مهرداد بیات
چهارشنبه هفته گذشته در پی اعلام گزارش سازمان انرژی ایالات متحده مبنی بر افزایش ذخایر نفت این کشور، قیمت نفت خام در بازارهای بین‌المللی کاهش یافت. البته از دیگر عوامل موثر بر کاهش قیمت نفت خام رشد کند اقتصاد جهانی و بحران حوزه یورو وکاهش ارزش سهام است.

جمعه گذشته همزمان با اعلام آمار بیکاری بخش غیر کشاورزی، با این که رقم این آمار بهتر از پیش‌بینی‌ها بود و باعث خوشبینی اقتصاد‌دانان می‌شود، ولی همچنان بی‌ثباتی در بازارهای مالی ادامه دارد. افزایش نگرانی‌ها درباره بحران بدهکاری کشورهای منطقه یورو و بدبینی نسبت به بهبود وضع اقتصادی آمریکا و اروپا، باعث شده که ارزش اکثر شاخص‌های سهام سقوط کند. یکی از نتایج سقوط در بازارهای سهام، کاهش شدید بهای نفت بوده است که می‌تواند اقتصاد کشورهای صادرکننده، از جمله ایران را تحت تاثیر قرار دهد. با این همه، اکثر کارشناسان معتقدند که بحران‌های سیاسی و نا آرامی‌ها در منطقه احتمالا مانع از سقوط شدید بهای نفت خام در آینده نزدیک می‌شود، مگر اینکه کشورهای اصلی مصرف‌کننده به خصوص ایالات متحده، با رکود شدید تقاضا مواجه شوند.
با توجه به نمودار ذیل قیمت نفت خام پس از دست یافتن به سطح ۸۰/۱۱۴در ماه مه شروع به کاهش کرده و به کمترین سطح خود ۸۹/۸۲ در هشت ماه گذشته رسیده است، از نظر تکنیکی سطح قیمت بعد از رسیدن به عدد ۶۱/۸۹ برای بار دوم و شکستن خط روند اصلی شروع به کاهش کرده و به سطح ۸۸/۸۲ یا سطح ۸/۱۶۱ درصد فیبوناچی رسیده است، درحال حاضر محدوده ۶۱/۸۹ به عنوان یک مقاومت در برابر افزایش قیمت عمل می‌کند و در صورتی که در روزهای آینده قیمت نتواند خود را بالای این محدوده تثبیت نماید احتمال کاهش قیمت نفت خام تا سطوح پایین‌تر است.