شروین شهریاری

پرسش از آقای حسین حفیظی از طریق پست الکترونیک: لطفا یک ارزیابی از وضعیت آینده سهام شرکت گالوانیزه سپاهان ارائه دهید؟ پاسخ‌: صنایع فجر گالوانیزه سپاهان، کارخانه‌ای تازه تاسیس است که با سرمایه‌گذاری عمده شرکت توسعه معادن و فلزات در اطراف شهر کاشان ایجاد شده است‌. فرآیند تولید در این شرکت چندان پیچیده نیست‌؛ به گونه‌ای که ورق سرد فولادی پس از شست‌وشو وارد خط گالوانیزه می‌شود وبا مواد اولیه کمکی (‌آلیاژ آلومینیوم و پوشش روی) به ورق گالوانیزه تبدیل شده و سپس در اندازه‌های مورد‌نیاز مشتری به دور کویل برش زده می‌شود.

شرکت در سال گذشته برای ایجاد ارزش افزوده‌، افتتاح خط تولید جدیدی تحت عنوان «نورد سرد» را مد نظر قرار داد که طی آن ورق گرم در این خط تولید به ورق سرد تبدیل می‌شود و به این ترتیب این محصول میانی در خط گالوانیزه مصرف می‌شود و مازاد آن نیز در بازار به فروش می‌رسد؛ اما از زمان افتتاح این طرح (‌خرداد ۸۵‌) قیمت ورق گرم در بازار رو به فزونی گذاشت؛ به طوری که اکنون در یک وضعیت جالب و منحصر به فرد در کشور قیمت‌های ورق گرم و سرد، تقریبا در محدوده ۷۰۰ تومان یکسان شده است‌. این در حالی است که عموما در سراسر دنیا اختلاف یکصد دلاری این دو محصول با توجه به پروسه تولید و چگالی این ورق‌ها‌، امری اجتناب‌ناپذیر است، اما در هرحال با توجه به رشد بی‌رویه قیمت ورق گرم در بازار‌، عملا توجیه اقتصادی خط نورد سرد فجر‌، مورد ابهام قرار گرفت و این شرکت، فعالیت این خط تولید ۲۵۰‌هزار تنی را به حالت تقریبا تعطیل (‌ظرفیت کمتر از ۲۰هزار تن در سال‌جاری) درآورده است‌. از طرفی مشکلات تامین ورق از فولاد مبارکه و سایر تامین‌کنندگان خارجی نیز موجب شده است که حجم فعالیت کارمزدی شرکت نسبت به پارسال تغییری نداشته باشد و کماکان ۴۴هزار تن از ظرفیت ۱۱۰هزار تنی پیش‌بینی شده خط گالوانیزه در اختیار محصولات کارمزدی قرار گیرد.

در رابطه با پیش‌بینی بودجه شرکت برای سال‌جاری، سه نکته مهم جلب نظر می‌کند:

۱ - بنا به گزارش حسابرس‌، مغایرتی در حدود ۸۰۰میلیون تومان در حساب‌های شرکت در ۶ماه اول وجود دارد که در صورت اعمال تعدیلات مزبور، این رقم به سود خالص شرکت افزوده خواهد شد و بنابراین سود خالص تحصیل شده در ۶ماه اول امسال‌، ۱۳۷‌ریال (معادل ۶۲درصد پوشش از کل پیش‌بینی بودجه سالانه) خواهد بود‌.

۲ - شرکت، تولید ۶۶هزار تن گالوانیزه را در سال‌جاری پیش‌بینی کرده است که با توجه به ظرفیت‌های تولید و تامین ورق در گزارش‌های ۳ و ۶ ماهه به نظر می‌رسد دستیابی به ارقامی ‌بیش از ۶۰هزار تن برای تولید این محصول دشوار باشد.

۳ - پیش‌بینی قیمت فروش فعلی بر مبنای نرخ‌های حدود ۱۰۲۰ تومان به ازای هرکیلو محصول گالوانیزه در نظر گرفته شده است‌. این در حالی است که در ۶ماه اول‌، میانگین فروش محصولات ۹۳۶ تومان و اکنون نیز نرخ‌های جهانی در حدود ۱۰۰۰دلار است‌. بنابراین با توجه به این موارد و قیمت‌های پیشنهادی فولاد مبارکه برای محصولات پوشش دار به نظر می‌رسد برآورد بودجه فروش اندکی خوش بینانه تنظیم شده باشد و با اعمال تعدیلات لازم ناشی از کاهش احتمالی تناژ و قیمت فروش در ۶ماه دوم در نهایت سود شرکت با تعدیلاتی حدود ۱۰درصد در محدوده ۲۵۰‌ریال قابل برآورد خواهد بود. در خصوص حجم پولی ۲۰‌درصدی ۶‌ماهه نیز که نسبت به پیش‌بینی ۱۶‌درصدی سالانه تفاوت قابل‌ملاحظه‌ای نشان می‌دهد؛ باید توجه داشت که شرکت در شش ماه نخست از موجودی اول دوره استفاده کرده است و تا پایان سال حاشیه سود فعالیت شرکت تعدیل خواهد شد‌.

همچنین طرح توسعه «آنیلینگ» ‌فجر با برآورد سرمایه‌گذاری ۹میلیارد تومان و ۷۸درصد پیشرفت کار در زمستان سال‌جاری به بهره‌برداری می‌رسد که فعالیت این طرح نیز وابسته به واحد نورد سرد بوده‌است، به طوری که با اجرای آن امکان بازپخت ورق سرد فراهم می‌شود و ورق سرد روغنی به بازار عرضه خواهد شد‌. البته صرفه اقتصادی و سودآوری این طرح به رشد قیمت و تقاضا برای محصولات ورق سرد در بازار وابسته خواهد بود که در سال‌جاری تاکنون این‌گونه نبوده است‌.

در پایان با ذکر دو نکته تحلیل فجر را به پایان می‌بریم: اول آنکه سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات در ۳ سال اخیر با عدم در یافت سود نقدی و در مرحله اجرای افزایش سرمایه از محل آورده نقدی‌، نقدینگی قابل توجهی را به عنوان سهامدار عمده به این شرکت زیرمجموعه تزریق کرده است که آثار آن در کاهش هزینه‌های مالی و بهبود جریان وجوه نقد و افزایش سرمایه در گردش شرکت در گزارش‌های مالی ادواری کاملا مشهود است‌. بنابراین به نظر می‌رسد حمایت سهامدار عمده از این واحد صنعتی به نحو مناسبی وجود داشته و سرمایه‌گذاری در «فجر» برای معادن و فلزات بر خلاف برخی شایعه‌ها در بازار‌، یک سرمایه‌گذاری بلند‌مدت و استراتژیک تلقی می‌شود‌.

نکته دوم آنکه طرح‌های توسعه فجر گالوانیزه که در سال گذشته و سال‌جاری به بهره‌برداری می‌رسند، با تکنولوژی مدرن و با راندمان بالا مطابق استانداردهای روز‌ دنیا طراحی و ساخته شده‌اند‌. تنها مساله رشد بی‌رویه قیمت ورق گرم و رکود در بازار ورق سرد‌، این طرح‌ها را از توجیه اقتصادی خارج کرده که البته می‌توان انتظار داشت که در میان مدت با حاکم شدن جو آرامش بر بازار محصولات فولادی‌، شرایط به روند سابق بازگردد و در آن زمان با ایجاد اختلاف بین قیمت ورق سرد و گرم‌، فجر گالوانیزه شاهد استفاده مناسب از پتانسیل‌های بالقوه خود و رشد سودآوری شرکت با استفاده از ظرفیت طرح‌های توسعه خود خواهد بود.