3 ماموریت بانک‌ها برای هدفمندی یارانه‌ها

عکس: حمید جانی‌پور

رییس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی از تهیه طرح توانمندسازی بانک‌ها در مجلس، ۳ ماموریت بانک‌ها برای هدفمندی یارانه‌ها و اصلاح لایحه افزایش سرمایه بانک‌ها خبرداد و گفت: تعیین نرخ سود بانکی بالاتر از نرخ تورم، میل به سپرده‌گذاری را تقویت می‌کند. به گزارش خبرگزاری مهر، محمودرضا خاوری در حاشیه مراسم نشست با مدیران بخش‌ها و استان‌ها در بانک ملی ایران در نشستی با خبرنگاران در خصوص تعیین نرخ سود ۱۲درصدی سال ۸۹ و بالاتر از نرخ تورم پایان امسال گفت: تعیین نرخ سود بانکی بالاتر از نرخ تورم، میل به سپرده‌گذاری و حفظ اندوخته را به صورت پول در مردم تقویت می‌کند.

افزایش میل به سپرده‌گذاری با نرخ سود بالاتر از تورم

رییس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی مهم‌ترین انگیزه برای تجهیز منابع در نظام بانکی را شوق به سپرده‌گذاری عنوان و تصریح کرد: نرخ اعطای تسهیلات نیز به دو گونه عقود مبادله‌ای و مشارکتی عمل می‌شود.

وی ادامه داد: اگر نرخ تعیین شده برای سود تسهیلات با نرخ تمام شده پول در سود سپرده‌ها نسبت مناسبی داشته باشد، نظام بانکی می‌تواند به درستی به وظایف خود عمل کند.

به گفته خاوری، هم‌اکنون مکانیزم دوگانه‌ای برای نرخ تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده به نحوی‌که در مورد عقود مشارکتی به صورت شناور و بازدهی حقیقی در بخش‌های مختلف اقتصادی عمل می‌شود و می‌تواند جبران هزینه‌های نظام بانکی را بکند.

وی ادامه داد: در نرخ عقود مبادله‌ای نیز باید تدابیری اندیشیده شود تا بازدهی نظام بانکی به گونه ای صوت گیرد که میل به سپرده‌گذاری در بانک‌ها حفظ شود.

ماموریت‌های ۳ گانه بانک‌ها برای هدفمندی یارانه‌ها

رییس شورای عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی بیان کرد: در مورد هدفمندی یارانه‌ها و کمک‌های نقدی به اقشار مشمول دریافت یارانه، نظام بانکی ۳ ماموریت اصلی را می‌تواند بر عهده بگیرد.

وی در بیان این ۳ ماموریت گفت: توزیع به موقع یارانه‌ها به افراد مشمول از طریق نظام الکترونیکی و توزیع کارت‌های بانکی با هماهنگی وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت رفاه، بانک مرکزی و بانک‌ها. در این بحث الزامی ‌به مراجعه افراد به بانک خاصی نیست و افراد می‌توانند یارانه خود را از بانک‌های مورد نظر خود دریافت نمایند.

خاوری ماموریت دوم نظام بانکی را جهت‌دهی به منابع بانکی و بازگشت منابع به بانک‌ها عنوان کرد و افزود: برای این منظور شعب بانک‌ها باید تجهیز شده و وجوه را به موقع به بانک بازگردانند، براین اساس وجوه بانک‌ها برای رسیدن به اهداف طرح هدفمندی یارانه‌ها و اهداف برنامه و بودجه کشور مدیریت، کنترل و جهت دهی شده است.

وی دیگر ماموریت سیستم بانکی در جهت هدفمندی یارانه‌ها را ارائه خدمات مالی به متقاضیان و بازرگانان از یک سو و ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران از سوی دیگر برای افزایش تولید و عرضه بهتر محصولات ذکر کرد.

طرح تحول نظام بانکی کشور

رییس شورای‌عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی در مورد نتایج حاصل از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها اظهار داشت: برای تحقق اهداف مورد نظر باید اقدامات مورد نیاز در دو بخش انجام شود، اول اینکه اقداماتی در نظام بانکی دولتی صورت گیرد که این امر نیز به دو طریق اجرا می‌شود.

طرح توانمندسازی بانک‌ها در مجلس

وی افزود: بر این اساس افزایش توان مالی بانک‌ها به منظور تسهیل در خدمات‌رسانی در احکام قانون برنامه پنجم توسعه پیش‌بینی شده است، همچنین قوانینی نیز برای افزایش سرمایه بانک‌ها باید مد نظر قرار گیرد، به همین منظور ۳ پیش نویس برای طرح توانمندسازی بانک‌ها تهیه و در کمیسیون اقتصادی مجلس در سال گذشته مطرح شده است.

وی بیان کرد: این طرح با ارائه قانون بودجه و تدوین برنامه پنجم همزمان شد که امید است پیش‌نویس قانون به زودی در مجلس مطرح شود.

خاوری عنوان کرد: بحث اداره امور بانک‌های دولتی و کانون بانک‌ها و غیره نیازمند قوانین مستقلی است تا از این طریق بتوانیم به درستی برای تشکیلات، اداره امور بانک‌ها، نظارت، اصلاح نسبت‌های مالی و توانمندسازی اعتباری و غیره حرکت کنیم.

مدیرعامل بانک ملی اضافه کرد: در مورد بانک‌های دولتی قواعد جدیدی وضع نشده و لایحه اداره امور بانک‌ها و متمم آن مربوط به سال ۵۸ است که اساسنامه بانک‌ها نیز بر همان مبنا تدوین شده و سایر لوایح نیز چندان کارساز نیست تا بتوانیم تحولی عظیم در نظام بانکی دولتی ایجاد کنیم.

وی اقتصاد کشور را بانک محور دانست و رشد سپرده‌های ۴ گانه در بانک ملی در سال ۸۸ را ۲۸ درصد که ۵۴ درصد آن متعلق به سپرده‌های بلندمدت است، بیان کرد.

همت مضاعف، کار مضاعف

خاوری در مورد چگونگی اجرای همت مضاعف و کار مضاعف در سیستم بانکی در سال ۸۹ بیان کرد: باید بتوانیم با صرف کمترین هزینه‌ها و استفاده بهینه از نیروی انسانی کارآیی را افزایش داده و با جلوگیری از زمان‌های تلف شده، در روند اجرای کارها تغییراتی ایجاد نماییم.

وی افزود: همچنین در مباحث کیفی نیز تغییراتی در عملیات، حذف کارهای زائد و جلب رضایت مردم می‌تواند ایجاد شود تا به صورت ماهوی بر اقتصاد کشور اثر جامع داشته باشد.

لایحه افزایش سرمایه بانک‌ها اصلاح شد

رییس شورای‌عالی هماهنگی مدیران عامل بانک‌های دولتی با بیان اینکه پیش‌نویس لایحه افزایش سرمایه بانک‌ها در مجلس در حال بررسی است، اظهار امیدواری کرد که با جمع نظرات و نقد صحیح، قانونی پایدار و جامع برای افزایش توانمندی بانک‌ها به تصویب برسد.

وی در مورد ایراداتی که به این لایحه وارد شده بود، اظهار داشت: قرار بود لایحه در۴ بعد اصلاح شود که چنین کاری صورت گرفت. در بعد اول مطالبات معوق بانکی مطرح بود که قرار شد توسط موسسات مستقلی خریداری شود.

خاوری انتشار اوراق مشارکت برای شکل‌گیری موسسات خرید مطالبات معوق، تامین سرمایه بانک‌ها توسط دولت و فروش اوراق مشارکت قابل تبدیل به سرمایه را از دیگر ابعاد و ایرادات مطرح شده به لایحه عنوان کرد.

وی افزود: پس از جلسه با کمیسیون اقتصادی مجلس، کار به شورای هماهنگی ارجاع شد و شورا نیز کار را به کارگروه طرح تحول اقتصادی محول کرد و هم‌اکنون نیز لایحه اصلاح شده و با رفع ایرادات مورد نظر، پیش‌نویس آن آماده و به مجلس ارائه شده است.

کارت‌های اعتباری

مدیرعامل بانک ملی افزود: بانک ملی در ۳ حوزه سازمان، کسب و کار و فناوری در پی‌ایجاد تحول است، در بحث الکترونیکی کردن بانک برنامه استراتژیکی تعریف شده که از اوایل اردیبهشت به صورت جدی تر اجرایی می‌شود، همچنین بر اساس برنامه‌ریزی‌های صوت گرفته قرار است برنامه Cor Banking طی ۴ سال آینده به صورت جامع عملیاتی شود.

وی ادامه داد: در مورد کارت‌های اعتباری تلاش می‌شود تا با یافتن راه‌حل‌های اساسی برای پذیرش کاربری کارت‌ها در جامعه، جلوگیری از آلودگی به ربا و افزایش قدرت بازپرداخت کارمندان، مشکلی ایجاد نشود. مقدمات این کار فراهم است و این امر از رده‌هایی از کارکنان آغاز و به سایر رده‌ها تسری داده می‌شود.