تعادل بازار ارز در گرو رونق بازار مسکن و آرامش روانی در جامعه است
فارس- یک اقتصاددان با انتقاد به سیاستهای پولی بانک مرکزی و با تاکید براینکه به عملکرد بانک مرکزی و سیستم بانکی نمره منفی میدهم، گفت: اعتقادی به کنترل بازار ارز ندارم و اگر دولت در پی تعادل در بازار ارز است باید بتواند آرامش روانی را به جامعه بازگرداند و کمیاجازه رونق به بازار مسکن دهد. میثم موسایی استاد تمام دانشگاه تهران، با انتقاد شدید به سیاستهای پولی بانک مرکزی و با تاکید براینکه به عملکرد بانک مرکزی و سیستم بانکی به ویژه در ارتباط با اختلاس اخیر، نحوه مدیریت بازار سکه و طلا و... نمره منفی میدهم، باور دارد که بانک مرکزی در حوزه کنترل بازار سکه و طلا دچار اشتباهات فاحشی شده و تلاشاین بانک برای عرضه سکه و طلا که متاثر از قیمتهای جهانی افزایش مییابد، جز به باد دادن منابع کشور و خروج این منابع از کشور نتیجهای ندارد.
وی براین باور است که دولت باید اجازه دهد که نرخ ارز به ویژه دلار افزایش یابد؛ چرا که این افزایش باعث افزایش صادرات و کاهش واردات میشود. موسایی تاکید دارد باید اجازه رونق به بازار مسکن داد تا در کنار راهکار تبلیغات آرامش روانی، بازار ارز را به تعادل برساند. سایر دیدگاههای این اقتصاددان را در ادامه بخوانید.
به لحاظ عملکردی به بانک مرکزی و سیستم بانکی نمره منفی میدهم
موسایی معتقد است اگر قرار باشد به لحاظ عملکردی به بانک مرکزی و سیستم بانکی نمرهای داده شود، این نمره با توجه به فسادمالی اخیر، عملکرد بانک مرکزی در عرضه سکه و طلا، تلاش برای پایین نگهداشتن نرخ ارز بدون انجام تبلیغات آرامش روانی و... منفی خواهد بود.
وی ادامه داد: من در مجموع به سیاستهای پولی کشور و عملکرد بانک مرکزی انتقاد دارم. بانک مرکزی از نظر من در ارتباط با کنترل بازار سکه، طلا و عرضه ارز، عملکرد مناسبی نداشته است. ناکارآمدی سیستم بانکی و دخالتهای نابجای بانک مرکزی در بازارهای مختلف ارز و طلا نشان میدهد که این بانک و سیستم بانکی نیازمند یک تحول اساسی هستند.
به نظر من در بحث دخالت در بازار طلا،این اقدام که جزو وظایف بانک مرکزی نیز نبوده، نتیجهای جز به هدر دادن منابع کشور نداشته است. به نظر من سیستم بانکی کشور نیازمند مدیریت و کار علمیاست. نیاز است تا هرچه زودتر سیاستهای پولی و بانکی بازبینی شوند. بانک مرکزی نیز عمده تمرکز خود را بر اولویت اصلی کار خود یعنی بحث تورم و کنترل آن قرار دهد،ضمناینکه برای استقلال خود تلاش کند.
نباید نگران افزایش قیمت ارز بود
موسایی با کنترل قیمت طلا توسط بانک مرکزی موافق نیست. او میگوید دولت کنترل نرخ طلا و سکه را رها کند، چرا که این کار به نفع کشور نیست. هرچند کنترل بازار ارز را نیز لازم نمیدانم. دولت تنها باید به بازار ارز نظارت دورادور داشته باشد. کنترل بازار طلا نیست که میتواند بازار ارز را متعادل کند بلکه عکساین مساله است. یعنی اگر دولت میخواهد بازار طلا و سکه را کنترل کند باید نظارت نسبی بر بازار ارز داشته باشد. افزایش قیمت دلار به ۱۴۰۰ تومان، افزایش زیادی نسبت به تثبیت قیمت در تمام این سالها نیست، چراکهاین افزایش، رونق صادرات و کاهش واردات را در پی دارد.
اینکه افزایش نرخ ارز تا چه میزان باشد بستگی به عرضه و تقاضا دارد. دولت دراین حوزه خیلی نباید دخالت کند، این همه اصرار برای ثابت نگه داشتن نرخ ارز، تنها به نفع واردات و ارزان تر تمام شدن ورود کالاهای خارجی به کشور است که خود، سمیمهلک برای تولید است.
او معتقد است که منشأ عرضه ارز یا خود دولت است که از محل فروش نفت و درآمدهای ارزی ناشی از آن این کار را صورت میدهد یا منشأ عرضه بخش خصوصی است که از طریق صادرات محصولات و نیروی کار و خدمات به خارج به این کار اقدام میکند.
جهانگردان نیز میتوانند این کار را شکل دهند که در ایران این عامل به دلیل پایین بودن رقم ارزی که از این محل وارد کشور میشود، بسیار کم تاثیر است.
در بحث تقاضا نیز عوامل مختلفی را میتوان متاثر دانست از جمله بالارفتن قدرت خرید مردم و نیز وجود نقدینگی در جامعه متأثر از پرداخت یارانه نقدی، کسری بودجه دولت و...، همچنین تقاضای مسافران متقاضی ارز در سفر به خارج کشور، واردات کالا که نیازمند منابع ارزی و... هستند.
عرضه و تقاضا هم میتوانند در برابر هم دچار تغییرات شدید شوند و هم میتوانند به تعادل در برابر یکدیگر برسند. چند سالی است که دلار به دلیل سیاست تثبیت، قیمت حدود ۱۰۰۰ تومان را تجربه کرده است. در حالی که با توجه به دلایل مختلف و افزایش عرضه، نیاز است که دولت قیمت ارز را افزایش دهد یا بگذارد که بازار براساس وضعیت عرضه و تقاضا به یک قیمت تعادلی برسد.
موسایی میگوید دولت میتواند در کوتاه مدت فضای روانی جامعه را با انجام تبلیغات برای القای آرامش و امنیت به جامعه سامان ببخشد. هر احساس منفی اعم از احتمال حمله، تحریم و... میتواند این شرایط را تشدید کند. در حالی که با القای آرامش به جامعه این شرایط بهبود مییابد. از جمله مواردی که به بازار ارز بی تعادلی القا میکند، بحث تنش و چنددستگی در جامعه است که خود نوعی عدم امنیت روانی به جامعه میدهد، حلاین مشکل نیز میتواند در بهبود شرایط موثر باشد.
اما در بلند مدت، راهکار کلیدی، توجه به بخش تولید و هدایت منابع به سمت بخش تولید به خصوص حوزه مسکن است. رکود بیسابقهای در بازار مسکن حاکم شده است که بخشی از هجوم موجود به بازار ارز نیز ناشی از همین مساله است.
ارسال نظر