عضو شورای عالی بورس:
واسطهگری، عامل رشد قیمت خودروسازان است
گروه بورس- عضو شورای عالی بورس اوراق بهادار در خصوص وضعیت فعلی بازار سرمایه کشور و پیشبینیهای آتی آن اظهار داشت: شرایط کنونی بازار سرمایه کشور بهرغم شرایط خاص اقتصاد جهانی و نیز اعمال تحریمهای اخیر باید به شکل خاصی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
دکتر محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به ویژگیهای ساختار بازار سرمایه کشور در مقایسه با سایر بورسهای منطقهای اظهار داشت: یکی از عوامل مهم در تحلیل وضعیت کنونی بازار سرمایه، مرتبط با عملکرد دولت در واگذاری سهام شرکتهای بزرگ مشمول اصل۴۴ در سالهای اخیر بوده است. بر این اساس حدود ۸۰درصد از وزن شاخصهای مهم بازار سرمایه مرتبط با ۱۰درصد از شرکتهای بزرگ بازار بوده که سهم اصلی و غالب در این تعداد را شرکتهای مشمول اصل۴۴ تشکیل میدهند. این شرکتها توانستهاند طی سالهای گذشته میانگین نرخ بازدهی سالانه حدود ۳۰ تا ۴۰درصد را ایجاد کنند و از این جهت تحرک ویژهای در سالهای اخیر نسبت به سالهای قبل در ایجاد نرخ بازده بازار سرمایه کشور فراهم شده است.
اگرچه تاثیرات قیمتهای کالاهای اساسی جهانی از قبیل نفت، فولاد، مس و غیره بهواسطه بحران جهانی و کاهش قیمت آنها تاثیر کاملا واضحی بر قیمت سهام شرکتهای مربوطه گذاشت، اما بهواسطه افزایش نسبی قیمت کالاهای اساسی یاد شده که بهطور متوسط از نیمه دوم سال گذشته تا بهامروز بهطور میانگین حدود ۳۰درصد افزایش یافته است و تاثیر افزایشی انتظارات سهامداران بر قیمت سهام یاد شده، پیامد روند افزایشی قیمتهای جهانی است.
رییس هیاتمدیره کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران در ادامه افزود: به جز موارد ذکر شده، موضوع اجرای طرح تحول اقتصادی بهرغم تاخیر در زمان اجرای آن ولی به دلیل تاکید دولت در اجرایی کردن آن، آثار و پیامدهای خاص خود را بر بازار سرمایه کشور گذاشتهاست.
بر ایناساس با توجه به افزایش قیمت انرژی در اجرای طرح تحول اقتصادی که پیشبینی میشود بهصورت تدریجی بین ۲۵ تا ۵۰درصد افزایش در قیمت سایر کالاها را موجب شود، بنابراین از این منظر تاثیر انتظارات مذکور موجب افزایش سطح انتظار بازار شده است. معاون برنامهریزی شستا همچنین گفت: آنچه امروز در تصمیمات دولت مشاهده میشود ایناست که بهدلیل لزوم حمایت از واحدهای صنعتی و بنگاههای اقتصادی در شرایط فعلی ملی و منطقهای کشور، آثار منفی ناشی از اجرای طرح تحول بر بنگاههای مذکور به کمترین میزان خود برسد.
دکتر پورابراهیمی در ادامه افزود: بهرغم تحمیل تحریمهای اخیر که پس از سه مرحله تحریمهای گذشته طی چهار سال قبل بر کشورمان اعمال شده است، وضعیت اقتصادی کشور و شرایط منطقهای بهنحوی است که ناکارآمدی تحریمهای مذکور تا حد زیادی مشهود است و جالب آنکه در همین شرایط کشورهایی مانند ترکیه در روزهای اخیر خواستار افزایش حجم فعالیتهای اقتصادی با جمهوری اسلامی شدهاند.
رییس هیاتمدیره کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران در خصوص جذابیت بازار سرمایه برای جذب نقدینگی نیز بیان داشت: رکود در بازارهای موازی همانند رکود در بازارهای مسکن، ارز و نیز دستورالعملهای اخیر بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخهای سپرده بانکی جذابیتهای ویژهای برای جذب نقدینگی بهسمت بازار سرمایه فراهم کرده است.
عضو شورای عالی بورس در خاتمه بیان داشت: بررسی نماگرهای بازار سرمایه بیانگر آن است که به جز در موارد خاصی همانند افزایش قیمت سهام شرکتهای خودروسازی بهدلیل واسطهگریهای پیرامون عرضههای بلوکی آنها و نمونههای مشابه، نرخ بازده موجود بازار که در شش ماه گذشته حدود ۵۰درصد شده است، مبتنی بر پیشبینیهای واقعی بازار است.
ارسال نظر