گروه بازار پول: روز چهارشنبه بهای دلار برای چهارمین روز پیاپی روی قیمت ۳۳۴۵ تومان ایستاد تا این دوره عدم تغییر نرخ فروش شاخص بازار ارز رکوردی ۱۱‌ماهه را ثبت کند. آخرین باری که قیمت دلار در۴ روز متوالی نوسانی نداشت، به بازه زمانی ۲۲ تا ۲۵ اردیبهشت سال ۹۳ بازمی‌گردد. فعالان، عدم تقاضای معامله‌گران و عرضه متناسب دلار از سوی بازیگران بازارساز رسمی را عامل اصلی کاهش نوسانات دانسته‌اند. روز چهارشنبه، قیمت سکه نیز تنها هزار تومان رشد را تجربه کرد و به قیمت ۹۶۴ هزار تومان رسید. بالا آمدن اونس و عبور از انتهای کانال ۱۱۰۰ دلاری در آخر شب ‌سه‌شنبه، عامل اصلی رشد این کالای گرانبها بود.

تکرار روند

روز گذشته، دلار مانند اکثر روزهای هفته جاری تغییر چندانی نداشت و بهای این ارز در بازه محدود ۳۳۴۰ تومان تا ۳۳۴۵ تومان نوسان کرد. چهارشنبه دلار معاملات خود را با قیمت ۳۳۴۰ تومان آغاز کرد که کاهشی ۵ تومانی نسبت به روز ‌سه‌شنبه داشت. در ادامه روز، بهای این ارز کمی رشد کرد و نهایتا تا ساعت ۳ بعدازظهر به قیمت بسته شده پنج روز اخیر یعنی ۳۳۴۵ تومان رسید. روز چهارشنبه با وجود اینکه تعداد بازیگران بازارساز رسمی نسبت به روزهای پیشین کمتر بود، دلالان بازار ارز نتوانستند قیمت دلار را به بالای سطح ۳۳۵۰ تومانی برسانند. به گفته اکثر فعالان، حجم معاملات بازار بسیار پایین بود و تقاضای زیادی برای دلار وجود نداشت. این عامل موجب شد که میزان عرضه ارز از سوی برخی از صرافی‌های بانک‌ها نیز در روز چهارشنبه کمتر از روزهای گذشته شود.

نارضایتی دلالان

اکثر دلالان بازار ارز از وضعیت کم نوسان و فعلی روزهای اخیر رضایت ندارند. یکی از معامله‌گران می‌گوید که از ابتدای هفته مشتری خاصی نداشته و هیچ گونه خرید و فروشی انجام نداده است. به گفته او در روزهایی که نوسان پایین است، معامله چندانی در بازار انجام نمی‌شود و بازیگران تمایل چندانی به خرید و فروش ندارند، چراکه احتمال کسب سود از انجام معامله کم است. به اعتقاد اکثر فعالان، معاملات سفته بازانه از بازار ارز رخت بر بسته است و تنها متقاضی این روزهای دلار کسانی هستند که نیاز ضروری به خرید ارز دارند. یکی دیگر از بازیگران اعتقاد دارد که بازار هنوز جهت قیمتی خود را پیدا نکرده و اکثر عاملان اصلی بازار در انتظار آشکار شدن نتایج نهایی مذاکرات هستند. به گفته او، احتمال رسیدن به توافق نهایی در تیرماه موجب شده کمتر کسی تمایل به تقاضای دلار به‌منظور کسب سود از آن را داشته باشد و تنها برخی معامله‌گران در انتظار استفاده از نوسانات جزئی روزمره باشند. عامل دیگری که به گفته فعالان درکاهش نوسانات بازار موثر بوده است، به کاهش حجم معاملات آتی مربوط می‌شود. در رو‌زهای اخیر معامله‌گران بزرگ فعالیت چندانی در بازار ارز نداشته‌اند و خرید و فروش خاصی انجام نداده‌اند. به گفته شماری از فعالان، یکی از عواملی که به کاهش فعالیت این گروه منجر شده است، به عرضه ارز بازیگران بازارساز رسمی مربوط می‌شود.

در روزهای گذشته در حالی که قیمت در ساعات ابتدایی روز میان معامله‌گران غیررسمی نزدیک به ۳۳۴۰ تومان بود، در ساعات پایانی روز قیمت به زیر ۳۳۳۰ تومان آمد و موجب ضرر شمار زیادی از آتی‌بازان شد؛ چراکه این گروه دلار روز بعد را با قیمت‌های بالاتر از ۳۳۴۰ تومان پیش‌خرید کرده بودند. ادامه عرضه ارز بازیگران بازارساز، موجب هراس گروهی از معامله‌گران آتی و کاهش پیش‌خریدهای ارزی شده است. کم شدن خروج ارز از بازار داخلی به بازار کشورهای همسایه از دیگر عواملی است که از نوسانات قیمتی دلار جلوگیری کرده است. در اکثر روزهای هفته جاری نرخ برابری دلار به درهم در بازار داخلی متناسب با بازار دبی بود. به گفته شماری از فعالان، یکی از عواملی که به ثبات بازار داخلی کمک می‌کند، نزدیک بودن قیمت دلار بازار داخل نسبت به بازار کشورهای همسایه است؛ چراکه پایین بودن ارزش دلار در بازار داخل منجر به افزایش تقاضا وخروج آن به بازار کشورهای همسایه خواهد شد.

کاهش حباب سکه

روز چهارشنبه قیمت سکه تاثیر چندانی از افزایش بهای اونس جهانی نگرفت و تنها با رشد جزئی هزار تومانی به قیمت ۹۶۴ هزار تومان رسید. رشد قیمت اونس به بالای ۱۲۰۰ دلار در ساعات انتهایی روز ‌سه‌شنبه، تاثیری بر نرخ فروش سکه در آغاز روز گذشته نگذاشت، هر چند عصر دیروز بهای جهانی طلا رو به کاهش گذاشت و آثار آن ‌را امروز باید در بازار داخل دید. روز چهارشنبه ارزش ذاتی سکه ۹۵۲ هزار تومان بود و اختلافی ۱۲ هزار تومانی با نرخ فروش بازار داشت. این در حالی است که در روز ‌سه‌شنبه فاصله بین این دو نرخ به نزدیک ۲۰ هزار تومان رسیده بود.

رکورد 11 ماهه سکون

رکورد 11 ماهه سکون