گروه بورس- مجید اسکندری: ششمین گردهمایی نوروزی حسابداران با حضور جمع کثیری از حسابداران رسمی، تشکل‌های علمی و حرفه‌ای حسابداری، مدیران سازمان حسابرسی، استادان دانشگاه و چهره‌های شاخص و رسانه‌ای «حرفه» روز چهارشنبه در هتل ارم تهران برگزار شد، البته با غیبت پیشکسوتانی چون علی مدد، کرباسیان، دوانی، نادریان و... این گردهمایی در شرایطی برگزار شد که در حال حاضر بیش از ۷ هزار نفر حسابدار در تشکل‌های علمی و حرفه‌ای این «حرفه» عضویت دارند. از دیدگاه یک عضو هیات مدیره جامعه حسابداران رسمی ایران باوجود ۱۸۰۰ عضو این تشکل که متوسط سن اعضای آن ۵۰ سال با تجربه ۲۵ سال کار است، حدود ۵۰ هزار سال تجربه در این «حرفه» وجود دارد.

حسابرسی، شاخص سنجش خصوصی‌سازی

نظام‌الدین ملک‌آرایی در حاشیه برگزاری این دید و بازدید نوروزی حسابداران در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: در حال حاضر تعداد ۲۴۰ موسسه حسابرسی عضو «جامعه» وجود دارد، اما با توجه به شرایط موجود، بیش از ۶۵ درصد از ظرفیت کاری این موسسات، بدون استفاده مانده است و کار حسابرسی به اندازه کافی وجود ندارد.وی خاطرنشان کرد: از دولت، انتظار داریم که از ظرفیت خالی موسسات استفاده کند و تنها عاملی که می‌تواند این نیرو را به فعلیت درآورد اجرای صحیح سیاست‌های اصل ۴۴ است.

ملک‌آرایی تاکید کرد: در همه جای دنیا، یکی از شاخص‌های اندازه‌گیری صحیح خصوصی‌سازی، اندازه‌گیری تغییر بالقوه حسابرسی خصوصی است.

وی هدف از برگزاری این برنامه را افزایش تبادل نظرات و آرای اعضا دانست و گفت: بنیان یک «حرفه» و راز موفقیت آن در مشارکت است؛ زیرا تمام مقررات یک جامعه حرفه‌ای در خود «حرفه» شکل می‌گیرد و تخطی از مقررات نیز در «حرفه» مشمول برخورد می‌شود.

مدیریت استراتژیک «جامعه»

ملک‌آرایی سپس با اشاره به لزوم حمایت دولت از «حرفه» گفت: «جامعه» تا حدود زیادی به اهداف خود دست پیدا کرده است، اما سرعت دستیابی به اهداف، رابطه مستقیم با رشد اقتصادی و حمایت دولت دارد.

عضو هیات مدیره «جامعه» یادآور شد: مهم‌ترین وظیفه «جامعه» نظارت حرفه‌ای بر کل «حرفه» است و به این منظور همواره سعی در رشد و تقویت اخلاق حرفه‌ای داشته است.

وی درخصوص برنامه‌های «جامعه» برای سال جدید گفت: مهم‌ترین برنامه ما در سال جاری تهیه بودجه براساس فعالیت و اداره این تشکل بر مبنای مدیریت استراتژیک است.

ضعف مشارکت حرفه‌ای

دکتر علیرضا زندرییسی یکی از حسابداران حاضر در مراسم یادشده هم در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، با اشاره به حضور اندک اعضای «حرفه» در جلسات گفت: حرفه حسابداری و حسابرسی آینه‌ای است از فرآیند اقتصاد و شفافیت و بازتاب شفافیت در بازارهای سرمایه، پول و کالا مشخص می‌شود، اما متاسفانه برخی اعضای «حرفه» تصور می‌کنند که نمی‌توانند تاثیرگذار باشند، بنابراین اعضای حرفه درگیر «ضعف حمیت حرفه‌ای» هستند و خودشان را قبول ندارند.

این حسابدار رسمی یادآور شد: بازار سرمایه تابعی از صورت‌های مالی و گزارش‌های حسابرسان است و نحوه تعامل حسابرسان با این بازار به طور مستقیم تعیین‌کننده وضعیت این بازار است، اما شاهدیم که در مطرح کردن آیین‌نامه‌ها و تصویب مقررات و قوانین، حسابداران آخرین افرادی هستند که مطلع می‌شوند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: جامعه اقتصادی نیازمند حسابداران منفعل نیست، بلکه نیازمند افراد پویا و فعال است. به قول آقای ملک‌آرایی: «حسابدار، شکارچی نیست؛ شکاربان است» کار حسابدار، ایجاد آرامش است، اما خودش نباید آرام و منفعل باشد.

استعفا از کار حسابرسی

زندرییسی با اشاره به برخوردهای غیرحرفه‌ای با حسابداران گفت: هنگامی که ماده ۲۷۲ مالیات‌های مستقیم به تصویب رسید قرار شد، حسابرسان، گزارش حسابرسی مالیاتی تهیه کرده و این گزارش مبنای دریافت مالیات باشد، اما از زمان تصویب این ماده، انواع بخشنامه‌ها برای جلوگیری از اجرای این ماده صادر شد تا در نهایت «جامعه» از انجام حسابرسی مالیاتی انصراف داد.

وی افزود: قبول نکردن گزارش حسابرسی مالیاتی می‌تواند ناشی از عملکرد واحد تجاری و ساختار فرهنگ سازمانی سازمان امور مالیاتی باشد که در این مورد تنها مانع حسابرسان، سازمان امور مالیاتی است و در لایحه تحول مالیاتی گفته شده که صورت‌های مالی مبنای تعیین مالیات است و نیاز به حسابرسی مالیاتی نیست.

عضو انجمن حسابداران خبره ایران خاطرنشان کرد: بی‌توجهی برخی اعضای «حرفه» به این موارد به این منجر می‌شود که روزی ناچار شویم از حسابرسی صورت‌های مالی نیز استعفا بدهیم.

این حسابدار رسمی سپس گفت: وقتی بحث تعامل حسابداران با ارگان‌ها مطرح می‌شود هیچ کس خود را درگیر نمی‌کند در صورتی که استانداردهای حسابداری، نحوه عملکرد حسابرسان و کارکرد حسابداری سه موضوع اصلی است که بر رفاه، فرهنگ اجتماعی و وضعیت سیاسی دنیا و کشور تاثیر مستقیم دارد اما اعضای «حرفه» در کشور ما دچار رخوت شده‌اند، در حالی که افرادی زحمتکش، تحصیلکرده و باتجربه‌اند و باید در نهادهای تصمیم‌گیرنده چون دولت و مجلس حضور فعال داشته باشند.

زندرییسی تاکید کرد: اعضای «حرفه» باید دید و بازدید و برنامه‌های تفریحی نیز داشته باشند، اما چقدر خوب است که هر سه ماه یک بار جلساتی را نیز به صورت جدی تشکیل دهیم و موضوعات مختلف و مشکلات «حرفه» را بررسی کنیم و به راه‌حل برسیم.وی در پایان گفت: گردهمایی برای ارائه درخواست‌های منطقی و قابل دسترس می‌تواند در درازمدت و به مرور مشکلات حرفه را مرتفع سازد.