لبخند بازار به سیاست!

گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام روز گذشته چهره بازاری در حال رشد و با رونق معاملات به خود گرفت. در بازار دیروز معامله‌گران در سایه افزایش امیدواری‌ها به ویژه پس از رخداد چند تحول مهم سیاسی و اقتصادی، شاهد رشد یکپارچه قیمت‌ها بودند. در مهم‌ترین تحول سیاسی رای‌گیری انتخاب هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار بود. پیروزی چشمگیر دکتر لاریجانی موجب شده است تا فعالان اقتصادی به تغییر سیاست‌های در حال اجرا و برقراری انضباط مالی امیدوار شوند. از سویی رد دو فوریت لایحه برداشت ۵میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزی در آخرین روز کاری مجلس هفتم، هرچند که مساله نگرانی کسری بودجه سنگین دولت در سال جاری را دوباره احیا کرد، اما تصمیم مجلس شورای اسلامی موجب افزایش امیدواری‌ها برای کنترل مالی مصارف دولتی و در نتیجه آن مهار تورم است. در تحولات اقتصادی تصمیم برای آزادسازی پودر شوینده و خروج آن از سبد حمایتی با استقبال بازار مواجه شد، به گونه‌ای که دیروز نمادهای عمده تولیدکننده پودر شوینده با صف خرید مواجه شدند. پاکسان با ۷۹۰هزار سهم، کف با ۴۹/۱میلیون سهم و بین‌المللی پارس با ۲۵۳هزار سهم عمده‌ترین تغییر را در این چارچوب تجربه کردند. از سویی بازار دیروز با انتشار خبرهایی در مورد افزایش نرخ سیمان مواجه بود. انعکاس سخنان وزیر بازرگانی در مورد شرایط خروج سیمان از سبد حمایتی تغییر در این بخش را قابل تحقق نشان می‌دهد. در صورت آزادسازی سیمان یا تغییر نرخ این محصول، بازار در انتظار آزادسازی دو بخش سنگ آهن و محصولات لبنی نیز خواهد بود. در تحول اقتصادی دیگر توقف انتشار اوراق مشارکت نیز به صورت رسمی اجرا شده است. با خروج این رقیب دیرینه بازار سرمایه، معامله‌گران شاهد شرایط بهتری خواهند بود. طرح مساله ادغام بانک‌ها و تشکیل بانک قرض‌الحسنه نیز بلاتکلیفی را بر بازار پول به عنوان رقیب بازار سرمایه حاکم خواهد کرد که ورود نقدینگی به بازار سرمایه را موجب خواهد شد.

از سوی دیگر مصوبه مجمع بانک‌ها در مورد فروش املاک و مستغلات شرکت‌های سرمایه‌گذاری وابسته به بانک‌ها نیز به کمک بازار خواهد آمد. در‌حال‌حاضر پرتفوی سرمایه‌گذاری برخی از بانک‌های خصوصی بخش عمده‌ای از املاک را در خود دارد.

در بازار جهانی آخرین گزارش‌ها در مورد محصولات پتروشیمی، روند رشد قیمت را متناسب با افزایش بهای نفت گزارش کرده است. در این گزارش بهای متانول رو به افزایش گذاشته است، قیمت این محصول در بازار چین از مرز ۵۰۰ دلار عبور کرده است. این تحولات انتظارات از گروه پتروشیمی را افزایش داده است. هرچند که برخی از نمادهای پتروشیمی همچنان درگیر مساله تعیین نرخ نفتا هستند که در این رابطه آخرین خبرهای غیررسمی حکایت از اعتراض مجتمع‌های پتروشیمی به تعیین نرخ FOB (فوب خلیج‌فارس) دارد. باتوجه به هزینه‌های حمل‌و‌نقل و مخازن در هنگام صادرات احتمال لحاظ تخفیف در مورد این بخش قابل تصور است. باتوجه به این ابهامات، در‌حال‌حاضر در گروه پتروشیمی تمرکز معامله‌گران روی دو نماد گازی، خارک و فن‌آوران است.

در بازار دیروز در گروه خودرویی نماد پارس‌خودرو بازگشایی شد. به‌‌رغم روند رشد فروش و تولید این شرکت و احتمال تقسیم ۹۰درصدی EPS این شرکت در مجمع عادی، این نماد نتوانست رشد قیمتی مناسبی را تجربه کند. بازار دیروز همچنین معاملات پرحجمی را در دو نماد گروه بهمن و سایپا شاهد بود که احتمالا ناشی از تعویض سهام میان بزرگان بازار بود.

در گروه ساختمانی نماد توس‌گستر به‌رغم انتشار گزارش اخیر شرکت مبنی بر مذاکره برای واگذاری ۳۰درصد پروژه مرکز مالی اقتصادی با صف فروش در اکثر اوقات معامله شد.در گروه فلزی بازار دیروز شاهد اعلام تحقق نهایی یک‌هزار و ۵۲۳ریال به عنوان سود نهایی سال ۸۶ شرکت ملی مس بود. در گروه فلزی فولاد مبارکه نیز دیروز شاهد تشکیل صف خرید قابل ملاحظه‌ای پس از دادوستد نزدیک به ۱۰میلیون سهم بود. رونق نمادهای فولادی موجب تشکیل صف خرید نمادهای دنباله‌رو گروه از جمله فجر گالوانیزه بود.

در گروه معرفی نماد معادن بافق، دیروز پس از مدت‌ها شاهد بازگشایی بود که با ۶/۳۳واحد افت همراه شد. معادن بافق به عنوان تولیدکننده کوچک کنسانتره سرب و روی دارای معدن متعلق به خود است. در بازار جهانی کاهش بهای سرب ادامه یافت و موجب شد تا بهای این فلز به کمتر از ۲هزار دلار در LME برسد.

در گروه سیمانی بازگشت امیدواری‌ها به افزایش نرخ این محصول دیروز به کمک دو نماد سیمان هگمتان و خزر آمد و این دو نماد در بازگشایی به ترتیب جهش قیمتی ۳۲درصد و ۶/۲۱درصد را تجربه کردند. در مجموع بازار دیروز بازاری رو به رشد بود که در آن شاخص با ۹/۷۷واحد رشد به ۱۰هزار و ۵۶۱واحد رسید. حجم معاملات نیز به ۸/۲۳میلیارد تومان رسید.

از ۱۶۵ نماد مورد معامله ۷۶ نماد با رشد و ۶۸ نماد با افت ارزش معامله شد.