پرداخت خسارت بدون کروکی فعلا 300هزار تومان

لیلی اکبرپور

دکتر فرشباف ماهریان رییس کل بیمه مرکزی ایران از پرداخت دیه کامل به یک هزارو ۴۵۷نفر از زندانیان حوادث رانندگی از محل صندوق تامین خسارات بدنی در سال‌جاری خبر داد و گفت: طبق برنامه زمان‌بندی شده، خسارت ۲هزار نفر دیگر در سال آینده پرداخت خواهد شد.

او که در یک نشست مطبوعاتی حضور داشت با یادآوری اینکه بیمه مرکزی ایران براساس آمار زندانیان سوانح رانندگی ارایه شده از سوی دادگستری اقدام به پرداخت دیه به زیان‌دیدگان می‌کند خاطرنشان کرد: با مجموع درآمدهای صندوق تامین خسارات بدنی ظرف ۲سال آینده تعهد تمامی زندانیان مشمول موضوع صندوق پرداخت می‌شود.

(صندوق تامین خسارات بدنی به منظور حمایت از آسیب‌دیدگان سوانح رانندگی در صورتی که مقصر حادثه، فاقد بیمه‌نامه شخص ثالث بوده و یا به هر دلیلی از سر صحنه تصادف گریخته باشد، تاسیس و تحت نظارت بیمه مرکزی ایران فعالیت دارد.)

رییس کل بیمه مرکزی ایران یادآور شد: درآمدهای صندوق تامین خسارات بدنی قبلا از محل ۳درصد حق بیمه‌های شخص ثالث تامین می‌شد که براساس قانون جدید این رقم از ۳ به ۵درصد حق بیمه‌های شخص ثالث افزایش یافت؛ ضمن آنکه ۲۰درصد از جرایم راهنمایی و رانندگی و ۲۰درصد هزینه‌‌های دادرسی به این صندوق اختصاص یافت که درآمدهای آن را افزایش و سقف تعهدات تادیه کامل تعیین شد. فرشباف گفت: سیاست بیمه مرکزی و سایر مسوولان برقراری نظم اجتماعی، توسعه فرهنگ بیمه و تحت پوشش قرار گرفتن تمام وسایل نقلیه موتوری است و در تدوین آیین‌نامه اجرایی شخص ثالث این موضوع مدنظر شورای عالی بیمه قرار دارد.

سود صاحبان سهام

رییس کل بیمه مرکزی ایران در بخش دیگر صحبت‌هایش افزایش سرمایه شرکت‌های بیمه را به منظور ارتقای ظرفیت نگهداری ریسک در داخل کشور، سیاست دیگر بیمه مرکزی عنوان کرد و گفت: براساس عملکرد شرکت‌های بیمه سود صاحبان سهام از صورت‌های مالی سال ۸۶ معادل ۱۷درصد بود که در مقایسه با سال ۸۵ از رشد ۴درصدی برخوردار است. او سود عملیات بیمه‌گری در صنعت بیمه را ۴درصد در سال ۸۵ و معادل ۵ درصد در سال ۸۶ اعلام کرد و گفت: چنانچه حق بیمه شخص ثالث براساس تعهدات پذیرفته شده محاسبه شود و بیمه مرکزی و سندیکای بیمه‌گران نرخ‌شکنی‌ غیراصولی (دامپینگ) را کنترل کنند، بدون تردید سودآوری در صنعت بیمه افزایش خواهد یافت.

نکته :(براساس آمار قابل اتکا سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها (بورس- اوراق مشارکت- سپرده‌های بانکی) در صنعت بیمه ۱۷ درصد و سود عملیات بیمه‌گری تنها ۵ درصد است. چنانچه شرکت‌های بیمه از محل سرمایه‌گذاری‌ها به صاحبان سهام خود سود پرداخت می‌کنند چه انگیزه‌ای برای ریسک‌پذیری در سهامدار شرکت بیمه باقی می‌ماند تا ضمن مشارکت در تاسیس شرکت، افزایش سرمایه، سایر سرمایه‌های خود را نیز تحت پوشش شرکت بیمه متبوع خود درآورد؟ همچنین سود عملیات بیمه‌گری در ایران تنها ۵درصد است که براساس آمار جهانی چنانچه سود عملیاتی بیمه‌گری کمتر از ۱۰درصد باشد از عدم تناسب حق بیمه با تعهدات پذیرفته شده حکایت دارد که مستلزم بازنگری در تعیین حق بیمه‌هاست. سود ۵درصد عملیات بیمه‌گری هشداری برای شرکت‌های بیمه‌ای است که در ارائه خدمات اقدام به نرخ‌‌شکنی‌های غیراصولی می‌کنند.)

بیمه شخص ثالث

رییس کل بیمه مرکزی ایران همچنین از تدوین آیین‌نامه اجرایی قانون جدید بیمه شخص ثالث در شورای عالی بیمه خبر داد و گفت: بیمه مرکزی برای اجرای سریع قوانین و اصلاح مصوبات شورای عالی بیمه در راستای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ تعداد جلسات شورای عالی بیمه را نسبت به سال گذشته ۱۲برابر کرده و به ویژه برای آیین‌نامه اجرایی قانون جدید شخص ثالث دو جلسه فوق‌العاده برگزار کرده است.

او درخصوص پرداخت خسارات بدون کروکی یادآور شد: براساس قانون پیشین شخص ثالث و توافق‌های صورت گرفته میان صنعت بیمه و نیروی انتظامی سقف تعهدات خسارات پرداختی تصادفات رانندگی بدون کروکی پلیس تنها ۱۰۰هزار تومان بود که طبق قانون جدید این رقم معادل ۵/۲درصد دیات در خسارت‌های مالی تعیین شده و حجم خسارت پرداختی را با ۵/۱۳برابر از ۱۰۰ هزار تومان به یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان افزایش داده است.

به گفته فرشباف صنعت بیمه یکباره در مقابل اجرای این قانون قرار گرفته و باید ساز وکار مناسب اجرای این بند قانونی از جمله شناسایی مقصر حادثه و تعیین میزان خسارت توسط کارشناسان بیمه را آماده کند. رییس کل بیمه مرکزی ایران از نشست‌های مشترک با سردار رویانیان خبر داد و گفت: طبق موافقت‌نامه‌های فی‌مابین حداکثر پرداخت خسارت‌‌های مالی بدون کروکی تا پایان سال ۳۰۰ هزار تومان تعیین شد و پس از آمادگی شرکت‌های بیمه این سقف از سال آینده افزایش می‌یابد. او با بیان اینکه برآورد خسارات ماشین‌های سنگین همچنان با راهنمایی و رانندگی است، گفت: خودروهای مقصر و زیان‌دیده با داشتن بیمه‌نامه می‌توانند برای اخذ خسارت ۳۰۰ هزار تومان بدون کروکی به شرکت‌های بیمه مراجعه کنند.

فرشباف ماهریان از ورود شرکت‌های مستقل ارزیاب خسارت به صنعت بیمه خبر داد و گفت: شناسایی راننده مقصر و میزان خسارت به شرکت‌های ارزیاب خسارت محول خواهد شد که تامین هزینه آن در جلسات شورای عالی بیمه و در تدوین آیین‌نامه اجرایی شخص ثالث مشخص می‌شود. رییس کل بیمه مرکزی ایران با یادآوری اینکه در حال حاضر نزدیک به ۳۰ درصد خسارت شخص ثالث حاصل تخلفات و تقلبات است، گفت: ارزیابان خسارت، افرادی مستقل هستند که در اعلام شخص مقصر و میزان خسارت بدون طرف، قضاوت خواهند کرد. فرشباف تاکید کرد، صنعت بیمه به دنبال اجرای طرح پرداخت خسارت در محل است تا ضمن جلوگیری از اتلاف وقت بیمه‌گذاران خسارات به میزان واقعی مشخص شود و شرکت‌های بیمه در فرآیند سریع خسارات را پرداخت کنند.

بیمه‌های اتکایی

فرشباف ماهریان درخصوص واگذاری‌های اتکایی و ظرفیت داخلی کشور گفت: بحث افزایش سرمایه بیمه مرکزی ایران از محل حساب ذخیره ارزی مطرح است تا بیمه مرکزی در موارد خاص از آن بهره‌مند شود. او ادامه داد:‌ شرکت‌های بیمه اتکایی و عمومی دیگر در حال ورود به صنعت بیمه هستند که موجب افزایش ظرفیت داخلی کشور می‌شوند. او گفت: بیمه‌گران در بیمه مرکزی و سندیکای بیمه‌گران به دنبال استفاده بهینه از تمامی ظرفیت‌های موجود شرکت‌ها در امر قبول اتکایی هستند تا تراز صادرات و واردات صنعت بیمه مثبت باشد.