گروه بورس-همایون دارابی: بازار دادوستد سهام هفته گذشته با ثبت زیان ۷۲/۴درصدی شاخص کل یکی از سنگین‌ترین دوران افت خود را در سال جاری پشت سر گذاشت.

در هفته گذشته بازگشایی برخی از نمادهای متوقف به همراه برخی از تحولات کلان سبب شد تا شاخص کل ۵۷۱واحد افت کند. در بازار هفته گذشته اگر چه معامله‌گران امیدوار بودند که بازگشایی برخی از نمادهای متوقف از جمله نمادهای سنگ‌آهنی (که تعدیل منفی داده بودند) سبب شود بازار از پتانسیل منفی تخلیه شود اما این امر محقق نشد و تشکیل صف‌های فروش سنگین در بازار و سکون معاملات در برخی از صف‌های فروش سبب شد معامله‌گران در انتظار افت بیشتر شاخص و نیازمند اصلاح شدید قیمت‌ها باشند. در همین حال فرارسیدن ماه محرم سبب خواهد شد تا جو رکود بازار باثبات بیشتری تداوم پیدا کرده و بازار تحت تاثیر این مساله قرار گیرد. در همین حال برخی از رفتارهای معاملاتی معامله‌گران عمده سبب شده است برخی از کارشناسان سهمی از شرایط کنونی بازار به عدم هماهنگی معامله‌گران عمده و برخی از رفتارهای نسجیده این گروه‌ها اختصاص دهند. این مساله سبب شده است تا ضرورت ارتقای هماهنگی میان معامله‌گران حقوقی و عمده برای خروج بازار از شرایط کنونی به شدت احساس شود.

در این میان کارشناسان بازار در تلاش برای تجزیه و تحلیل دیگر دلایل افت بازار، سعی در شناسایی رفتار آتی بازار دارند. در بررسی دلایل افت بازار در حال حاضر کارشناسان مجموعه‌ای از علل داخلی و بیرونی بازار سهام را به عنوان دلایل رکود بازار معرفی می‌‌کنند که بخشی از این دلایل اصلی و برخی عوامل تشدید‌کننده شرایط منفی بازار هستند.

در مهم‌ترین دلایل داخلی، معامله‌گران مجموعه‌ای از عوامل مرتبط با خروج نقدینگی بازار را شاهد هستند. در این میان درگیری عمده معامله‌گران حقوقی بازار در خریدهای بلوکی و عرضه‌های سنگین سهام دولتی، حرکت بازارهای موازی و کاهش میزان ورودی نقدینگی به بازار را می‌توان مورد اشاره قرار داد. در نیمه نخست امسال وجود روند رو به رشد در بازار سبب شد تا معامله‌گران حقوقی و عمده به صورت افراطی درگیر خرید سهام دولتی شوند. خریدهایی نظیر مخابرات، پالایشگاه اصفهان و ایران ترانسفو به همراه ده‌ها بلوک و عرضه اولیه در بازار سبب شد توان نقدینگی معامله‌گران عمده رو به تحلیل برود. در این میان مشکل نقدینگی شرکت‌ها که پرداخت سودهای نقدی سهامداران عمده را با مشکل مواجه کرده نیز در این کاهش توان معامله‌گران عمده موثر بوده است.

در کنار این موضوع معامله‌گران در بازارهای موازی از جمله بازارهای کالایی، طلا و مستغلات حرکت‌هایی را شاهد بودند که در این بین انتشار گسترده اوراق مشارکت و گواهی سپرده بازار پولی سبب شده است تا بازار با کاهش شانس جمع‌آوری نقدینگی و خروج بیشتر نقدینگی مواجه شود. در همین حال بخشی از شرایط بازار را باید ناشی از گزارش‌های ۶ ماهه‌ای دانست که در خود ضعف فوق‌العاده‌ای را حکایت کرده است.

در کنار تحولات داخلی در تحولات کلان، بازار سرمایه با مسائلی مواجه است.

در تحولات سیاسی، معامله‌گران شاهد تداوم بحث‌ها در مورد پرونده هسته‌ای کشورمان بودند. هر چند در این میان برخی از تحولات نشان‌دهنده تمایل به تداوم پیگیری نتایج اجلاس ژنو دارد، اما اعلام تحریم شرکت‌های فروشنده بنزین به کشورمان از سوی آمریکا نشان‌دهنده تداوم سیاست تقابل در این زمینه است .در آخرین اظهار نظر در این زمینه رییس سازمان انرژی اتمی ایران تنها ضمانت معتبر برای تبادل سوخت هسته‌ای با غرب را تبادل همزمان آن در ایران و ترجیحا کیش اعلام و تاکید کرد که رفتار غرب راهی جز این برای ایران باقی نگذاشته است.

در همین حال به‌رغم عدم برگزاری نشست گروه ۱+۵، کارشناسان در انتظار تداوم چانه‌زنی‌های سیاسی در نزدیکی سال نو میلادی و در ابتدای سال آینده هستند. همچنین در صحنه اقتصادی معامله‌گران شاهد تکمیل بخش عمده بررسی لایحه توسعه ابزارها در مجلس شورای اسلامی بودند که در این میان ایجاد تضمین نسبی برای پرداخت سود نقدی شرکت‌ها خبری خوب برای معامله‌گران است. این مصوبه همچنین راه را برای جمع‌آوری مکانیزه و سودهای نقدی و توزیع آن میان معامله‌گران از سوی شرکت سپرده‌گذاری مرکزی یا بانک‌ها فراهم می‌کند. در تحولات اقتصادی معامله‌گران شاهد تداوم بحث‌ها در مورد طرح تحول اقتصادی بودند که کار این لایحه در هفته گذشته پایان نیافت و با توجه به تعطیلی مجلس در هفته جاری معامله‌گران به انتظار هفته آینده خواهند بود.

در تحولات اقتصادی معامله‌گران شاهد تداوم انتشار خبرهایی در مورد لایحه بودجه سال آینده کشور بودند که احتساب نرخ نفت در هر بشکه معادل ۴۰دلار و ‌دلار ۹۹۰تومانی سبب خواهد شد ساختار بودجه، تحول جدی را شاهد نباشد. در همین حال آماری که در هفته‌های اخیر در مورد وضعیت بیکاری و رشد نقدینگی منتشر شده است، نشان‌دهنده امکان تشدید شرایط نامناسب اقتصادی در خلال ماه‌های باقی مانده سال است. براساس آمار، میزان نقدینگی در پایان سه ماه نخست امسال به ۲۱۵هزار‌میلیارد‌تومان رسیده است. رشد قابل‌ملاحظه نقدینگی به بروز تورم منجر خواهد شد.

در تحولات اقتصادی معامله‌گران همچنان شاهد تداوم بحث‌ها در مورد مساله بنزین و آینده سهمیه بندی آن هستند.

در تحولات اقتصادی جهانی معامله‌گران شاهد ثبات نسبی قیمت‌ها در آستانه پایان سال میلادی هستند. در بازار جهانی فلزات معامله‌گران شاهد تثبیت قیمت مس در نزدیکی نرخ ۶۸۰۰هزار‌دلار در هر تن هستند. در همین حال بهای دیگر فلزات نیز در حد هفته قبل باقی مانده است. در بازار جهانی بهای فولاد نیز در حد ۳۷۴دلار در مدیترانه و ۴۹۰دلار در هر تن در جنوب شرق آسیا در مورد بیلت در بورس فلزات لندن باقی مانده است. در بازار حمل‌و‌نقل بین‌المللی معامله‌گران شاهد تداوم افت شاخص بالتیک بودند؛ امری که این شاخص را به مرز ۳هزار و ۱۴۳واحد رسانده است.

در بازار جهانی، نفت شرایط با ثباتی را پشت سر گذاشته است که این امر در کنار ثبات نسبی بازار جهانی ارز سبب شده است تا احتمالا تحولات آتی بازار جهانی در این بخش به سال آینده موکول شود.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه شاهد تداوم جو ضعیف حاکم بر معاملات بود که در آن شاخص ۱۰۷واحد دیگر افت کرد.در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران شاهد تداوم جو ضعیف و تشکیل صف‌های فروش سنگین بودند که این امر به نمادهای معدنی و فلزی که روز سه شنبه با افت قیمتی بازگشایی شده بودند نیز کشیده شد تا فولاد مبارکه نیز به صف فروش فرو رود. در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران در گروه تجهیزات شاهد تداوم رقابت دو خریدار بر روی بلوک ۲۰درصدی شرکت حفاری شمال بودند که احتمالا این دو خریدار مهر و ساتا هستند. در همین حال نماد عادی حفاری روز چهارشنبه در آستانه سقوط به زیر مرز ۲هزار‌ریال با صف فروش همراه بود.

در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران در گروه مالی شاهد انتشار اولیه برخی از گزارش‌های بیمه آسیا در آستانه برگزاری جلسه معارفه این شرکت در روز دوشنبه بودند. انتظار می‌رود عرضه بیمه آسیا با توجه به صدور مجوز واگذاری این بیمه از سوی وزیر اقتصاد در دو هفته آینده صورت گیرد. اما مهم‌ترین تحول در گروه مالی به اطلاعیه صبا تامین در مورد واگذاری ۹۶/۴درصد سهام بانک ملت توسط صبا تامین در نرخ پایه یک‌هزار و ۵۵۵ریال باز می‌گردد که این بلوک قرار است امروز (شنبه) راهی تابلو شود. صباتامین دلیل این عرضه را محدودیت بانک مرکزی در مورد مالکیت بیش از ده درصدی سهام بانک‌های دولتی مشمول اصل ۴۴ توسط سهامداران عنوان کرده است. این عرضه با توجه به بخشنامه ابتدای سال جاری بانک مرکزی صورت می‌گیرد.

در گروه خودرویی معامله‌گران شاهد تداوم جو ضعیف در این گروه بودند. در این میان انتشار اولیه برخی از خبرها در مورد احتمال عدم عرضه سهام بانک پارسیان توسط مجموعه ایران خودرو سبب ضعف این گروه شده است به گونه‌ای برخی از نمادها نظیر محور خودرو شاهد حضور در ضوابط رفع گره‌های معاملاتی هستند.

در گروه خودرویی سایپا دیزل و شرکت چینی دانگ فنگ تفاهم‌نامه همکاری امضا کرده‌اند. بر اساس این تفاهم‌نامه دو شرکت برای تولید کامیون‌های کشنده البرز، سالانه تا هشت‌هزار دستگاه مشارکت می‌کنند و در بازارهای صادراتی نیز به صورت مشترک کامیون‌های یادشده را به فروش می‌رسانند.

دانگ‌فنگ به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های خودرو‌سازی جهان سالانه بیش از یک میلیون و ۵۰۰هزار دستگاه کامیون تجاری تولید می‌کند.

در نماد مخابرات معامله‌گران در شرایطی شاهد صف فروش بدون تحرک این نماد بودند که صابر فیضی مدیرعامل مخابرات با تکمیل اعضای حقیقی هیات‌مدیره این شرکت برای دوسال آینده مدیریت این شرکت را برعهده خواهد داشت.

با توجه به ترکیب هیات‌مدیره و ابقای مدیرعامل ،انتظار نمی‌رود مخابرات در خلال سال مالی جاری و سال آینده دستخوش تغییر جدی شود.در گروه حمل‌و‌نقل تاید واتر خاورمیانه با تعدیل منفی از یک‌هزار و ۲۹۶ریال به یک‌هزار و یک‌ریال شرایط نامناسب این شرکت در سال جاری را به اطلاع معامله‌گران رساند.در گروه فلزی معامله‌گران روز چهارشنبه شاهد عرضه صف خرید توسعه معادن روی توسط یکی از سهامداران عمده این شرکت بودند. کارشناسان بازار با اعلام جزئیات بیشتری از تصمیم جدید وزارت صنایع و معادن در مورد واگذاری معدن انگوران به کنسرسیوم تولید‌کنندگان، از انتظارات خود برای تاثیر خاص این تصمیم بر سود‌آوری تولید‌کنندگان بورسی سرب و روی کاسته‌اند. شرایط پیچیده و سخت واگذاری انگوران به کنسرسیوم تولید‌کنندگان، شرایط نامناسب این گروه را در سال آینده ادامه می‌بخشد.

در گروه ساختمانی نوسازی ساختمان تهران امروز (شنبه) برای برگزاری مجمع سالانه خود متوقف خواهد شد. در همین حال بین‌المللی توسعه ساختمان در انتظار برگزاری مجمع سالانه خود است.

در گروه سیمانی گزارش تعدیل منفی ایرانیت با اعلام توقف فعالیت این شرکت همراه شده است. ایرانیت براساس این گزارش از ۲۳آذر ماه فعالیت خود را متوقف کرده است.

در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار ضعیفی بود که با ۷/۱۰۷واحد افت شاخص همراه شد. ارزش معاملات نیز به ۱/۱۴میلیارد‌تومان بالغ شد که ۱۹میلیارد‌ریال به معاملات غدیر و ۱۵میلیارد‌ریال به فولاد مبارکه اختصاص داشت.