شروین شهریاری
پرسش از خواننده‌ای طریق تلفن: وضعیت سود آوری شرکت سنگ آهن گل گهر را در سال آینده با توجه به افزایش قیمت ۶۵‌درصدی نرخ جهانی سنگ آهن چگونه ارزیابی می‌کنید؟

خبر منتشر شده در خصوص افزایش 65درصدی نرخ سنگ آهن مربوط به قرارداد ثابت یک ساله کمپانی‌های فولاد ساز کره و ژاپن به منظور خرید
سنگ آهن از فروشندگان برزیلی است. این رشد ۶۵درصدی، برقیمت تک محموله‌ها و معاملات Spot ( نقدی و فوری ) تاثیری نخواهد داشت ؛در حقیقت با توجه به رشد چشمگیر قیمت معاملات Spot در سال ۲۰۰۷ میلادی، تحلیل گران حتی انتظار افزایش نرخ بیش از ۶۵درصد نسبت به قرارداد سال گذشته را داشتند و توافق اخیر که قیمت‌ها را به تقریبا نصف قیمت معاملات Spot افزایش داد، برای فولاد سازان آن چنان خوش یمن بود که با انتشار این خبر، سهام شرکت Nippon Steel (از خریداران سنگ آهن برزیل) در بورس توکیو با ۸/۳‌درصد رشد مواجه شد؛ زیرا تحلیلگران قبلا پیش بینی افزایش قیمت بیشتری را برای سنگ آهن در سال مالی جدید داشتند. بنابراین قیمت صادرات محصول گل گهر با انتشار این خبر ارتباطی نداشته و در مورد محموله‌های صادراتی این شرکت باید به بررسی قیمت معاملات Spot بپردازیم. آمار نشان می‌دهد که قیمت صادرات سنگ آهن هند به چین (CFR) مرز ۲۰۰ دلار را نیز در‌‌نوردیده است که این قیمت یک رکورد جهانی به شمار می‌رود. البته باید توجه داشت که رشد قیمت سنگ آهن (و نیز بسیاری دیگر از کالاها) به ویژه در قراردادهای «تحویل در مقصد» عمدتا مرهون رشد قیمت حامل‌های انرژی و متعاقب آن افزایش قیمت حمل سنگ آهن است که این مساله تاثیری در سودآوری شرکت‌های تولید‌کننده نخواهد داشت. البته گل گهر عمدتا هزینه حمل صادرات خود را تا مرحله بارکو کشتی در بندرعباس می پردازد و هزینه حمل تا مقصد بر عهده خریدار (یا واسطه) است.
برای تخمین سودآوری شرکت، باید بر محاسبه درآمد حاصل از فروش متمرکز شویم. فروش « کگل » از دو بخش داخلی و صادراتی تشکیل می‌شود. تخصیص تولیدات شرکت به صادرات، باید پس از تامین اولویت رفع نیاز داخلی (با نظر ایمیدرو) صورت پذیرد. با توجه به عدم پیش بینی افزایش ظرفیت فولاد سازان بزرگ کشور در سال 87 ، امکان صادرات با تناژ مورد پیش بینی در گزارش شرکت احتمالا برای گل گهر فراهم خواهد بود. در خصوص قیمت فروش صادراتی نیز از آنجا که در سال آینده حتی در وضعیت محافظه کارانه، تحلیل‌گران ثبات نرخ‌های کنونی Spot سنگ آهن را پیش بینی می‌کنند، قیمت صادرات اخیر محموله‌های گل گهر را مبنای محاسبات قرار می‌دهیم. «کگل» بر مبنای اخبار غیررسمی اخیرا محموله کنسانتره سنگ آهن صادراتی خود را 104یورو و محموله هماتیت دانه بندی شده را 75یورو به واسطه خارجی فروخته است. این در حالی است که در بودجه ارائه شده، قیمت میانگین صادرات در سال 87 برای کنسانتره سنگ آهن 90یورو و برای هماتیت 55یورو در نظر گرفته شده است. اگر فرض را بر ثبات قیمت 200دلاری سنگ آهن در محموله‌های Spot هند بگذاریم، پیش بینی قیمت فروش 104یورو برای کنسانتره گل گهر با شرایط تحویل این شرکت، نرخی معقول می‌باشد.
در بخش فروش داخلی نیز افزایش نرخ ۱۰درصدی سنگ آهن لحاظ شده است. این در حالی است که با توجه به بودجه ۸۷ دو شرکت چادرملو و فولاد مبارکه، تصویب افزایش نرخ ۲۰درصدی توسط ایمیدرو برای سال آینده بسیار محتمل به نظر می‌رسد. با در نظر گرفتن این دو فرض و نیز عدم تغییر تناژ فروش، به پیش بینی در آمد حاصل از فروش می‌پردازیم. جدول زیر مقایسه این پیش بینی را با گزارش شرکت نشان می‌دهد:


با توجه به این جدول با اشاره به چند نکته بررسی اجمالی سودآوری گل گهر در سال آینده را به پایان می‌بریم:
طرح‌های افزایش ظرفیت شرکت عمدتا در سال‌های 88 به بعد به بهره‌برداری می‌رسند، بنابراین افزایش ظرفیت برای سال 87 در نظر گرفته نشده است. پیش‌بینی راه‌اندازی خط گندله در دی ماه آینده نیز که از بابت آن فروش 50هزار تن گندله در بودجه دیده شده است، بنا بر اصل احتیاط بهتر است در محاسبات لحاظ نشود. البته با اختصاص تناژ کنسانتره مصرفی به صادرات، تغییری در بودجه فروش ایجاد نخواهد شد.
افزایش حقوق دولتی به میزان حدود ۲ برابر در سال آینده در پیش بینی شرکت در سرفصل بهای تمام شده لحاظ شده است.
با توجه به ثبات بهای تمام شده و سایر درآمدها و هزینه‌های شرکت، تغییرات درآمد حاصل از فروش تاثیر مستقیمی بر سود خالص شرکت خواهد داشت. بنابراین در صورت تحقق مفروضات پیش بینی تحلیلی ارائه شده،5/68میلیارد تومان بر درآمد حاصل از فروش و در نهایت سود خالص گل گهر در سال 87 افزوده خواهد شد. بدین ترتیب پیش بینی سود خالص هر سهم از 2703ریال فعلی به 3481ریال قابلیت افزایش خواهد داشت. بدیهی است با تغییر مفروضات، تحلیلگران می توانند به ارقام متفاوتی برای سود آوری «کگل» در سال آینده دست یابند.
Shahriary_sh@yahoo.com