گروه بورس- مدیرعامل شرکت گسترش صنایع و خدمات کشاورزی از تولید ۷۰‌درصد شیر تولیدی کشور به وسیله ماشین‌آلات این شرکت بورسی خبر داد. رحیم پرستو که درباره آخرین تحولات و عملکرد این شرکت با خبرنگار ما سخن می‌گفت، با اشاره به سهم قابل‌توجه «تکشا» در تامین تجهیزات بخش طیور و دام کشور گفت: این شرکت در سال ۱۳۶۵ با هدف تولید و ساخت شیردوش‌های سیار جهت ارائه به دامداران تاسیس شد که در ابتدای فعالیت حدود ۱۲۰۰ دستگاه شیردوش سیار در سال تولید و عرضه می‌کرد و در نهایت با توجه به ایجاد پتانسیل‌های فنی در شرکت، مدیریت شرکت با برنامه‌ریزی استراتژیک توانست نسبت به انتقال تکنولوژی‌های جدید روز از شرکت‌های اروپایی در زمینه صنعت دامداری و مرغداری اقدام کند.

از فعالیت‌های بین‌المللی تا رکود حاکم بر صنعت

به گفته وی، در حال حاضر شرکت گسترش صنایع و خدمات کشاورزی نمایندگی انحصاری رسمی شرکت‌های معتبر اروپایی و کانادایی است که در صنایع دامداری و طیور صاحب نام و Brand هستند، که از جمله آنها می توان به شرکت‌های GEA WestfaliaSurge آلمان و Sgariboldi و Spaggiari ایتالیا در زمینه صنعت دام و شرکت‌های Petersime بلژیک، Jamesway کانادا، SKA ایتالیا، Kromschroeder S.A. اسپانیا و Viscon هلند در صنعت طیور اشاره کرد.

افزون براین، در بخش دام ۷۰‌درصد شیر تولیدی کشور در بخش صنعتی توسط ماشین‌آلات این شرکت تولید شده و تحت پوشش خدمات پس از فروش این شرکت است و در بخش طیور نیز با توجه به داشتن نمایندگی انحصاری دو شرکت بزرگ تولید‌کننده ماشین‌های جوجه‌کشی دنیا بیش از ۹۰‌درصد کارخانه‌های جوجه‌کشی صنعتی مدرن تحت پوشش خدمات این شرکت هستند.

وی با اشاره به رکود حاکم بر صنعت دام و طیور طی ۲ سال اخیر گفت:شرکت گسترش صنایع و خدمات کشاورزی با سرمایه ۳۰‌میلیارد‌ریال توانست در ۹ ماهه سال ۸۸ به‌رغم شرایط نامناسب صنعت بیش از ۵۰‌درصد پیش‌بینی سود خود را محقق کند. البته به علت رکود حاکم بر صنعت دام و طیور و توقف پروژه‌های بزرگ به خاطر عدم پرداخت تسهیلات از طـــرف بانک‌ها، نسبت به سال ۸۷ بودجه تعدیل شده از رشدی برخوردار نبوده و این بدان معنی نیست که در آینده سود شرکت رشد نخواهد داشت، چرا که به هر حال پروژه‌های نیمه تمام باید اجرا و به اتمام برسند.

صادرات به تخم‌مرغ نطفه‌دار هم رسید

پرستو درباره صادرات شرکت توضیح داد: شرکت در سال ۸۸ به کشور جمهوری آذربایجان پروژه‌های جدید جوجه‌کشی و مرغداری فروخته است و جهت بازاریابی و صادرات تخم‌مرغ نطفه‌دار به این کشور هم فعالیت‌هایی داشته است که بخش قابل‌توجهی از این فعالیت‌ها در زمینه طراحی و ارائه خدمات مهندسی برای ایجاد واحدهای نسبتا بزرگ پرورش مرغ مادر است که در حال انجام است. مدیرعامل «تکشا» از فعال شدن این شرکت در فعالیت‌های برون مرزی سخن گفت و خاطرنشان کرد: وارد کردن تکنولوژی‌های مدرن گاوداری و مرغداری و احداث کارخانه‌های مدرن جوجه‌کشی در پنج سال گذشته توسط این شرکت، طراحی چند گاوداری بزرگ ۸ هزار و دو هزار و ۵هزار راسی شیری، طراحی و ارائه خدمات مشاوره‌ای جهت اجرا و نصب و راه‌اندازی چند کارخانه جوجه‌کشی در ایران، جمهوری آذربایجان و جمهوری ترکمنستان، از جمله فعالیت‌های داخلی و برون مرزی مهم شرکت بوده است. ضمن این که برای داخل کشور هم حدود ۵۰ پروژه جدید گاوداری صنعتی شیری برای ۵ سال آینده و احداث حدود ۳۰ کارخانه جوجه‌کشی صنعتی از ۸‌میلیون جوجه تا ۴۰‌میلیون جوجه در سال در کشور پیش‌بینی شده است.

بومی‌سازی، صنعت را از تحریم نجات داد

وی در خصوص رفع موانع و محدودیت‌های بین‌المللی در جهت تامین برخی از قطعه‌ها که از طرف شرکت‌های آمریکایی برای فروش آنها به ایران محدودیت ایجاد شده است، اعلام کرد: خوشبختانه با طراحی و ساخت این قطعات در داخل در جهت رفع این مشکل گام‌های موثری برداشته شده است.

او چشم‌انداز آینده شرکت را این گونه ترسیم کرد: با توجه به میزان تولید شیر کشور در حال حاضر (۸میلیون تن در سال) و پیش‌بینی افزایش آن طبق برنامه پنجم توسعه اقتصادی دولت به ۱۲‌میلیون تن، سرمایه‌گذاری و افزایش توان صنعت دامداری به ویژه در زمینه شیردوشی با ایجاد واحدهای جدید و بهبود وضعیت واحدهای شیردوشی موجود امری ضروری است و در این ارتباط بالغ بر ۶۰ پروژه جدید بالقوه شناسایی و تعریف شده است و مذاکره‌های اولیه جهت انجام این پروژه‌ها با مدیران شرکت‌های ذیربط صورت‌گرفته که امید است با بهبود وضع نقدینگی شرکت‌ها و اعطای تسهیلات توسط بانک‌ها پروژه‌های مورد نظر به اجرا درآید.

هر ایرانی سالانه ۲۷کیلو مرغ می‌خورد

وی افزود: همچنین در صنعت طیور نیز با افزایش سرانه مصرف گوشت مرغ از حدود ۲۰ کیلوگرم به حدود ۲۷ کیلوگرم (سالانه ۶‌درصد) و مزیت‌ها و پتانسیل موجود در شرکت جهت ایفای نقش تامین‌کننده ماشین‌آلات مورد نیاز و ارائه خدمات مشاوره‌ای فنی مهندسی، این شرکت می‌تواند سهم عمده‌ای از بازار آتی را داشته باشد. در این ارتباط نیز بیش از ۳۰ پروژه ایجاد کارخانه جوجه‌کشی در سطح کشور تعریف شده است که به تدریج به مرحله اجرا در خواهد آمد.

پرستو، گسترش صنایع و خدمات کشاورزی را یکی از شرکت‌های سودآور مجموعه شاهد عنوان کرد و گفت: حمایت‌های سهامداران عمده موجب شده که شرکت در تولید انواع شیردوش سیار، شیردوش ثابت، انواع ماشین‌آلات جوجه‌کشی و تولید سیستم‌های دانخوری و لوازم مرغداری موفق عمل کرده و بتواند در اوضاع نامناسب حاکم بر وضعیت دام و طیور، همچنان سودآور باقی مانده و بتواند به سهامداران خود سود بدهد.

استراتژی‌های «تکشا»

وی حفظ سطح تولید و سهم بازار با توجه به شرایط سیاسی حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی، حفظ حاشیه سود، فعالیت‌ها و تلاش جهت افزایش آن، تلاش در جهت کاهش بهای تمام شده تولید و خریدهای خارجی، استقرار سیستم‌های عملیاتی و اطلاعاتی و بهبود روش‌ها و تلاش در جهت توسعه فروش محصولات به خصوص در بخش طیور با توجه به مذاکرات انجام شده با چند شرکت خارجی را به عنوان استراتژی‌های اصلی شرکت در سال ۸۸ عنوان کرد که شرکت توانسته به بخش عمده‌ای از این اهداف برسد.

او برخورداری از تیم‌های متعدد سرویس و خدمات پس از فروش، ایجاد بیش از ۴۰ نمایندگی فعال در استان‌های کشور، اخذ پروانه استاندارد ملی برای تولید انواع ماشین‌های شیردوش سیار، تولید محصولات تحت لیسانس شرکت‌های معتبر، ذخیره‌سازی قطعات یدکی اصلی در انبار به منظور پشتیبانی سریع و به موقع و کسب رتبه اول فروش شرکت وستفالیا در منطقه خاورمیانه در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ را از جمله موفقیت‌های شرکت ذکر کرد و افزود: وجود بازار مناسب مصرف شیر و گوشت سفید و حمایت دولت از صنایع فوق به منظور توسعه سرانه مصرف اقلام فوق‌، مقبولیت شرکت از طرف ارگان‌های دولتی به عنوان تولید‌کننده معتبر مانند وزارت جهاد کشاورزی، بانک کشاورزی و....... معرفی مشتری به شرکت، امکان انتقال تکنولوژی برتر و به روز دنیا به بازار، جلب اعتماد شرکت‌های خارجی به منظور سرمایه‌گذاری و خرید سهام از جمله مواردی است که برای «تکشا» یک فرصت

محسوب می‌شود.