فعالان بازار موافق ورود طلا به بورس کالا نیستند

بیتا احمدی

گروه بورس فلزات - بازاریان و دست‌اندرکاران طلا از حضور این فلز قیمتی در بورس کالایی استقبال نمی‌کنند.

نصرا... برزنی، نایب‌رییس سازمان بورس فلزات تهران با بیان این مطلب افزود: بسیاری از دست‌اندرکاران فلز طلا در بازار موافق حضور این فلز قیمتی در بورس فلزات نبوده و نیستند و دلیل این امر نیز مجاری ورودی است که از آن طلا به کشور وارد می‌شود. وی اظهار داشت: فلز طلا از معدود فلزاتی است که از مجراهای قانونی و گمرکی وارد کشور نمی‌شود و دقیقا به همان دلیل قیمت تمام‌شده آن خیلی ارزان‌تر از آنچه که در بازارهای غیررسمی عنوان می‌شود، است.

برزنی در ادامه گفت: این امر باعث شده حضور طلا در بورس کالا خیلی جدی گرفته نشود.

وی تصریح کرد: اگر قرار باشد طلا در بورس کالا وارد شده و مورد معامله قرار گیرد قیمت آن با بازارهای جهانی و OTC و براساس آنها تعیین خواهد شد و همچون سایر کالاهای دیگر که در بورس عرضه شده و براساس قانون عرضه و تقاضا قیمتش مشخص می‌شود، عمل خواهد شد که این امر قیمت تمام‌شده این فلز گرانبها را افزایش خواهد داد و بدین دلیل بسیار موافق حضور طلا در بورس کالا نیستند.

نایب رییس بورس فلزات تهران همچنین گفت: اگر قرار باشد فلز طلا در بورس کالایی عرضه شود باید مقررات مربوط به واردات و بازرگانی بر روی این فلز مورد بازنگری قرار گیرد و بعد برای شرایط حضور این فلز در بورس کالا برنامه‌ریزی کرد.

به گفته وی، اگر خواهان قیمت شفاف فلز طلا هستیم و می‌خواهیم در بازار رسمی قیمت آن معلوم شود باید برای بسته‌سازی آن تلاش کرد و به استانداردهای بین‌المللی نزدیک شد.

برزنی همچنین در خصوص سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه سقوط بازارهای سرمایه دنیا بر روی بورس کالایی ما یعنی فلزات و کشاورزی تاثیری دارند یا خیر؟ اظهار داشت: آنچه در هفته گذشته برای بورس‌های جهان اتفاق افتاد به سقوط تعبیر نمی‌شود، زیرا نوسانات شدید هفته گذشته طی آخرین روز هفته گذشته و روزهای اول هفته فعلی جبران شد.

وی افزود: تنها نوسانات قیمت فلزات در بورس فلزات لندن تاثیرگذار خواهد بود و می‌تواند تاثیر مثبت و یا منفی بر روی بورس فلزات تهران داشته باشد وگرنه آن سقوطی که شما از آن صحبت می‌کنید به سقوط تعبیر نمی‌شود و همان طور که می‌بینید طی هفته جاری جبران شد.

وی خاطر نشان کرد: قیمت فلزات در بورس لندن تاثیر مستقیمی بر روی بورس فلزات ما دارد، چنانچه افزایش و یا کاهش قیمت‌ها در این بورس به شدت بر روی بورس فلزات تهران تاثیر می‌گذاشت.

ادغام کارگزاران بورس کالا به نفع بازار است

کارگزاران باید از تخصص کافی برای معامله کالایی برخوردار بوده و تنها در مورد یک کالای خاصی اقدام به معامله نکنند.

نصرا... برزنی، مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین همچنین در گفت و گو با ایسنا در مورد ادغام کارگزاران بورس کالا گفت: کارگزاران باید برای انجام معاملات هر کالایی فرصت برابر داشته و از تبحر و تخصص معاملاتی لازم در بازار برخوردار باشند.

وی اظهار کرد: با تشکیل شرکت بورس کالا در مرحله اول ممکن است کارگزاران تفکیک شده و هر کدام به معامله کالای خاص بپردازند ولی با ورود قراردادهای آتی و معاملات موجود روی قراردادها در نهایت ادغام شده و این به نفع بازار است زیرا برای کارگزار تخصص بازار سرمایه‌ای برای انجام معاملات ضروری است و نه تخصص اینکه مثلا کنجاله چیست و چه مشخصاتی دارد.

برزنی افزایش تعداد کارگزاران را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: افزایش حجم معاملات و ورود کالاهایی همچون پتروشیمی و سیمان در بورس و نیز ایجاد ابزارهای جدید مالی و مشتقه ایجاب می‌کند که تعداد کارگزاران در بورس کالا افزایش یابد.

وی افزود: همچنین با متنوع شدن کالاهای مورد معامله در بورس کالا و مصرفی و ورود ابزارها و قراردادهای جدید برای هر کالایی کدینگ و یک نماد اختصاصی ایجاد می‌شود که در این مورد از تجربه کشورهایی همچون انگلستان و شیکاگو استفاده می‌شود زیرا آنچه اهمیت دارد استاندارد بودن کالاهایی است که قرار است در این بورس مورد معامله قرار گیرد.

این کارگزار بورس در مورد اولویت محصولات برای ورود در بورس کالایی گفت: بعد از کالاهای کشاورزی و فلزی محصولات پتروشیمی و سیمان در اولویت قرار دارند زیرا محصولات پتروشیمی به راحتی قابل استاندارد شدن بوده و از نظر حجم تولید و عرضه به مراتب از دیگر کالاها بالاتر است.

وی یادآور شد: در گذشته اقداماتی برای ورود محصولات پتروشیمی به عنوان محصولات صنعتی در بورس انجام شد که به دلیل مقاومت وزارت نفت در دولت گذشته محقق نشد.

برزنی در مورد لزوم تشکیل انبار برای کالا گفت: برای اینکه شرکت بورس کالا از کارآیی کافی برخوردار بوده و به درستی عمل کند باید انبارهایی در کنترل شرکت بورس کالا یا سازمان بورس تشکیل شود.

وی یادآور شد: عدم وجود انبار در گذشته به دلیل اعتماد مشتریان به فروشندگان دولتی احساس نشد و مشکلی نیز در این زمینه به وجود نیامد ولی اکنون وجود انبارهایی با استانداردهای شناخته شده و زیرنظر شرکت بورس کالا ضروری است به خصوص زمانی‌که معاملات قراردادهای آتی یا اختیار معاملات در بورس فعال شود.

وی تاکید کرد: بدون وجود انبارهایی که استانداردهای مورد نیاز را در نظر گرفته و در کنترل کامل شرکت بورس باشد قراردادهای آتی به هیچ عنوان از استانداردهای کافی برخوردار نبوده و در نتیجه سرمایه‌گذاران احساس امنیت نخواهند کرد.

برزنی از دیگر الزامات بورس کالا را وجود یک اتاق پایاپای یا یک شرکت سپرده‌گذاری مرکزی دانست و اظهار کرد: هنگامی‌که قراردادهای آتی فعال می‌شود وجود این شرکت ضروری است زیرا بدون وجود آن معاملات قرار دادهای آتی به هیچ عنوان عملی نمی‌شود.

عضو هیات‌مدیره شرکت بورس خاطرنشان کرد: این شرکت تاکنون ایجاد نشده است زیرا وجود آن مستلزم نرم افزارها و سازمان‌های مخصوص به خود است اما این موضوع مطرح است که از شرکت سپرده‌گذاری فعال در بورس اوراق بهادار استفاده شده که این امر نیز مستلزم اصلاح سیستم فعالیتی است تا از نرم‌افزارهای مورد نیاز معاملات قراردادهای آتی بهره‌ بگیرد.

وی با اشاره به این‌که در این زمینه قراردادهایی با شرکت یورونکس جهت در اختیار گذاشتن این امکانات منعقد شده است تاکید کرد: بدون حضور این سازمان‌ها یعنی انبارهای تحت کنترل و موسسه سپرده‌گذاری مرکزی، نمی‌توان یک بورس کالای کارآمدی پیش‌بینی کرد.

وی در مورد فعالیت این شرکت گفت: شرکت سپرده‌گذاری مرکزی نقش بانک را ایفا می‌کند یعنی خریدار سرمایه خود را از طریق کارگزاران در اختیار شرکت قرار داده و فروشندگان بهای فروش قراردادهای خود را از طریق این شرکت دریافت می‌کنند و این موسسه یک اتاق پایاپای وجوه و قرارداد است.

مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین شروع فعالیت قراردادهای آتی را عمده‌ترین نیازی دانست که وجود بورس کالا را معنی‌دار می‌کند و ادامه داد: در این صورت معاملات از حالت تحویل فیزیکی کالا خارج می‌شود که این امر از ضروریات بورس کالای کارآمد و معنی‌دار است و بدون این پیش‌نیازها بورس کالا نمی‌تواند فعالیت خود را آغاز کند.

وی اظهار کرد: امکانات مورد نیاز جهت ایجاد این پیش‌ نیازها در شرکت بورس کالا فراهم است و شرایط آن در حال آماده‌سازی است.