دارایی‌های خارجی بانک مرکزی به عنوان پشتوانه ارزی کشور در بهمن ماه ۱۳۸۸ نسبت به رقم پایان سال ۱۳۸۳ بیش از دو و نیم برابر شده است.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، بر اساس آمار بانک مرکزی، دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در بهمن ماه ۱۳۸۸ نسبت به رقم پایان سال ۱۳۸۳ بیش از دو و نیم برابر شده است. دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در پایان سال ۱۳۸۳ بالغ بر ۲۹ هزار و ۹۶۷ میلیارد تومان بود که در طول فعالیت دولت نهم رشد چشمگیری پیدا کرد؛ به طوری که در سال ۱۳۸۴ دارایی‌های خارجی بانک مرکزی ۴۳ درصد رشد کرد و به ۸/۴۲ هزار میلیارد تومان رسید.

در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ نیز رشد دارایی‌های خارجی بانک مرکزی به ترتیب ۳۱ و ۳۲ درصد بود و به ۳/۵۶ و ۷/۷۴ هزار میلیارد تومان افزایش یافت. در سال ۱۳۸۷ به علت بازپرداخت بخش زیادی از بدهی‌های خارجی کشور، رشد شتابان دارایی‌های خارجی بانک مرکزی متوقف شد و به ۴ درصد رسید. آمارهای بهمن ماه سال گذشته نیز نشان می‌دهد که در این مدت نسبت به پایان سال ۱۳۸۷ حدود ۳ درصد از دارایی‌های خارجی بانک مرکزی کاسته شده است. بر اساس آمار بانک مرکزی، دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در بهمن ماه سال گذشته نسبت به پایان سال ۱۳۸۳ رشد ۱۵۲درصدی نشان می‌دهد و از ۲۹ هزار و ۹۶۷ میلیارد تومان به ۷۵هزار و ۵۴۸ میلیارد تومان افزایش یافته است. بدین ترتیب، مشاهده می‌شود که ذخایر خارجی بانک مرکزی در طول فعالیت دولت‌های نهم و دهم ۴۵ هزار و ۵۸۰ میلیارد تومان افزایش یافته است. همچنین خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی (دارایی‌های خارجی منهای بدهی‌های خارجی) نیز در طول فعالیت دولت‌ نهم بهبود چشمگیری پیدا کرد و از ۳/۱۸ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۱۳۸۳ به ۴/۵۶ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۱۳۸۷ رسید که رشد حدود ۳۸ هزار میلیارد تومانی (معادل ۲۰۷درصد رشد) را نشان می‌دهد.

این رشد چشمگیر در حالی حاصل شده که فقط در سال ۱۳۸۷ حدود ۹ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های خارجی بانک مرکزی تسویه شد. از آنجا که ذخایر بانک مرکزی قوام ارزی و اعتبار کشور محسوب می‌شود، آمار فوق نشان می‌دهد که ذخایر بانک مرکزی در شرایط حاضر در سطح بالایی قرار دارد و به گونه‌ای مناسب بخش خارجی اقتصاد را بیمه کرده است.

بنابر اعلام بانک مرکزی، دارایی‌های خارجی عبارتند از طلا، طلای نزد صندوق بین‌المللی پول، ارز، ارزهای تهاتری، سهمیه و سهام در موسسات بین‌المللی و حق برداشت مخصوص. بدهی‌های خارجی نیز عبارتند از وام‌ها و اعتبارات دریافتی از خارج و سپرده‌های ارزی، ارزهای تهاتری و تخصیص حق برداشت مخصوص.