واگذاری «تایرا» افزایش سرمایه «خموتور» را به تعویق انداخت
گروه بورس-اعظم شریفی: مجمع فوقالعاده شرکت موتورسازان تراکتورسازی تصمیمگیری درخصوص افزایش سرمایه این شرکت را به زمان دیگری موکول کرد. به گزارش خبرنگار ما، این مجمع با حضور بیش از ۸۸درصد سهامداران تشکیل جلسه داد؛ اما مجمع فقط یکی از دستورات جلسه را تصویب کرد و مورد دیگر را به زمان دیگری موکول کرد. ریاست مجمع را مهندس عربباغی به نمایندگی از سهامدار عمده، شرکت تراکتورسازی برعهده داشت و ناظرین نیز نمایندگی از سازمان گسترش و شرکت سرمایهگذاری بازنشستگی کارکنان نفت بودند.
مدیرعامل شرکت موتورسازان تراکتورسازی در این جلسه گزارش کوتاهی از عملکرد شرکت ارایه کرد و بدون اشاره به بحث افزایش سرمایه که دستور اصلی جلسه بود، به دستور دیگر مجمع پرداخت که درخصوص تغییر اساسنامه بود. وی دلیل این موضوع را فراهم کردن امکان سرمایهگذاری و خرید سهام شرکتهایی عنوان کرد که به فعالیت موتورسازان بستگی دارد و تامینکننده نیازهای اصلی شرکت خواهد بود. این مطلب با کسب اکثریت آرا تصویب شد.
به این ترتیب در ماده ۳ اساسنامه شرکت موتورسازان که به موضوع فعالیت شرکت اشاره دارد، خرید سهام سایر شرکتها و انجام سرمایهگذاری در آنها اضافه شد.
مهندس عربباغی اما درخصوص بحث افزایش سرمایه به بحث واگذاری هفته گذشته «تایرا» اشاره کرد و گفت: با این واگذاری باید منتظر ماند تا هیاتمدیره جدید «تایرا» به عنوان سهامدار عمده این افزایش سرمایه تصمیمگیری کند. بنابر این چون سهام تراکتورسازی واگذار شده است به نظر میرسد این مجمع را باید تا زمان دیگری به تعویق انداخت.
از سوی دیگر مهندس عربباغی به واگذاری قریبالوقوع ۳۲سهام موتورسازان تراکتورسازی که متعلق به سازمان گسترش است، اشاره کرد و گفت: سازمان خصوصیسازی در نظر دارد به زودی نسبت به عرضه سهام این شرکت اقدام کند، بنابراین با توجه به این موضوع نیز نمیتوان درخصوص افزایش سرمایه تصمیمگیری کرد. این در حالی است که موتورسازان تراکتورسازی در گزارش توجیهی خود برای استفاده از این افزایش سرمایه به بندهای مهمی که برای ادامه فعالیت و سوددهی شرکت لازم است، اشاره کرده است. این شرکت از سال گذشته به دنبال اخذ مجوز از سازمان بورس بود و با مذاکرات طولانیمدت خود توانست این افزایش سرمایه را کسب کند و نماینده سازمان بورس نیز در این مجمع تاکید کرد پس از اتمام ۶۰روز مهلت استفاده از حق تقدم، این مجوز افزایش سرمایه باطل است و شرکت برای کسب مجوز دوباره باید اقدام کند. با در نظر گرفتن همه این موارد به نظر میرسد سازمان خصوصیسازی در عرضه سهام دولتی به نوعی بدون هماهنگی و توجه به برنامههای شرکتها عمل کرده است و در این بین به هیچ عنوان حق سایر سهامداران را در نظر نگرفته است، به طوری که مدیران این شرکتها نیز در مجمع فوقالعاده متوجه این مساله به نوعی حتی در صورتهای مالی ارائه نشده به سازمان بورس نیز تاثیر خواهد داشت، شدند.
با واگذاری سهام تراکتورسازی و سپس شرکت موتورسازان عملا باید گفت سازمان گسترش که به نوعی سهامدار عمده این دو شرکت که در صورتهای مالی خود روابط خود را بسیار نزدیک در نظر میگرفتند، کنار میرود. این مساله تا به حال که یک ماه از سال جدید میگذرد، در بودجهبندی این شرکتها مدنظر قرار نگرفته است.
این در حالی است که سهام سازمان گسترش در شرکت موتورسازان شاید در مقابل ۵۱درصدی که سرمایهگذاری مهر ایرانیان (خریدار و سهامدار جدید تایرا) دارد جذابیتی نداشته باشد، بنابراین برای واگذاری «خموتور» سازمان خصوصیسازی باید شرایط خاصی قائل باشد تا شرایط برای جذب مشتری جدا از سرمایهگذاری مهر ایرانیان که شاید مشتری اصلی خرید ۳۲درصد سهام سازمان گسترش باشد، پدید آید. در این بین باید زمان نامناسب عرضه سهام از سوی سازمان خصوصیسازی را مورد انتقاد قرار داد؛ چراکه شرکتهایی که قرار است واگذار شوند به جز شرکت تایدواتر فرصت مکاتبه با سهامداران دولتی خود را نداشتهاند، چراکه زمان عرضه تایدواتر احتمالا به دلیل حمایت یا شاید علاقه سازمان بنادر به این شرکت با وجود بحث طولانی مدت آن همچنان در ابهام است. هرچند سازمان بنادر نتوانست با افزایش سرمایه تایدواتر به دلیل مخالفت سازمان خصوصیسازی، موافقت کند؛ اما سازمان بنادر با تقسیم سود در مجمع تایدواتر هم به سهم سود ۱۶میلیارد تومانی خود در این شرکت دست یافت؛ هم به نوعی مانع از عرضه تایدواتر با قیمت حبابی شد که بر اساس سود انباشته آن صورت میگرفت.
این داستان اما در موتورسازان تراکتورسازی به سرانجام خوبی نرسید و مجمع تنها افزایش سرمایه را به زمان دیگری موکول کرد.
در همین حال، سازمان خصوصیسازی این اقدام صاحبان دولتی سهام تایدواتر را مخالفت علنی آنها با واگذاری سهام این شرکت به بخشخصوصی دانست و رییس سازمان خصوصیسازی با انتقاد از این اقدام بر پیگیریهای سازمان خصوصیسازی برای عرضه هرچه سریعتر سهام تایدواتر تاکید کرد؛ چراکه به زعم وی بر اساس مصوبه شورای عالی واگذاری هیچ نیازی برای کسب تکلیف سازمان خصوصیسازی از سازمان بنادر وجود ندارد.
به این ترتیب سازمان خصوصیسازی پس از بررسیهای لازم در اولین فرصت اقدام به اعلام نظر این سازمان برای عرضه بلوک مدیریتی سهام تایدواتر خواهد کرد. در این بین اما رییس سازمان خصوصیسازی هنوز به تعیین مجدد قیمت پایه سهام تایدواتر اشارهای نکرده است. از سوی دیگر هیات رییسه مجمع به دلیل شرایطی که در مجمع متوجه آن شده بودند، نتوانستند پیشنهاد در اختیار گرفتن اجازه افزایش سرمایه را نیز به تصویب برسانند و پیشنهاد افزایش سرمایه این شرکت بدون تصویب باقی ماند.
ظاهرا موضوع چالش برانگیز واقعه «تایدواتر» در«خموتور» تایرا بار دیگر در حال تکرار است؟
در حاشیه مجمع
مدیرعامل تراکتورسازی در حاشیه این مجمع درخصوص واگذاری تایرا و بودجهبندی تولیدات امسال تراکتورسازی نیز توضیحاتی داد. وی با بیان اینکه قرارداد امسال «تایرا» با موتورسازان بسته شده است، گفت: باید به این قرارداد بند جدیدی را برای در نظر گرفتن سهامداران جدید اضافه کنیم.
مهندس عرب باغی همچنین به صفر شدن تعرفه واردات تراکتور اشاره کرد و گفت: این تراکتورها از محصولات بدون کیفیت و چینی هستند و اغلب شامل تراکتورهای سنگین هستند که در «رنج» تولیدات ما قرار ندارند. این در حالی است که شرکت تراکتورسازی امسال دنبال کردن برنامه صادرات و نیز بازیافت را در برنامه خود دارد. همچنین رقابتی کردن قیمت ها نیز از دیگر برنامههای «تایرا» است.
وی همچنین زمان عرضه سهام «تایرا» را نامناسب دانست و اضافه کرد: بازار هنوز راکد است و رونقی وجود ندارد و زمان مناسبی برای عرضه «تایرا» و حضور خریداران نبود.
ارسال نظر