گروه بورس- همایون دارابی: یک روز پس از عرضه ناموفق بلوک ۲۰درصدی فولاد مبارکه، بورس اوراق‌بهادار برای دومین بار شاهد عرضه ناموفق بلوک ۲۰درصدی آلومینیوم ایران بود. روز گذشته مسوولان سازمان‌خصوصی‌سازی پس از عرضه ناموفق بلوک فولاد مبارکه، بلوک ۲۰درصدی آلومینیوم ایران را راهی تابلو کردند که این بلوک در نرخ پایه ۱۶هزار و ۹۰۰ریال عرضه شده بود. با توجه به نرخ فروش سهام آلومینیوم ایران در تابلو بورس که کمتر از ۱۱هزار ریال است، بدون استقبال تا پایان وقت باقی‌ماند. آلومینیوم ایران به‌رغم ارزشمند بودن کارخانه به جهت تامین بخش عمده آلومینیوم مورد نیاز کشور و تازه تاسیس بودن خط تولید جدید این شرکت با ظرفیت ۱۱۰هزار تن، بدون خریدار نقدی ماند تا روز شنبه مجددا ۲۰درصد آلومینیوم ایران این بار در دو بلوک ۱۰درصدی راهی تابلو شود. کاهش بهای جهانی آلومینوم، هزینه استهلاک و بهره مالی فاینانس سنگین خط جدید، چالش بی‌پایان این شرکت با محیط‌زیست در بحث آلایندگی خط قدیمی و همچنین سرمایه‌گذاری‌های سنگین کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در تولید آلومینیوم که سبب حضور رقبای سنگینی در منطقه برای ایرالکو شده است، در کنار عدم ارزش فوق‌العاده مدیریتی بلوک ۲۰درصدی و مشکل تامین نقدینگی از جمله دلایل عدم اقبال به بلوک ایرالکو شد.

در بازار دیروز معامله‌گران در تحولات کلان موثر بر بازار در حوزه اقتصادی با انتشار خبر تایید نشده تغییر مدیر سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و اعلام رسمی بانک‌جهانی برای عدم پرداخت وام به کشورمان مواجه بودند. با توجه به این مساله بازار دیروز به ویژه در نمادهای وابسته به سازمان گسترش به ویژه شرکت‌های خودرویی با افت تقاضا مواجه شد. بروز شایعاتی در مورد احتمال تغییرات مدیریتی در مجموعه‌های خودروساز سبب نگرانی معامله‌گران شده است.

از سویی انتشار نامه بانک جهانی، شانس شرکت‌های خصوصی برای دریافت فاینانس را در زمینه اجرای طرح‌های توسعه‌ای کاهش می‌دهد. از این رو تحلیلگران از این پس باید برای ارزیابی طرح‌های توسعه‌ای مبتنی بر دریافت فاینانس از خارج با ۵/۱ تا ۲ برابر زمان پیش‌بینی شده زمان منظور کنند که به ویژه در مورد طرح‌های توسعه‌ای صنایع سرمایه بر نظیر پتروشیمی و فولاد مطرح است. ارجاع تامین هزینه طرح‌های فولادی استانی به صندوق ذخیره ارزی و تشکیل صندوق تامین مالی پارس جنوبی نشانه‌هایی از کاهش احتمال تامین نقدینگی از منابع خارجی است.

در بازار دیروز در گروه خودرویی انتشار خبر تغییرات در سازمان گسترش بهانه‌ای شد تا معامله‌گران کوتاه‌مدت از فرصت رشد قیمت نمادهای خودرویی در حد ۵ تا ۱۰درصد برای شناسایی سود بهره بگیرند، از اینرو صف خرید ۱۱میلیونی سایپا در هم شکسته شد و تا صف فروش پیش رفت. نمادهای زامیاد و سایپا آذین نیز با شرایط مشابهی مواجه شدند.

در گروه سیمانی امروز (سه‌شنبه) ۲۵میلیون سهم سیمان سفید نی‌ریز در نماد «سنیر» راهی تابلو خواهد شد. سیمان سفید نی‌ریز واحد ۵۰۰ تنی تولید سیمان سفید در حالی امروز روی تابلو می‌رود که عصر روز یکشنبه در جلسه‌ای، مدیران شرکت به تشریح ویژگی‌ها و مزیت‌های این واحد پرداختند. برنامه توسعه ظرفیت به ۷۰۰ تن با هزینه اندک در حدود ۴ میلیارد تومان و ۶ تا ۱۲ روز توقف در سال آینده، ارزش جایگزینی ۵۰ تا ۶۰میلیارد تومانی سیمان نی‌ریز و EPS ا ۸۱۵ ریالی این شرکت با پوشش ۶ ماهه ۴۱۱ریال (۵۰درصد) و عدم شمول سیمان سفید در مساله نرخ‌گذاری و مدیریت دارای انضباط مالی مناسب، مزیت‌های این واحد به شمار می‌رود که البته در برابر وضعیت نامناسب بازار سهام به ویژه عدم رونق گروه سیمانی کار سختی برای مجاب ساختن سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری خواهد داشت.

از جمله نکات مهم جلسه عصر یکشنبه، تاکید مدیران حاضر در جلسه بر احتمال افزایش نرخ سیمان خاکستری در حدود ۱۰ تا ۱۲هزار تومان (با احتمال تخصیص ۲هزار تومان برای واردات سیمان) بود.

در گروه فلزی بازگشایی بازار جهانی دیروز با تغییر جدی برای شرکت‌های وابسته به این بازار مواجه بودند.

در گروه ساختمانی، نماد سرمایه‌گذاری ساختمان دیروز شاهد ۸/۵۰میلیون سهم دادوستد بود. این حجم از دادوستد احتمالا توسط سهامدار عمده و در جهت یکپارچه‌سازی خریدهای متفرقه این سهامدار در چندماه گذشته بود. با تجمیع این دارایی‌ها که معادل ۶درصد سهام (بر مبنای سرمایه قبلی شرکت است)، گروه استراتوس توانسته است مدیریت کامل سرمایه‌گذاری ساختمان را به دست گیرد.

در مجموع بازار دیروز بازار ضعیفی بود که تحت تاثیر کمبود نقدینگی و بی‌انگیزگی معامله‌گران قرار گرفت. حجم کلی دادوستد دیروز ۸/۲۳میلیارد تومان بود. شاخص ۲/۴۱ واحد دیگر افت کرد و از ۱۵۱شرکت مورد دادوستد ۵شرکت با رشد قیمت و ۸۶شرکت با افت ارزش دادوستد شدند.