کمبود عرضه بیلت و انتظار افزایش قیمتها در هفتههای آینده
بازار فولاد جهان در انتظار روزهای بهتر
گروه بورس کالا - هفته گذشته بازار جهانی فولاد با رشد قیمت بیلت به دلیل کمبود عرضه روبهرو شد و همین موضوع در بازار ایران نیز اتفاق افتاد، اما بازار خاورمیانه همچنان محدود بوده و به دلیل آغاز ماه رمضان معاملات در سطح محدودی است، اما در عین حال پیشبینی میشود پس از این دوره به دلیل کمبود عرضه قیمتها تا حدودی با افزایش روبهرو شود که حتی این موضوع برای بازار وارداتی بیلت ایران نیز پیشبینی شده است. مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی که در ادامه میآید به بررسی تحولات بازارها در یک هفته اخیر پرداخته است. انتظار رشد قیمت بیلت در خاورمیانه پس از ماه رمضان
هفته گذشته قیمت بیلت در چین از ۴۴۰/۴ یوآن به ۵۲۰/۴ یوآن افزایش یافت که به معنای ۱۳ دلار افزایش قیمت است.
در بورس لندن نیز نرخ بیلت ۱۰ دلار افزایش یافت و به ۶۱۰ دلار هر تن رسید.
بیلت محصول سیای اس به علت محدودیت عرضه و افزایش تقاضای بازار داخلی بهتر شد، به خصوص آنکه اکثر کارخانهها تولید ماه آگوست را فروختهاند و برای ماه سپتامبر ظرفیت زیادی باقی نمانده است.
در عین حال به علت تعمیرات بعضی کارخانهها حجم تولید پایین آمده و پیشبینی میشود میزان صادرات بیلت از سیای اس در ماه آینده نسبت به آخر فصل گذشته تا ۳۰درصد کاهش یابد. آخرین قیمت صادراتی بیلت از قزاقستان ۶۶۰ دلار و کارخانجات روسی ۶۶۵ تا ۶۷۰ دلار فوب بوده است.
ترکیهایها قیمت بیلت را ثابت نگه داشتند و ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار فوب عرضه میکنند. قیمت بیلت وارداتی به جنوب شرق آسیا هم افزایش پیدا کرده و به ۶۸۵ دلار رسیده است، این در حالی است که بعضی از کارخانههای کرهای به دنبال بیلت در قیمت ۶۹۰ دلار به بالا هستند.
بازار خاورمیانه به علت کم کاری ماه رمضان و اروپا به علت تعطیلات در رکود است، اما به نظر میرسد که بعد از تعطیلات و ورود تقاضای خاورمیانه به بازار بیلت، قیمتها بین ۲۰ تا ۳۰ دلار افزایش یابد؛ چرا که در کنار افزایش تقاضا محدودیت عرضه برای بیلت وجود دارد و از سوی دیگر قیمت قراضه محکم ایستاده است.
احتمال رشد ۱۰ دلاری قیمت بیلت در ایران به دلیل کاهش عرضه
در ایران نیز هفته گذشته بیلت سایز ۱۵۰میلیمتر از اول هفته ۷۶۵ تومان در بندر انزلی روی تریلی پیشنهاد میشد. قیمت سایز ۱۵۰در بندر امام روز دوشنبه ۷۴۵ تومان بود. با آزاد شدن یک محموله سنگین بازار بیلت سایز ۱۵۰ تا ۳ تومان هر کیلو در بندر امام کاهش یافت، اما دوباره از روز چهارشنبه قیمت ایستاد. بیلت سایز ۱۲۰ و ۱۰۰ میلیمتر در بندر انزلی زیاد پیشنهاد میشد. سایز ۱۰۰ در ۷۵۰ تومان و سایز ۱۲۵هم ۷۶۰ تومان هر کیلو. از آنجا که به علت تغییر ساعت کار در ماه رمضان تولید پایین آمده است. تقاضای بیلت زیاد نیست، اما عرضه بیلت هر روز کمتر میشود. به خصوص برای سایز ۱۵۰ میلیمتر که پرمصرفترین سایز شمش است و این مساله باعث خواهد شد تا تولید کارخانههایی که از بیلت برای تولید مقاطع استفاده میکنند، لطمه ببینند.
شرایط عرضه در بازار جهانی اعم از قیمت و مسائل خاص اعتباری برای ایرانیها، نشان میدهد که این روند برای ماههای آینده ادامه مییابد و از آنجا که بازار مقاطع هم به شدت در رکود است، انگیزهای برای واردات بیلت وجود ندارد و محدودیت عرضه بیلت بیشتر خواهد شد. بعضی از دستاندرکاران پیشبینی میکنند که احتمال دارد قیمت بیلت تا ۱۰ درصد هم افزایش یابد.
استحکام بازار قراضه و تاثیر آن در معاملات مقاطع
بازار مقاطع در اکثر نقاط دنیا به علت تعطیلات در رکود بود، ولی همه خود را برای بازار بعد از تعطیلات آماده میکنند. در خاور دور به علت تعطیلات تابستانی و ادامه بارانهای موسمی در بعضی از مناطق بازار راکد است ضمن آنکه بعضی از کارخانهها قیمتهای خود را یکماه قبل بالا بردهاند؛ بنابراین فضایی برای بهبود قیمت نیست اما استحکام بازار قراضه و بیلت اجازه پایین آمدن قیمت مقاطع را نمیدهد. در چین قیمت مقاطع تا ۵ دلار هر تن افزایش پیدا کرد و به ۸۰۰ تا ۸۱۰ دلار با ۱۷ درصد مالیات برارزش افزوده رسید.
در آمریکا قیمت میلگرد ۷۲۰ تا ۷۴۰ دلار هر شورت تن درب کارخانه قیمت دارد، اما بعضی از فروشندهها حاضر به تخفیف دادن هستند. در ترکیه بازار مقاطع به خصوص میلگرد هفته گذشته آرام بود، اما این آرامش بیشتر به خاطر رکود ماه رمضان است. همه انتظار دارند بعد از ماه رمضان قیمتها بالا برود به خصوص آنکه قیمت قراضه پایین نیامده است. آخرین قیمت صادراتی ترکیه برای میلگرد ۷۴۰ دلار فوب دریای مرمره بوده است اما شنیده شده که روی محمولههای ۲۰ هزار تنی تخفیف تا مرز ۱۰ دلار هم داده شده است و همین امر به عنوان افت قیمت میلگرد ترکیه تلقی میشود.
تنها کشور اسلامیکه بازار مقاطع آن همچنان قوی است عربستان است که علت آن پایین بودن سطح عرضه نسبت به تقاضا است. با توجه به جو فعلی و تقاضای بازار داخلی در سیای اس اکثر فروشندگان مقاطع محصول سیای اس به آینده خوش بین هستند. میلگرد محصول اوکراین ۷۲۵ تا ۷۳۰ دلار فوب به عراقیها فروخته شده است. در اروپا تقاضای مقاطع ضعیف است، اما از آنجا که قیمت قراضه محکم میباشد، احتمال پایین آمدن قیمت ضعیف است. در آلمان میلگرد ۵۵۰ تا ۵۶۰ یورو درب کارخانه پیشنهاد میشود، ولی امیدواری برای ماه سپتامبر وجود دارد. بعضیها پیشبینی میکنند قیمت میلگرد ۱۰ تا ۲۰ یورو بالا برود.
مقاطع در ایران نزولی بود
مقاطع در ایران هفته رو به نزولی را پشت سر گذاشت. قیمت میلگرد از اول هفته رو به پایین بود و هر روز ۲۰ تا ۵۰ ریال پایین میآمد. قیمت تیرآهن در مجموع کمیکاهش یافت، اما نوسان آن محدود بود. بیشترین کاهش قیمت روی سایزهای ۱۴ و ۲۲ به بالا بود در حالی که تیرآهن ۱۶ افزایش قیمت داشت. نبشی و ناودانی از روز یکشنبه با ۱۰ تومان هر کیلو کاهش روبهرو شدند و تا آخر هفته روند کاهشی آنها همچنان ادامه داشت.
تقاضای مقاطع به خاطر کاهش ساختوساز در فصل رمضان به شدت پایین آمده است، اما این در حالی است که عرضههای مقاطع فروخته شده در بورس ماههای اردیبهشت و خرداد که بیشترین حجم فروش را داشتهاند به بازار روانه شده است. رقابت محصولات خارجی با قیمتهای پایین مزید بر علت است.
حجم مقاطع فروش رفته در بورس در ۴ ماهه اول سال ۸۹، ۱.۰۰۶.۵۵۰ تن بوده اما در سال ۹۰ با ۲۵۳ هزار تن افزایش به ۱.۲۵۹.۸۰۰ تن رسیده است که این به معنای ۲۵ درصد افزایش در فروشهای بورس است. واردات ۴ ماهه اول سال ۸۹ برای تیرآهن، میلگرد و ناودانی ۵۶۴.۵۱۰ تن بوده است؛ در حالی که واردات همین کالا برای دوره مشابه به ۲۶۱.۶۸۲ تن رسیده این به معنای ۵۴ درصد کاهش در واردات مقاطع است. با این حال هنوز میلگرد کیلویی ۸۰۰ تومان در بندر امام، تیری است که هر روز به پهلوی تولیدکنندگان فولاد ایران فرو میرود. معلوم نیست چرا دولت به دنبال تحقیق این مطلب نیست که چرا واردات عرصه را بر تولید داخلی تنگ کرده است. اگر پولشویی هم در کار نباشد دامپینگ در هر کشوری به عنوان یک خلاف اقتصادی شناخته میشود و با آن برخورد میشود. حداقل دولت میتواند از طریق اخذ جریمه بر درآمد خود بیفزاید ضمن آنکه بازار را متعادل کند. با نرخهای امروزی مواد اولیه و نسبت پایین بهرهوری در کارخانجات فولاد حاشیه سود به حداقل رسیده یا آنها را به زیانانداخته است. این کارخانهها ما حصل تلاشهای همین دولت است معلوم نیست چرا دولت از آنها حمایت نمیکند.
بازار ورق، فعال اما کم رونق
معاملات بازار ورق در آمریکا به علت تعطیلات و کاهش تقاضا به حداقل خود رسیده است. بعضی از کارخانهها ورق گرم را ۶۴۰ دلار تا ۶۶۰ دلار هر شورت تن میفروختند، اما این هفته تجار بزرگ در قیمت ۶۲۰ دلار هر شورت تن عرضه کردند. در آمریکا امیدواری به بالا رفتن قیمت در ماه سپتامبر نیست چون موجودی انبارها پایین نیامده است. بازار اروپا تحت تاثیر واردات و تعطیلات ضعیف بود. ورق گرم چین تحویل ماه اکتبر سی اف آر بنادر اروپا ۷۶۰ دلار پیشنهاد میشود. ورق سرد ۸۴۰ دلار و ورق گالوانیزه ۹۰۰ دلار. با این حال قیمت ورق کارخانههای داخلی که ۲۰ دلار گرانتر عرضه میشود خریدار بیشتری دارد چون حجم آن کمتر و زمان تحویل آن زودتر است. در خاوردور فروشندهها سعی میکنند قیمت را ۱۰ دلار برای انواع ورق بالا ببرند، اما به علت رکود بازار هنوز موفق نشدهاند. ورق سرد محصول چین ۷۵۰ دلار فوب پیشنهاد میشود که هفته قبل ۷۳۰ دلار بود.
بازار ورق در ترکیه به علت بالا بودن قیمت محصول وارداتی و همینطور بالا بودن قیمت قراضه محکم ایستاده است، ولی با این حال تقاضا دلچسب نیست بعضی از تولیدکنندهها سعی میکنند قیمت ورق تحویل ماه اکتبر را نسبت به ماه سپتامبر با ۱۰ دلار افزایش به فروش برسانند. بازار ورق در خاورمیانه با رکود همراه بود که بیشتر ناشی از ساعت کار ماه رمضان است ورق گرم وارداتی به امارات که قبلا ۶۸۰ تا ۷۰۰ دلار پیشنهاد میشد حالا ۶۸۰ تا ۷۲۵ دلار عرضه میگردد عرضهکنندگان خاوردور در این بازار بسیار فعالند و حاضر به تخفیف دادن هستند. ورق گالوانیزه ۸۹۰ تا ۹۵۰ دلار از هند عرضه میشود، اما محصولات داخلی ۹۵۰ دلار پیشنهاد میشود. از آنجا که سطح موجودی پایین است پیشبینی میشود در ماه سپتامبر قیمتها بالا برود، در عربستان کارخانه سابیک قیمت ورق گرم را نسبت به ماه جولای ۴۰ دلار کاهش داد و به ۷۶۰ دلار رساند ورق سرد ۲۰ دلار کاهش یافت و به ۸۷۰ دلار رسید. تولیدکنندگان سیای اس اکثرا ورق خود را برای ۲ ماه آینده فروختهاند هر چند بعضی از آنها تخفیف دادند، ولی همه به بعد از ماه رمضان امیدوار هستند چون در ۲ ماه گذشته صادراتشان به منطقه خاورمیانه و اروپا به شدت کاهش یافته بنابراین انبارهای مشتریان آنها باید خالی شده باشد از طرف دیگر کارخانههای سیای اس تولید خود را پایین آوردهاند به همین علت پیشبینی میشود قیمت ورق تحویل ماه سپتامبر به بعد ۱۰ تا ۲۰ دلار افزایش یابد.
شایعه رشد قیمت ورق در بازار ایران
ورق گرم رول ضخامت ۲ میلیمتر در انزلی روز شنبه در ۹۰۵ تا ۹۰۸ تومان معامله میشد که تا پایان هفته تغییر زیادی نداشت و تنها ۵ تومان در بعضی از معاملات افزایش قیمت دیده شد. ورق گالوانیزه مثل هفتههای گذشته با محدودیت عرضه روبهرو بود و قیمت آن همچنان محکم ایستاد. ورق سرد بهرغم رکود هر کیلو ۵ تا ۱۰ تومان بالا رفت. روز یکشنبه شایعه افزایش عرضه و افزایش قیمت مبارکه در بورس در بازار پیچید که این عرضه تاریخی روز چهارشنبه صورت خواهد گرفت، اما عددهای گفته شده برای دستاندرکاران قابل قبول نبود. روز دوشنبه مشخص شد که این عرضه صورت نخواهد گرفت نتیجه این اتفاقات آن بود که عدهای از ترس ارزان شدن یا به امید جایگزینی، کالاهای خود را به بازار عرضه کردند و همین باعث افت قیمت برای ورقهای گرم ضخامتهای ۶ به بالا شد.
کلا بازار ورق در رکود به سر میبرد که ناشی از تعطیلی کارخانهها و پایین آمدن پروژههای عمرانی است. در طول ماههای گذشته قیمت تمام شده کالاهای وارداتی بالاتر از قیمت فروش در بازار ایران بوده است از سوی دیگر حجم عرضه مبارکه هم بسیار ضعیف بوده است. واردات ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر در ۴ ماهه سال ۸۹، ۸۷۳,۱۸۳ تن بوده، اما در دوره مشابه در سال ۹۰ با ۲۶۱ هزار تن کاهش به ۶۱۱,۴۰۸ تن رسیده است. این مطلب در مورد ورق سرد هم دیده میشود واردات ۴ ماهه سال ۸۹ از ۱۶۳.۴۹۱ ۱۱۸,۴۹۱ به تن در سال ۹۰ رسیده است که به معنای ۲۷ درصد کاهش است، اما عرضه ورق در بورس که در ۴ ماهه اول سال ۸۹، ۹۶۳,۱۲۰ تن بوده است در ۴ ماهه سال ۹۰ به ۱,۱۳۰,۸۶۸ تن رسیده که ۱۷ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش نشان میدهد.
ولی این افزایش بیشتر در زمینه ورق گرم بوده است، در حالی که حجم عرضه ورق سرد در تیر ماه به شدت کاهش یافته است. قیمتهای عرضهکنندگان خارجی به ایران نسبت به هفته گذشته تغییری نکرده. در بازار ورق بعضی از کالاها آرام آرام با قحطی روبهرو میشود. اکثر دستاندرکاران انتظار دارند پس از ماه مبارک رمضان قیمت ورق به شدت افزایش یابد.
سنگآهن افزایشی شد
قیمت سنگآهن در هفته گذشته برای تحویل ماه آگوست رو به بالا بود. سنگآهن هندی خلوص ۵/۶۲ درصد ۲ دلار افزایش قیمت پیدا کرد و به ۱۸۸ دلار سیاند اف بنادر چین رسید. علت این افزایش قیمت محدودیت عرضه سنگآهن بود.
از سوی دیگر رشد معاملات سوآپ باعث افزایش خوش بینی نسبت به این کالا و سرمایهگذاری سفته بازها روی آن گردیده است. افزایش ارزش یوآن در برابر دلار چشمانداز ماه سپتامبر را همچنان خوش بینانه نشان میدهد.
رکود بازار قراضه در ایران
قیمت قراضه در هفته گذشته در خاوردور نزولی بود. ژاپنیها قیمت خرید قراضه را برای تمام کیفیتها ۵/۶ دلار هر تن کاهش دادند به دنبال این امر کرهایها قیمت خرید قراضه خود از ژاپن را به ۴۴۸ دلار پایین آوردهاند. کاهش تقاضای کره یکی از دلایل پایین آمدن قیمت قراضه ژاپن است. در چین قیمت قراضه داخلی بین ۳ تا ۱۵ دلار بالا رفت و به ۵۹۵ دلار که شامل ۱۷ درصد مالیات ارزش افزوده است رسید. از آنجا که محدودیت عرضه برق در چین از ماه سپتامبر کم خواهد شد خرید قراضه بالا رفته است، به همین دلیل قراضه ۸۰-۲۰ آمریکا با ۵ دلار افزایش به ۴۴۵ دلار فوب بنادرغربی آمریکا رسید.انتظار میرود قیمت قراضه در اروپا بالا برود علت آن توقف خرید کارخانهها در طول ۲ ماه گذشته و نیاز آنها برای بالا بردن موجودی انبار از ماه آگوست است. پیشبینی میشود قیمت قراضه در اروپای غربی ۱۵ تا ۲۰ یورو افزایش یابد و به ۳۲۰ یورو هر تن برسد. واردات قراضه به ترکیه هفته گذشته افزایش قیمت پیدا نکرد، ولی قیمت قراضه تحویل بنادر ترکیه مخلوط ۸۰-۲۰ به ۴۷۰ دلار رسیده است. اما دستاندرکاران انتظار دارند قراضه در بازار داخلی ترکیه بین ۱۲ تا ۳۰ دلار افزایش یابد. بازار قراضه در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا راکد بود که علت آن کسادی بازار در ماه رمضان است.
ارسال نظر