گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با فولادسازان در خصوص عرضه فولاد در بورس کالا
اما و اگرهای تولیدکنندگان فولاد...
زهرا مسافر
تاکید دولت بر عرضه فولاد از سوی تولیدکنندگان در بورسکالا
درخواست فولاد سازان برای واردات شمش فولاد از سوی دولت
آزاده حسینی
زهرا مسافر
تاکید دولت بر عرضه فولاد از سوی تولیدکنندگان در بورسکالا
درخواست فولاد سازان برای واردات شمش فولاد از سوی دولت با رشد قیمتهای اخیر فولاد در بازار داخلی؛ به خصوص در بورس کالا و شدت یافتن آن نسبت به روند بازارهای جهانی و تداوم یافتن روند کاهشی واردات شمش فولاد مسوولان بر آن شدند تا با اقدامات ویژه از روند صعودی قیمتها ممانعت کرده و فولاد سازان را قانع کردند تا در صورت عرضه محصولاتشان در بورس سهمیه شمش فولاد دریافت کنند، حال باید دید فولاد خوزستان با تولید حدود ۲ میلیون تن شمش در سال چگونه میتواند نیاز فولاد سازان دولتی و خصوصی را پاسخ دهد؟ آیا راهکار دیگری برای تامین شمش مورد نیاز داخل در نظر گرفته شده است، فولاد سازان در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» به تشریح وضعیت موجود بازار فولاد پرداخته و راهکارهای گوناگونی را مطرح کردند که در پی میآید:
دولت در صنعت فولاد دخالت نکند
محمد احرامیان مدیر عامل فولاد یزد در خصوص رشد قیمت آهن در بازار داخل میگوید: تا زمانی که دولت به طور مستقیم در صنعت فولاد دخالت کند، وضعیت این صنعت تغییری نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: دولت باید اجازه دهد تا میزان سوددهی در صنعت فولاد بیشتر از بانکها شود، در این صورت میزان سرمایهگذاری مردمی در بخش فولاد افزایش خواهد یافت و این امر به افزایش تولید و کاهش خود به خودی قیمت منجر میشود.
مدیرعامل فولاد یزد با بیان اینکه حضور بخش خصوصی در هر صنعتی موجب خودکفایی خواهد شد، خاطرنشان کرد: سالانه ۱۰ میلیون تن فولاد وارد کشور میشود. از این رو هیچگونه رقابتی در این صنعت صورت نمیگیرد.
وی درخصوص عرضه تولیدات فولاد یزد در بورس کالایایران گفت: این شرکت محصولات خود را به قیمت ۷۸۰ تومان برای تحویل در تاریخ ۳۰ آبان ماه جاری دراین بورس عرضه کرده است.
خط اعتباری ارزی در اختیار انجمن تولیدکنندگان فولاد قرار گیرد
بهروز سلیمانی مدیر عامل نورد فولاد کرمانشاه در خصوص رشد نرخ آهن در بازار داخل گفت: افزایش قیمت آهن که از ابتدای فصل تابستان آغاز شده است، به علت سه عامل کمبود واردات، رشد نرخ مواد اولیه از جمله سنگ آهن و قراضه و عدم گشایش ال سی(Lc) از سوی بانکها برای واردات مواد اولیه به کشور است.
وی با اشاره به تجربه رشد قیمتها در سال ۸۷ تصریح کرد: پیشبینی میشود در صورت ادامه روند کنونی شاهد رشد فزاینده قیمت آهن در کشور خواهیم بود.
مدیر عامل نورد فولاد کرمانشاه درخصوص کاهش قیمت آهن طی دو هفته اخیر خاطرنشان کرد: این امر به علت افزایش عرضهها در بورس کالا و به منظور کنترل قیمت، صورت گرفته؛ اما به علت کمبود مواد اولیه رشد نرخ مجددا به بازارآهن بازخواهد گشت.
وی اظهارداشت، دولت باید برای بخش تولید فولاد راهکاری اساسی اتخاذ کند زیرا در غیراین صورت به علت عدم واردات مواد اولیه به کشور علاوه بر رشد قیمتها شاهد کاهش ظرفیت تولید کارخانهها خواهیم بود.
سلیمانی از راهاندازی تعاونی از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد در کشور خبر داد و گفت: قرار است که تعاونی مذکور نسبت به واردات مواد اولیه اقدام و در اختیار تولیدکنندگان فولاد قرار دهد.
وی با اشاره به بیان مطلب یاد شده، افزود: از دولت خواستاریم تا به منظور حمایت از تولید داخل نسبت به تخصیص خط اعتباری ارزی به انجمن تولیدکنندگان فولاد اقدام کند.
مدیر عامل فولاد کرمانشاه درخصوص عرضه فولاد از طریق بورس کالای ایران، تصریح کرد: چنانچه شرایط عضویت در شرکت بورس کالای ایران آسان شود، استقبال خواهیم کرد.
به گفته وی، چنانچه شرکتهای تولیدکننده فولاد تمامیتولیدات خود را از طریق شرکت بورس کالایایران عرضه کنند ، اقدام مثبتی خواهد بود.
دولت واردات شمش را مدیریت کند
جهانبخش شکری مدیرعامل جهان فولاد غرب درباره انگیزه عرضه محصولاتاین شرکت در بورس کالا اظهار داشت: همه کسانی که با تولید و عرضه محصولات فولادی سر و کار دارند به خوبی میدانند که مقدار شمش تولید داخلی هیچ تناسبی با ظرفیت واحدهای نورد موجود در کشور ندارد و تولیدکنندگان مقاطع به نوعی به واردات شمش وابستهاند. در هفتههای اخیر که انجام عملیات بانکی برای واردات شمش مشکل شده، نورد کاران برای گرفتن سهمیه شمش از تولید داخلی ناچار به عرضه محصولات خود در بورس هستند زیرا شرط تخصیص سهمیه شمش، پذیرش عضویت بورس و عرضه محصول در بورس است.
از طرف دیگر، شمش تولید داخلی تکافوی تامین ظرفیت همه کارخانههای نورد را نمیکند و نتیجه امر کاهش نهایی تولید مقاطع در داخل خواهد بود که منجر به تعطیلی کامل یا بخشی از ظرفیتهای تولید میشود و نهایتا زمینه اخراج نیروهای شاغل فراهم میشود و تولیدکننده نیز با کاهش ظرفیت تولید قادر بهایفای تعهدات مالی خود نخواهد بود و بانکها هم با مشکل وصول مطالبات مواجه میشوند.
وی افزود: به نظر من دولت میتواند راسا واردات شمش را مدیریت کند و خود شمش تولید داخلی را بین واحدهای نورد تقسیم کند و کمبود آنرا هم از طریق واردات تامین و تقسیم نماید و محصول نهایی را با قیمت کارشناسی عادلانه توزیع کرده یا بر توزیع و فروش آن از طریق بورس با قیمت عادلانه و سود منطقی نظارت کند . تجربه صنعت آرد میتواند الگوی مناسبی برای فولاد هم باشد که گندم را به کارخانههای آرد تحویل میدهند و آرد را از آنان تحویل میگیرند. اگر دولت مواد اولیه تولیدکنندگان مقاطع را تامین کند، قیمت فروش را هم راسا مشخص و عرضه در بورس را اجباری کند، هم مانع افزایش یا کاهش بیرویه قیمت شده و هم زمینه حفظ اشتغال را فراهم کرده و هم تولید داخلی افزایش مییابد.
وی تصریح کرد: شرایط حاکم بر بازار متاسفانه نوید آینده خوبی را نمیدهد و فعلا به دلیل کاهش تقاضا ظرفیت کارخانهها به حال غیرفعال درآمده واین امر بسیار مخاطرهآمیز است زیرا رکود حاکم موجب افزایش بیکاری میشود. شنیده میشود که دولت برای حمایت کشاورزی واردات بسیاری از مواد غذایی از جمله برنج را ممنوع کرده است. به نظر میرسد این اتفاق خوبی است، اما نوش داروی بعد از مرگ سهراب چه فایده. در مورد فولاد هم شاید همین اتفاق بیفتد. بنابراین اگر دولت مانع ورود محصول نهایی شود و واردات مواد اولیه را مدیریت کند، نقش موثری در رشد اقتصاد ایفا کرده است.
وی با اشاره به شرایط آتی بازار فولاد اظهار داشت: اصولا پیشبینی زمانی صورت میگیرد که برنامهریزی وجود داشته باشد و پیشبینی کننده از آمار و اطلاعات و برنامههای آینده مطلع باشد. در حالی که در حال حاضر بسیاری از فاکتورهای موثر بر تولید، شفاف و روشن نیست. مثلا قانون هدفمند کردن یارانهها چگونه اجرا میشود؟ قیمت سوخت و انرژی چه زمان و چه مقدار تغییر میکند؟ تکلیف صنعت در آینده چیست؟ یا در صورت کمبود مواد اولیه و واسطهای چه تدبیری اندیشیده میشود؟
بنابراین پیشبینی در زمینه آینده بستگی به تعیین تکلیف بسیاری از مجهولات دارد. اما با توجه به شرایط حاکم نمیتوان به آینده صنعت امید بست مگر اینکه دولت همت و اراده ویژهای به خرج دهد.
تامین مواد اولیه فولاد و ممنوعیت صادرات
مدیرعامل ذوبآهن البرز غرب نیز درخصوص روند افزایش نرخ فولاد در بازارهای جهانی و داخلی گفت: با افزایش تب جهانی قیمت فولاد، نرخ آن در بازار داخل حتی به مراتب بیشتر روند صعودی به خود گرفت.
امین سعدی کمبود مواد اولیه را عامل اساسی رشد قیمت آهن برشمرد و افزود: پس از ماه مبارک رمضان با افزایش تقاضا، روند قیمت فولاد و مقاطع فولادی ادامه خواهد داشت.
وی تصریح کرد: چنانچه روند افزایشی نرخ فولاد تداوم داشته باشد، شمش فولاد به ۸۰۰ تومان برای هر کیلو نیز خواهد رسید و مشکل اساسی در این است که برای روند افزایشی نرخ شمش بازگشت به عقب وجود دارد، اما برای قراضهاین امر بسیار دشوار است.
مدیر عامل ذوبآهن البرز غرب، نرخ منطقی برای هر کیلو شمش فولاد را ۷۰۰ تا ۷۵۰ تومان و برای میلگرد ۸۰۰ تا ۸۵۰ تومان برشمرد.
وی کمبود جهانی را عامل رشد قیمت فولاد دانست و گفت: به علت بحران دوسال اخیر تولیدکنندگان با صد درصد ظرفیت تولید نمیکنند از این رو این کمبودها موجب روند افزایشی قیمت فولاد شده است.سعدی، کمبود واردات و مشکلات بانکی را از عوامل اصلی رشد قیمتها در بازار داخل برشمرد.
وی با اشاره به راهکار اساسی برای مهار نرخ قیمت فولاد در بازار داخل افزود: دولت برای رفع این مشکل باید نسبت به تامین مواد اولیه تولیدکنندگان از جمله شمش و قراضه تدابیر جدی اتخاذ کند و همچنین از صادرات مواد اولیه به شدت جلوگیری کند.مدیر عامل ذوبآهن البرز غرب همچنین خواستار ارائه آهن اسفنجی به بخش خصوصی از سوی دولت شد، زیرا اغلب صنایع مادر در اختیار دولت قراردارد.وی با اشاره به ظرفیت نصب شده مطلوب تولید در بخش خصوصی تصریح کرد: برای بالقوه درآمدن این ظرفیت حمایت دولت بسیار ضروری است.
وی درخصوص توقف روند افزایشی نرخ آهن طی دو هفته اخیر گفت:این امر موقتی است و مجددا شاهد بازگشت قیمتها در این بازار خواهیم بود و اساسیترین عامل این امر کمبود مواد اولیه برای تولیدکنندگان فولاد در کشور است.
ترجیح میدهیم در بورس عرضه کنیم
رسول عرفانیان مدیر فروش فولاد غرب آسیا در مورد عرضه محصولات این شرکت در بورس کالا گفت: در حال حاضر با توجه به حمایتی که بورس از صنایع و عرضهکنندگان انجام میدهد و حسن نیتی که بورس و فولاد مبارکه نشان داده، ترجیح میدهیم محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنیم.
وی ادامه داد: به محض طی مراحل اداری پذیرش، محصولات این شرکت در بورس کالا عرضه خواهد شد. وی افزود : در حال حاضر مواد اولیه خود را از فولاد مبارکه تامین میکنیم. عرفانیان مزایای عرضه در بورس کالا را برشمرد و تصریح کرد: علاوه بر معافیتهای مالیاتی، تخفیفهای یارانهای نیز در زمان اجرای حذف یارانهها خواهیم داشت.
وی تاکید کرد: بازار در حال حاضر با حمایت دولت کنترل میشود، اما این ثبات قیمت طولانی مدت نخواهد بود و پیشبینی میشود با توجه به محدودیتهای موجود در خرید و حمل محصولات فولادی دوباره قیمتها افزایش یابد. وی اظهار داشت: با توجه به حذف یارانهها و مشکلاتی که در واردات ذکر شد بایستی اقدامات حمایتی دولت از صنعت فولاد افزایش یابد در غیر این صورت بازار شاهد تثبیت نرخها نخواهد بود.
وی ادامه داد: فولاد غرب آسیا در منطقه سلفچگان قم قراردارد و ظرفیت تولیداین کارخانه سالانه ۵۰۰ هزار تن ورق سرد است و در اسفند ۱۳۸۸ اولین خط تولید این کارخانه راهاندازی شده است.
ارسال نظر