی بوده است. وی که مسوول امور بومی‌سازی در شرکت چادرملو است به فراهم شدن دانش فنی ساخت در داخل کشور اشاره کرد و معتقد است این اقدام از خروج ارز جلوگیری می‌کند. مدیر امور اداری و مشاور مدیرعامل چادرملو نیز یادآور شد معادل ۳۵ هزار و ۲۲۱ میلیارد ریال در طرح‌ها هزینه‌شده که تا پایان طرح‌ها که بیشتر مربوط به ابرکوه و احیای مستقیم است ۹ هزار و ۳۳۱ میلیارد ریال دیگر هزینه می‌شود.