برنامه‌های بورس کالا از زبان مدیران سازمان بورس

گروه بورس کالا- هادی خسروی‌فر: «به روزرسانی مقررات بورس کالا»، «تدوین دستورالعمل انضباطی» «انتقال ساختمان بورس کالا تا اوایل خرداد» و افتتاح تالار کیش منوط به شروع عرضه‌های صادراتی... بخشی از صحبت‌های علی صالح‌آبادی رییس سازمان بورس و سید علی حسینی یکی از معاونین سازمان بورس در نشست خبری روز گذشته بود. صالح‌آبادی با اشاره به فرآیند شکل‌گیری رینگ پتروشیمی گفت: بر اساس مصوبه سال ۸۶ هیات دولت یک فاز جدید برای فروش محصولات پتروشیمی در بورس کالا ایجاد شده و مقرر شد به غیر از محصولاتی که به آنها یارانه تعلق می‌گیرد و محصولات بین مجتمع‌های پتروشیمی، مابقی در بورس کالا عرضه می‌شود و در سال گذشته تقریبا تمامی محصولات در بورس پذیرش شد. رییس سازمان بورس به روند عرضه تدریجی محصولات پتروشیمی در رینگ صادراتی اشاره کرد و گفت: بر اساس اعلام بازرگانی پتروشیمی این شرکت در سال جاری ۱۶میلیون تن صادرات خواهد داشت و طی جلساتی که در پایان سال گذشته با این شرکت و بورس کالا برگزار شد، بازرگانی پتروشیمی موافقت خود را برای فروش محصولات صادراتی از طریق بورس اعلام کرد و قرار بر آن شد که محصولات به تدریج در رینگ صادراتی عرضه شود و از آنجاکه این شرکت دولتی است خود را متعهد به عرضه محصولات در رینگ پتروشیمی کرده است.

پتروشیمی سود بدهد کارگزاران کارشناس می‌آورند!

صالح‌آبادی در پاسخ به سوال خبرنگار ما «کارگزاران آمادگی بازاریابی خارجی را دارند در حالی که بسیاری از شرکت‌های کارگزاری هنوز کارشناس پتروشیمی ندارند»، اظهار داشت: سال گذشته آموزش‌هایی از سوی بازرگانی انجام گرفت و کارگزاران بورس زمانی برای استخدام یک کارشناس اقدامی کنند که فروش محصولات برای آنها سود داشته باشد و به‌طور حتم با رونق رینگ صادراتی کارشناسان و فعالیت بازاریابی خارجی‌ها پیشرفت خواهد کرد. وی افزود: تجربه صادراتی بورس کالا طولانی‌مدت نیست و تغییر ساختار و فروش محصولات از طریق بورس زمان‌بر است، همچنین بازرگانی پتروشیمی اعلام کرده که برای رونق این رینگ همکاری‌های لازم را انجام دهد.

تشویق به جای تنبیه

صالح‌آبادی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما درباره عدم عرضه محصولات از سوی برخی از تولیدکنندگان گفت: در بورس به دنبال تنبیه نیستیم و برای متعهد کردن شرکت‌ها می‌بایست به دنبال تشویق برویم و باید به دنبال دلایل عدم عرضه شرکت باشیم و با حل مشکلات جذابیت را برای تولیدکنندگان ایجاد کنیم.

تخلف عدم عرضه در سال گذشته نداشتیم

سیدعلی حسینی، عضو هیات‌مدیره سازمان بورس درباره عدم عرضه از سوی برخی از شرکت‌ها گفت: تعهدات عرضه‌کننده برای عرضه محصولات پتروشیمی حداقل دو بار در ماه است که این امر به شرایط بازار و تشخیص بورس بستگی دارد و در شرایط خاص زمان عرضه‌ها تغییر خواهد کرد.وی با اشاره به استخراج قیمت پایه محصولات پتروشیمی از نشریات خارجی و بازار آزاد گفت: عرضه با قیمت پایه‌ای که از سوی بورس کالا مورد تایید است شروع می‌شود و عرضه و تقاضا قیمت را تعیین خواهد کرد و در این میان اگر تخلفی صورت گیرد ملزم به پیگیری هستیم.

سه برنامه پیش روی بورس کالا

معاون سازمان بورس اعلام کرد که در سال جاری ۳ برنامه اصلی در بورس کالا پیگیری خواهد شد.وی گفت: عرضه محصولات صادراتی در بورس کالا یکی از اولویت‌های سازمان و شرکت بورس است که در این رابطه دستورالعمل و مقررات مربوط به همکاری دیگر ارکان در حال تدوین است. حسینی تثبیت و تقویت معاملات قراردادهای آتی را دیگر اولویت‌ کاری بورس کالا اعلام کرد و افزود: امسال به دنبال استفاده بیشتر از ابزارهای مالی هستیم. همچنین طولانی‌تر کردن زمان قراردادهای آتی و استفاده از ابزار آپشن که در کمیته فقهی سازمان بورس تایید شده در دستور کار قرار دارد. به گفته حسینی سومین برنامه بورس کالا در سال جاری به روز کردن مقررات بورس کالا از جمله مقررات مربوط به تسویه وجوه پایاپای و همچنین دستورالعمل انضباطی بورس کالا است.

آسیب‌شناسی قراردادهای آتی

در همین رابطه علی صالح‌آبادی گفت: قراردادهای آتی مورد آسیب‌شناسی قرار گرفته است و برای رونق این ابزار بررسی‌ها روی افزایش زمان قراردادها در حال انجام است. وی افزود: همچنین مقرر شد امکانات برای شرکت‌های کارگزاری فراهم شود تا به جای حضور فیزیکی در تالار از طریق تالارهای اختصاصی دادوستد کنند.

اول صادرات بعد افتتاح!

صالح‌آبادی و حسینی به طور مشترک در پاسخ به این سوال که بورس کیش چه زمانی راه‌اندازی خواهد شد، گفتند: برنامه افتتاح این تالار منوط به عرضه صادراتی محصولات پتروشیمی است که مقرر شده بعد از تدوین دستورالعمل و فراهم شدن سازوکار عرضه صادراتی در بورس پیگیری شود.

کیش فقط برای پتروشیمی نیست

در همین حال حسینی تاکید کرد که بورس کالای کیش فقط برای محصولات پتروشیمی نیست و برای انجام معاملات رینگ صادراتی بورس کالا افتتاح خواهد شد.

شهرداری دلیل تاخیر در اسباب‌کشی!

در حاشیه این جلسه بحث انتقال ساختمان بورس کالا مطرح شد و مدیران سازمان بورس، دلیل تاخیر در بهره‌برداری از این ساختمان را مشکلات با شهرداری اعلام کردند و خبر از انتقال ساختمان بورس در خردادماه سال‌جاری دادند.

اعضای جدید هماهنگ با برنامه‌های سازمان

علی صالح‌آبادی درباره تایید اعضای هیات‌مدیره بورس گفت: هفت عضو هیات‌مدیره جدید بورس کالا به تایید سازمان بورس رسیده‌اند و قبل از آن هر کدام از اعضا برنامه‌های خود را برای بورس کالا اعلام کردند که با مطالعه برنامه هر کدام از اعضا مشخص شد که اعضا نیز در زمینه رونق بازار با نظر سازمان موافقند.

تحمیلی در انتخاب مدیرعامل بورس کالا نیست

صالح‌آبادی درباره انتخاب مدیرعامل بورس کالا گفت: مدیرعامل بورس کالا از طریق تصمیمات هیات‌مدیره تعیین خواهد شد و هیچ نظر تحمیلی برای تعیین مدیرعامل به هیات‌مدیره نداده‌ایم.

بورس برق فعلا نه!

حسینی درخصوص آخرین وضعیت راه‌اندازی بورس برق گفت: موافقت اصولی از شورای بورس دریافت شده است، ولی سازمان راه‌اندازی‌ آن مشخص نیست.وی گفت: شبکه مدیریت برق ایران از طریق مشاوران خود اقدامات کارشناسی را انجام دادند و در آخرین مرحله چند ابهام وجود داشت که با کمبود برق در سال گذشته همزمان شد و بعد از آن پیگیری از سوی مدیریت برق انجام نشد.صالح‌آبادی درباره بورسی کردن کالای برق گفت: کالای برق نیازمند بررسی بیشتری است زیرا کالای برق در ارتباط با مردم و صنعت کشور است و در کوتاه‌مدت امکان راه‌اندازی این بورس وجود ندارد.صحبت‌های رییس سازمان بورس و معاون ناظر بر بورس کالا در ابتدای سال جاری نشان‌دهنده آن است که امسال سازمان بورس برای رونق بورس کالایی نیز برنامه‌هایی دارد و امسال این بازار، زیر سایه بورس اوراق بهادار قرار نگرفته است.نکته حائز اهمیت در نشست خبری رییس سازمان بورس پرداختن به تشویق تولیدکنندگان برای حضور در بورس کالا و فروش محصولات از طریق این بازار است و بحث تشویق در حالی مطرح می‌شود که هنوز بحث معافیت مالیاتی عرضه‌کنندگان بعد از گذشت ۱۵ ماه به جایی نرسیده است.