توضیح یک مدیر لیزینگ در مورد نحوه محاسبه سود بانکی با فرمول جدید
در این توضیح آمده است:
تجزیه و تحلیل انجام شده در صفحه 13 روزنامه دنیای اقتصاد مورخه 24/5/86 در رابطه با مقایسه سود تسهیلات دریافتی به نرخ 17درصد با سود سپردهگذاری به نرخ 5/15درصد برای یک دوره 15 ساله به ارزش یک میلیارد ریال به شرح دلایل ذیل مقایسه صحیح و درست نمیباشد.
۱ - اولا میزان حجم ریالی (یک میلیارد ریال) سپردهگذاری در بانک از ابتدای دوره سپردهگذاری تا پایان دوره (یک ساله یا ۵ ساله) کاهش نمییابد به عبارتی سپردهگذار در پایان هر ماه بخشی از سپرده خود را (معادل N/۱، مدت هر ماه = N ) برداشت نمیکند بلکه احتمال دارد سود یک ماه را به اصل سپرده اضافه نماید.
2 - ثانیا اقساطی که دریافت کننده تسهیلات به نرخ 17درصد هر ماه به بانک تودیع مینماید شامل 2 بخش است یک بخش مربوط به سود تسهیلات و یک بخش مربوط به اصل تسهیلات. بدین معنا که مشتری هر ماه بخشی از سپرده نزد خود را به بانک عودت میدهد به طوری که در ماه آخر دوره تنها N/1 یک میلیارد ریال سپرده نزد مشتری باقی مانده در حالی که در نرخ 5/15درصد سود سپرده، سپرده نزد بانک از ابتدا تا پایان دوره یکسان است.
به عبارت دیگر نرخ ۱۷درصد هر ماهه به آن بخش مستهلک نشده تسهیلات و تعلق میگیرد (در ماه اول ۱۷درصد نسبت به کل یک میلیارد ریال و در ماه آخر نرخ ۱۷درصد به ۱۸۰/۱ یک میلیارد محاسبه میگردد.
بنابراین نمیتوان سود تسهیلات دریافتی به نرخ 17درصد را با روش مرکب محاسبه و آن را با سود سپرده به نرخ 5/15درصد به روش ساده مقایسه کرد این مقایسه از 2 جنس متفاوت است.
ارسال نظر