از اول هفته آینده در ۳۱ استان کشور
طلاهای خارجی از بازار جمع میشود
گروه بازار پول- مسعود رضا طاهری: مدیر کل کالاهای فلزی سازمان حمایت از جمعآوری طلا و مصنوعات خارجی از ابتدای هفته آینده خبر داد. این برای اولین بار است که از سوی یک مقام رسمی برای جمعآوری طلای خارجی زمان تعیین میشود. به نظر میرسد، پس از سالها حضور پر زرق و برق طلا و جواهرات ساخته شده خارجی در پشت ویترین طلا فروشان سراسر کشور، بالاخره ارادهای برای جمعآوری این کالاهای قاچاق شکل گرفته است. سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان اعلام کرده است که از شنبه هفته آینده در یک اقدام هماهنگ با استانداران ۳۱ استان کشور، تمامی طلاهای ساخته شده خارجی که قاچاق نیز محسوب میشود، از سطح بازار طلای کشور جمعآوری میشود. قانون ورود هرگونه طلای ساخته شده اعم از طلا یا جواهر به کشور را تحت هر عنوان ممنوع دانسته و آن را قاچاق محسوب میکند، اما ورود طلا به کشور به صورت شمش، قانونی محسوب میشود که آنهم با عوارض بسیار پایین و در حد ۴ درصد قابل انجام است با این حال سالها است که رسانهها و برخی مقامات مسوول نسبت به فراگیر شدن این پدیده قاچاق که به مرزهای نگرانکنندهای رسیده است و حقوق خریداران ایرانی و تولید کنندگان سختکوش و خوش ذوق این صنعت را در معرض خطر جدی قرار داده، هشدار میدهند.
به گفته مسوولان، اتحادیه طلا و جواهر کشور تاکنون در خصوص نظارت جدی بر فروش طلاهای ساخته شده خارجی اهمال کرده است. در سال ۸۹ طی بازدیدهای سرزده برخی از مسوولان مربوطه از اداره استاندارد گرفته تا سازمان حمایت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از بازار طلا و جواهر نسبت به فروش انواع طلا ی ساخته شده خارجی که به موجب قانون فروش آن در واحدهای صنفی ممنوع بوده، هشدارهای لازم داده شده است. حتی در برخی از گزارشها و اخبار انعکاس یافته نیز به موردی مبنی بر قیمتگذاری یک قطعه طلای ساخته شده خارجی ۱۵۰ میلیون تومانی در قالب فروش نمایشگاه طلا و جواهر در تهران نیز اشاره شده بود. با این حال به گفته برخی کارشناسان و فعالان این صنعت منافع قشری که در این سودا به سودهای نجومی دست مییابند تا کنون مانع جلوگیری جدی از فروش طلای خارجی قاچاق در واحدهای صنفی شده است. همچنین در گزارشها مختلف به مردم هشدار داده شده که از خرید این طلاها که عمدتا عیار پست بوده و حتی عیار ۱۴ نیز دارند، خودداری شود. به گفته کارشناسان متاسفانه مردم نسبت به عیار دقیق این کالاها آشنایی نداشته و فقط در صورت ذوب شدن و عیار سنجی امکان تشخیص عیار واقعی آنها به وجود میآید. به گفته این کارشناسان صرف خارجی بودن طلای ساخته شده خارجی که قاچاق نیز به حساب میآید، مردم به طور ناخواسته چندین برابر ارزش واقعی طلای ساخته شده بابت آن پول میپردازند. در برخوردهای میدانی با واحدهای صنفی نیز دیده شده که خود فروشندگان نیز به شدت در مقابل قاچاق نامیده شدن طلای خارجی واکنش نشان میدهند. حتی برخی از بنکداران نیز با وجود اینکه گاه برای تولید داخلی دلسوزی نیز میکنند، براین اعتقادند که طلای ساخته شده خارجی زیباتر از مصنوعات داخلی است. در این میان هشدارها نسبت به بیکار شدن بخش عمدهای از نیروی کار شاغل در این صنف نیز به کرات شنیده شده است. در سال ۸۵ نیز «دنیای اقتصاد» در دو صفحه از مشکلات صنعت طلا و جواهر کشور گزارش کاملی ارائه کرد.
گفته شده در حال حاضر۷۰ درصد مصنوعات طلای کشور خارجی هستند. به گفته کارشناسان حضور این طلاهای قاچاق علاوه بر اینکه جرم و مصداق خروج ثروت کشور است به مصرفکننده و تولیدکننده نیز آسیب میزند. از دیدگاه مصرفکننده، بازدیدهای میدانی از بازار طلا و جواهر نشان داده که بسیاری از این طلاها عیار پایین و در حد ۹، ۱۰ یا ۱۴ دارند. حال آنکه عیار رسمی طلای کشور ۱۸ است. عیار طلا برای مصرفکننده قابل تشخیص نیست و تنها هنگام فروش یا آب کردن مشخص میشود.
به تازگی مدیر کل کالاهای فلزی سازمان حمایت به خبرگزاری فارس خبر داده که اتحادیه طلا و جواهر هیچ برنامهای برای جمعآوری طلاهای قاچاق نداشته و از این رو از شنبه هفته آینده کلیه مصنوعات خارجی طلا در سطح کشور جمعآوری میشود. شهرام میرآخرلو اظهار کرد: در خصوص اجرای طرح نظارتی کالای خارجی طلا و جمعآوری آن ما با اتحادیه کشوری طلا هماهنگی لازم را انجام دادیم. وی گفت: این اتحادیه معتقد بود که این طرح باید از ابتدای سال ۹۱ اجرا شود، اما در این خصوص هیچ برنامهای به ما ندادند لذا از شنبه هفته آینده با هماهنگی صورت گرفته با ۳۱ استان، استانداریها و انجمن تولیدکنندگان کلیه مصنوعات خارجی طلا از سطح بازار جمعآوری میشود. جمعآوری طلا خارجی دومین خبری است که در هفته جاری به منظور ساماندهی بازار طلا اعلام شده است.پیش از این اعلام شد که سکههای متفرقه که از سوی بانک مرکزی ضرب نمی شود از بازار جمعآوری خواهد شد.بازار سکه و طلا باحضور سکههای مدور ۱۸ عیار با نامهای پارسیان، امیرکبیر، پاسارگاد و غیره با چالش خرید و فروش و تجمیع روبهرو است. برخی همچون رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر با اشاره به اینکه ضرب سکههای مدور در انحصار بانک مرکزی است، گفت: ضرب و پلمب سکههای چند ضلعی به جای سکههای مدور مشکلی ندارد.در حالی که این کار نیز از سوی مقامات نظارتی دارای اشکال اعلام شده است. در عین حال برخی سودجوییها از جمله ضرب سکههای مسی با روکش طلا موجبات ممنوعیت کلی معاملات سکههای موسوم به پارسیان را رقم زده است. شرایطی که دارندگان این سکهها را نگرانتر کرده است.
ارسال نظر