بایدها و نبایدهای تقسیم سود خودروسازان در مجامع
گروه بورس- هرساله با نزدیک شدن به فصل برگزاری مجامع و تقسیم سود شرکتها این سوال باز هم مطرح میشود که آیا تقسیم سود در مجامع باید صورت گیرد یا نقدینگی در بخش تولید بماند. با بررسی آمار تقسیم سود شرکتهای بورسی در سالهای گذشته بیشترین درصد تقسیم سود بین سهامداران متعلق به شرکتهای خودرویی است. این شرکتها گر چه به گفته کارشناسان بورس در سالهای گذشته نیز بهرغم مشکلات مالی سود قابل توجه و مورد انتظار سهامداران را تقسیم کردهاند، اما آیا امسال نیز این شرکتها میتوانند همانند سالهای قبل سود بین سهامداران تقسیم کنند و آیا با تقسیم سود مشکلات این شرکتها بیشتر نخواهد شد؟ کارشناسان براین باورند که در شرایط کنونی هرچه نقدینگی در این شرکتها باقی بماند به نفع شرکتهای خودرویی خواهد بود و در این میان مدیران شرکتها با شفاف سازی بیشتر میتوانند نگرانی سهامداران را در خصوص آینده برطرف کنند تا سهامداران نیز بدون نگرانی از وضعیت آینده شرکتها با عدم تقسیم سود در مجامع موافقت کنند.
تقسیم سود مشکلات خودروییها را بیشتر میکند
حمیدرضا امیریان، یک سهامدار حقیقی در این باره معتقد است: در شرایط فعلی هر چه نقدینگی کمتری از شرکتهای تولیدکننده خودرو خارج شود بهتر است.
او ادامه داد: گر چه سهامداران با توجه به عدم رشد قیمت سهام در ماههای گذشته نتوانستهاند به بازدهی مورد انتظار خود دست یابند، اما این نکته را نیز باید در نظر گرفت که با تقسیم سود حداکثری در مجامع شرکتهای خودرویی اتفاقی جز بیشتر شدن مشکلات مالی این شرکتها رخ نخواهد داد.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: تعریف سهامدار جزء و سهامداران راهبردی و حقوقی متفاوت است و اختلاف نظر این دو دسته سهامداران در مجامع موجب شده تا سهامداران جزء خودشان را به نوعی طلبکار شرکت بدانند. به عبارت ساده تر، برگههای سهم قدرت قانونی یکسانی ندارند و تفاوت منافع را به همراه دارند و تلاش برای سود حداکثری در راستای این تفاوت منافع است. اگر این اختلافنظر در خصوص چگونگی تقسیم سود برطرف شود، مشکل ما در مجامع حل خواهد شد.
امیریان خاطرنشان کرد: سهامدار عمده شرکتهای خودرویی سهامدار عمده شرکتهای قطعه ساز است و هرچه سایپا و ایران خودرو تلاش دارند تا سود حداقلی تقسیم شود نمایندگان آنها تلاش دارند تا سود حداکثری تقسیم شود و باید گفت بین سهامداران عمده هم این اختلاف نظر وجود دارد. منطق اقتصاد حکم میکند که برای چشمانداز تولید سود حداقلی تقسیم شود.
تقسیم سود، سمی برای خودروییها
علی اسحاقی از دیگر کارشناسان بازار سرمایه هم در این باره میگوید: سهامداران به دلیل شرایط خاصی که در بورس حاکم است نتوانستهاند بازده نقدی مورد انتظار خود را کسب کنند و انتظار دارند که این سود را از مجامع دریافت کنند، اما از لحاظ مالی این کار به صلاح نیست. این دو اتفاق در کنار هم موجب تضاد و عدم هم پوشانی شده است.
به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه، در این میان سهامدار عمده نقش پررنگی در میزان تقسیم سود دارد؛ چراکه تعدادی از این سهامداران، سهامداران صندوقها هستند و این صندوقها باید به سهامداران خود پاسخگو باشند.
سهامداران صبور باشند
او در پایان گفت: سهامداران باید این نکته را در نظر بگیرند که سودی که قرار است در مجامع تقسیم شود کاغذی است و این سود در قالب افزایش سرمایه میرود، افزایش سرمایه ای که بازدهی در آن اتفاق نیفتاده است. چراکه شرکت بزرگ میشود اما سود آن بزرگ نمیشود و این رخداد نتیجهای جز تبدیل بدهیها به حقوق صاحبان سهام ندارد، بنابراین سهامداران باید صبور باشند.
ارسال نظر