بورس ۲۴ - در حالی که هفته گذشته ایرج اکبریه مشاور رییس هیات عامل ایمیدرو از نهایی شدن توافقات سنگ‌آهنی‌ها، فولادسازان و ایمیدرو برای افزایش نرخ سنگ‌آهن و پرداخت ۱۲ هزار تومان عوارض به عنوان حق پروانه از سوی سنگ‌آهنی‌ها خبر داده بود، خبرهای رسیده از برگزاری جلسه‌ای با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حل و فصل این ماجرا حکایت دارد. در این راستا، یکشنبه شب در نشستی که با حضور مهدی غضنفری وزیر صنعت، معدن و تجارت، رییس سازمان بورس، مدیرعامل بورس، مدیران شرکت‌های سنگ‌آهنی و فولادسازی، رییس و اعضای هیات‌ عامل ایمیدرو، مدیران شرکت‌های سرمایه‌گذاری امید و معادن و فلزات و دیگر چهره‌های سرشناس بورسی و صنعتی برگزار شد، مهدی غضنفری وزیر صنعت و تجارت به بررسی و موشکافی اتفافات رخ داده در صنعت سنگ‌آهن و ماجرای تحمیل هزینه‌های صندوق بازنشستگی فولاد به شرکت‌های تولیدکننده سنگ‌آهن پرداخته است.

گفته می‌شود، در این جلسه مسوولان سازمان بورس نسبت به تاثیرات منفی توافقات حاصل شده در خصوص پرداخت حق پروانه از سوی سنگ‌آهنی‌ها بر کل بازار سرمایه سخن گفته و در مقابل غضنفری نیز با هرگونه تصمیمی که بورس را دچار چالش جدی نماید، مخالفت کرده است.

در همین حال، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار جزئیات این جلسه سه‌ساعته را تشریح کرد.

علی صالح‌آبادی ضمن تایید برگزاری نشستی با موضوع توافقات انجام شده در خصوص پرداخت حق پروانه از سوی سنگ‌آهنی‌ها گفت: این جلسه شب گذشته برگزار شد و در عین حالی که نشستی صمیمی بود، اما بحث‌های جدی در آن مطرح شد.

وی توضیح داد: در این جلسه نسبت به موانع قانونی تحمیل هزینه‌های جدید به شرکت‌های سنگ‌آهنی پذیرفته شده در بورس و اثرات منفی این توافقات بر کل بازار سرمایه هشدار داده شد.

سخنگوی سازمان بورس با بیان این که سهامداران سنگ‌آهنی با انتظاراتی نسبت به خرید سهام این شرکت‌ها اقدام کرده‌اند، گفت: در این جلسه عنوان شد که دولت پیش از این رقمی به عنوان حق پروانه از این شرکت‌ها دریافت می‌کرد و این شرایط جدید موجب شده تا چشم‌انداز مشخصی از وضعیت سودآوری این شرکت‌ها وجود نداشته باشند.

صالح‌آبادی در پاسخ به این پرسش که وزیر صنعت، معدن و تجارت چه مواضعی در خصوص توافقات اتخاذ شده سنگ‌آهنی‌ها، ایمیدرو و فولادسازان داشت، گفت: خوشبختانه دکتر غضنفری در این جلسه نشان دادند که نگاه عمیق و مثبتی نسبت به بازار سرمایه دارند،

چرا که در نشست مزبور ایشان اعلام کردند که به عنوان یک عضو دولت، بورس برایشان خیلی مهم است و در تصمیم‌گیری‌ها باید منافع بازار سرمایه را در نظر گرفت.

رییس سازمان بورس ادامه داد: در این جلسه، دکتر غضنفری به صراحت اعلام کردند که باید از هر گونه تصمیمی که بورس را دچار چالش جدی می‌کند، خودداری کرد و سهامداران بازار سرمایه نباید از محل تصمیمات اتخاذ شده آسیبی ببینند.

رییس سازمان با بیان اینکه سازمان بورس در این جلسه ابعاد حقوقی توافقات انجام شده توسط سنگ‌آهنی‌ها، ایمیدرو و فولادسازان را متذکر شد، گفت: علاوه بر موانع حقوقی موجود و اینکه آیا اساسا شرکت‌های پذیرفته شده در بورس می‌توانند چنین توافقاتی داشته باشند، اعلام شد با توجه به اهمیت این شرکت‌ها و سهم قابل توجه آنها از ارزش بازار سرمایه، تحمیل هزینه‌های جدید به آنها به زیان کل بازار سرمایه تمام می‌شود.

بر این اساس پیشنهاد شد که برای حل و فصل همیشگی روابط مالی سنگ‌آهنی‌ها و ایمیدرو دو نکته مهم مورد توجه قرار گیرد، نخست این که شرایط بورس در این توافقات با اولویت خاص مد نظر قرار گیرد، دوم این که پرداخت هرگونه هزینه‌ای‌ از سوی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس بر اساس بسته‌ای تدوین و طراحی شود. به آن معنی که این گونه نباشد که در هر شرایط و دوره زمانی خاص هزینه‌های این شرکت‌ها تغییر کرده یا کاهش یا افزایش داشته باشد.

وی با بیان این که در حال حاضر ایمیدرو از شرکت‌های سنگ‌آهنی وجهی را تحت عنوان حقوق دولتی دریافت می‌کند، افزود: ما پیشنهاد دادیم و تاکید کردیم که اگر قرار است، بابت پروانه این شرکت‌ها هزینه‌ای دریافت شود، همه اینها باید در بسته‌ای تدوین و طراحی شود، به آن معنی که در این بسته حقوق دولتی معادن و حق پروانه دیده شده و در کنار آن قیمت سنگ‌آهن، قیمت فولاد و آزادسازی قیمت سنگ‌آهن نیز دیده شود تا سرمایه‌گذاران بازار سهام بتوانند بر این اساس، برآورد و پیش‌بینی مشخصی از وضعیت هزینه‌های این شرکت‌ها داشته باشند نه این که ما چون کمبود و کسری بودجه‌ای را در یک قسمت احساس کرده‌ایم، بیاییم و هزینه‌های جدیدی را به بنگاه‌ها تحمیل کنیم.

سخنگوی سازمان بورس در ادامه بر حل و فصل موضوع قیمت سنگ‌آهن طی توافقات در سال گذشته اشاره کرد و افزود: پیش از این توافقات هنگامی که فولاد بالا می‌رفت، قیمت سنگ‌آهن ارزان جلوه می‌نمود و هنگامی که قیمت فولاد پایین می‌آمد، این گونه احساس می‌شد که قیمت سنگ‌آهن بالاست، اما در توافقات خوبی که با میانجیگری ایمیدرو انجام شد، قیمت سنگ‌آهن تابعی از قیمت فولاد شد و فرمول خوبی هم برای آن در نظر گرفته شد، در شرایط کنونی هم به نظر می‌رسد که اگر هزینه‌های جدید باید از سوی شرکت‌های سنگ‌آهنی پرداخت شود، بهتر است که با اولویت قرار دادن وضعیت این شرکت‌ها در بورس، به صورت شفاف در بسته‌ای تدوین و طراحی شود.

وی گفت: این بسته‌ها باید به گونه‌ای طراحی شود که سهامداران این شرکت‌ها بتوانند برای همیشه برآوردی مشخص از وضعیت این بنگاه‌های اقتصادی داشته باشند و بر مبنای آن وضعیت شرکت‌های مورد سرمایه‌گذاری را تحلیل کنند.

رییس سازمان بورس در برابر این سوال که آیا توافقات امضا شده سه جانبه از سوی سنگ‌آهنی‌ها، فولادسازان و ایمیدرو برای پرداخت ۱۲هزار تومان عوارض به عنوان حق پروانه و افزایش ۱۷هزار تومانی قیمت سنگ‌آهن لغو خواهد شد، گفت: این توافقات احتمالا با درایت وزیر محترم صنعت و تجارت تغییر خواهد کرد، هر چند احتمال دارد که تغییر توافقات به توقف طولانی مدت نمادها در بورس منجر شود، اما امیدواریم که در این مذاکرات تصمیماتی برای سهامداران و بازار سرمایه اتخاذ شود و بتوان خبرهای خوشی را برای آنان اعلام کرد.