مپنا، انتظار و تردیدها

گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته همچنان شاهد جو رشد قیمت‌ها به‌رغم شکنندگی نسبی بخش‌هایی از بازار بود.

معامله‌گران تحت تاثیر پارامترهای روانی، نظیر افزایش برخی از قیمت‌ها و نسبت P/E (پی به ایی) برخی سهم‌ها، کاهش قیمت‌های جهانی فلزات که توازان نقدینگی در شرکت‌های سرمایه‌گذاری و کارگزاری‌ها را پدید آورد، قرار داشت که این وضعیت با تداوم رشد بازار (به‌رغم شکنندگی آن) روبه‌رو شد. افزون بر این تلاش در مدیریت نظارت بر کارگزاران برای اجرای مقررات پوشش نقدینگی کارگزاران از ابتدای شهریور ماه، سبب تلاش کارگزاران جهت توازن تعهدات (به‌‌تبع آن کاهش نقدینگی آزاد در بازار) شد. از ابتدای شهریور ماه مقررات نظارتی، کارگزاران را مکلف به در اختیار داشتن نقدینگی به میزان مطالبات مشتریان و اتاق پایاپای بورس می‌کند که این امر ضمن رعایت مقررات عدم استفاده کارگزاران از منابع مشتریان باعث افزایش اطمینان به تعهدات کارگزاران در بازار می‌شود.

در بازار دیروز عدم رشد قابل ملاحظه بهای جهانی فلزات، در بازگشایی بازارهای جهانی فشار محسوسی را بر بازار وارد ساخت.

در نمادهای وابسته به قیمت‌های جهانی فلزات، گروه تولیدکنندگان روی دیروز شرایط مطلوبی را شاهد نبودند و توسعه معادن روی، کالسیمین و معادن بافق با عرضه‌های قابل ملاحظه‌ای مواجه شدند.

در بازار دیروز رشد P/E کف بازار و عدم رشد قیمت گروه خودرویی موجب شد، نمادهای خودرویی اقبال نسبی را شاهد باشند که البته با تحلیل‌هایی نیز همراه بود. ثبت افزایش سرمایه شرکت‌های سایپا و پارس‌خودرو که موجب برخورداری این شرکت‌ها از معافیت مالیاتی افزایش سرمایه با تاثیر حدود ۱۰۰ریالی در پارس خودرو می‌شود، موجب کاهش بیشتر P/E این شرکت شده است.

این مساله در مورد ایران‌خودرو دیزل نیز که با فروش زمین بلوار اسفندیار شرکت در موقعیت تعدیل قرار می‌گیرد، نیز رخ داد. در گروه خودرویی، خبرهای تایید شده حکایت از آن دارد که عدم تولید تندر۹۰ (ال۹۰) موجب شده است شرکت‌های خودروساز ظرفیت اختصاص یافته به تولید تندر-۹۰ را به تولید محصولات دیگر خود اختصاص دهند. در بازار دیروز ۲نماد مس باهنر و داروسازی سبحان بازگشایی شدند.

معامله‌گران بازار همچنین روز گذشته در انتظار برگزاری جلسه معارفه مجدد مپنا (مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران) بودند، سهام مپنا که جزو شرکت‌های اصل ۴۴ به شمار نمی‌رود قرار است در هفته آینده در بورس عرضه شود.

مساله مطالبات ۲۵۸میلیارد تومانی شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است. اکثر شرکت‌های فعال در صنعت برق کشور به دلیل مشکلات مالی وزارت نیرو متعاقب عدم افزایش بهای برق در ۲سال گذشته با انبوهی از مطالبات مواجه‌اند که رقم کلی آن بالغ بر ۲هزار میلیارد تومان ارزیابی می‌شود، این مطالبات در حال حاضر شرکت‌های صنعت برق را با مشکل مواجه ساخته است.

ایران ترانسفو دیگر شرکت صنعت برق بورس در حال حاضر حدود ۷۰میلیارد تومان مطالبات معوقه دارد که این امر موجب بروز مشکلات عدیده از جمله تحمیل هزینه مالی ماهانه بیش از یک میلیارد تومان و تولید با حدود ۵۰درصد ظرفیت و مشکل نقدینگی شده است.

از سوی دیگر مپنا بزرگ‌ترین پیمانکار صنعت برق کشور به شمار می‌رود که نقش مهمی در صنعت برق کشور دارد و در صورت اجرای برنامه خصوصی‌سازی در این صنعت جایگاه مپنا تقویت خواهد شد. در بازار دیروز حجم معاملات بالغ‌بر ۲/۲۵میلیارد تومان از ۱۵۳نماد مورد دادوستد، ۵۸ نماد با رشد قیمت و ۶۹ نماد با افت ارزش دادوستد شدند. شاخص نیز ۰۷/۹واحد رشد کرد. براساس اعلام ناظر بازار امروز (چهارشنبه) نیز ۳/۳درصد از سهام نوسازی ساختمان تهران در نرخ پایه ۲هزار و ۸۹۰ریال توسط شرکت ساختمانی نوین در بورس عرضه خواهد شد.