بانک توسعه اسلامی‌سالانه بیش از ۱۵۰‌میلیون دلار وام تجاری و ۲۰۰ تا ۳۰۰‌میلیون دلار وام پروژه‌ای به ایران می‌دهد که در دو سال اخیر مبلغ وام‌های پروژه‌ای ایران بالاتر رفته است. سامان قاسمی، معاون مدیرکل دفتر وام‌ها،‌ مجامع و موسسات بین‌المللی سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی و اقتصادی وزارت امور اقتصاد و دارایی، در گفت‌وگو با ایسنا درباره میزان وام داده شده به ایران از سوی بانک توسعه اسلامی‌اظهار کرد: ایران چهارمین سهامدار بانک توسعه اسلامی‌است و جزو کشورهای ثروتمند بانک شناخته می‌شود؛ از این رو حجم وامی‌که به ما داده می‌شود، سالانه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰‌میلیون دلار است.

وی افزود: بانک توسعه اسلامی‌دوگونه وام دارد؛ یکی وام تجاری و دیگر وام پروژه‌ای که درخصوص وام‌های تجاری فعالیت ایران بیشتر بوده و در زمینه پروژه‌های مربوط به بخش‌خصوصی، سرمایه‌ در گردش و تامین مواد اولیه شرکت‌های داخلی مثل ایران‌خودرو، حضور پررنگی داشته است.

معاون مدیرکل دفتر وام‌ها، مجامع و موسسات بین‌المللی سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی ایران میزان وام تجاری داده شده به ایران را سالانه ۱۵۰ تا ۳۰۰‌میلیون دلار و وام پروژه‌ای را ۲۰۰ تا ۳۰۰‌میلیون دلار ذکر و اظهار کرد: در دو سال اخیر مبلغ وام‌های پروژه‌ای ایران بالاتر رفته است.

وی درباره نرخ سود بانک توسعه اسلامی‌گفت: بانک توسعه اسلامی‌بابت وامی‌که می‌دهد، سودی نمی‌پردازد، یک نرخ لایبور( LIBOR) است که به پروژه اختصاص می‌دهد. نرخ لایبور شناور و حدود ۵/۵‌درصد است و در واقع نرخ بهره بانکی لندن است که هر روز صبح اعلام می‌شود. بهره بانک توسعه اسلامی، نرخ لایبور به علاوه ۵/۱ مارجینی است که به آن اضافه می‌شود.

قاسمی‌تصریح کرد: اما اگر از کشور اسلامی‌خرید شود ۳۰‌درصد مارجین تخفیف داده می‌شود، یعنی ۳۰‌درصد ۵/۱ را تخفیف می‌دهند.

او در ادامه در پاسخ به این پرسش که چرا شرکت‌های بزرگ ایرانی بیشتر از وام بانک توسعه اسلامی‌استفاده می‌کنند، گفت:‌ به این دلیل که بانک توسعه اسلامی‌برای اعطای وام دو نوع مکانیزم دارد؛ اول اینکه پیش‌بینی کرده است که شرکت‌های کوچک و متوسط ایرانی برای وام پروژه‌ای به سمت خطوط اعتباری دیده شده در بانک‌های صنعت و معدن و کشاورزی بروند و درخصوص وام تجاری نیز به بانک توسعه صادرات روی آورند.

وی اضافه کرد: بانک‌های کشاورزی و صنعت و معدن به عنوان نمایندگان بانک توسعه اسلامی‌برای شرکت‌‌های کوچک و متوسط ایرانی تا سقف پنج‌میلیون دلار وام پروژه‌ای و یک‌میلیون دلار وام تجاری می‌پردازند و دیگر نیاز نیست به سراغ وزارت اقتصاد و دارایی بروند؛ اما در مورد شرکت‌های بزرگ ایرانی مثل ایران خودرو، تعریف خاصی صورت گرفته است.

معاون مدیرکل دفتر وام‌ها، مجامع و موسسات بین‌المللی سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی ایران گفت: به این نحو که اگر شرکتی حداقل دو‌میلیارد تومان سرمایه ثبتی داشته باشد یا تعداد کارکنانش بیش از دو هزار نفر باشد یا میزان درخواستی آن بیش از پنج‌میلیون دلار باشد، می‌تواند به وزارت امور اقتصادی و دارایی مراجعه کند.