گروه بازرگانی: وزارت جهاد کشاورزی از تدوین طرح افزایش ضریب خود اتکایی «جو» در کشور و همچنین برطرف شدن نیاز کشور به واردات این کالا در آینده خبر داد. بنا بر آمارهای گمرک طی دو ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری، «جو» به‌عنوان یکی از اقلام اساسی موجود در لیست ۱۰ قلم عمده وارداتی کشور، به ارزش ۱۰۱ میلیون دلار بوده است. علاوه بر این کالا، اقلام اساسی مانند «ذرت»، «برنج»، «کنجاله و لوبیای سویا» و «گندم» نیز در لیست ۱۰ قلم عمده وارداتی کشور طی دو ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری مشاهده می‌شود.

براساس آمارها، در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری، میزان واردات «ذرت» معادل ۲۱۸ میلیون دلار بوده و این کالا در صدر اقلام وارداتی قرار گرفته است. در این دوره «برنج» نیز به‌عنوان دومین قلم عمده وارداتی کشور، وارداتی به ارزش ۱۵۳ میلیون دلار را از آن خود کرده است. در ارتباط با واردات دانه‌های روغنی نیز طی دو ماه نخست سال جاری، «کنجاله سویا» سومین قلم عمده صادراتی بوده و واردات ۱۴۲ میلیون دلاری از آن صورت گرفته است، همچنین «لوبیای سویا» در پنجمین جایگاه اقلام وارداتی قرار گرفته و طی این مدت واردات کشور از این محصول ۱۱۲ میلیون دلار بوده است.

«گندم» نیز در حالی پنجمین قلم عمده وارداتی طی دو ماه منتهی به اردیبهشت امسال محسوب می‌شود که میزان واردات کشور از این محصول به ارزش ۱۱۲ میلیون دلار بوده است.

با توجه به آمارهای موجود از واردات کشور، ایران یکی از واردکنندگان بزرگ در حوزه کالاهای اساسی به شمار می‌رود و این موضوع اقتصاد ملی کشور را با تهدیداتی مواجه می‌کند؛ بر همین اساس، در راستای اهداف مطرح شده در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، کشور نیازمند برداشتن قدم‌های جدی در این زمینه است.از این رو این مساله و اهمیت آن باعث شد سال گذشته نیز رئیس‌جمهوری در جلسه ستاد هماهنگى اقتصاد مقاومتى دستور خوداتکایی کشور در هشت محصول کشاورزی را تا پایان سال ۱۳۹۷ اعلام کند. بر این اساس پیش‌بینی‌ها حاکی از آن بودکه اقلامی مانند «برنج»، «گندم»، «شکر»، «ذرت» و «دانه‌های روغنی از جمله کلزا، سویا» و «پنبه» در اولویت خودکفایی قرار بگیرند.

از سوی دیگر براساس آخرین اخبار، یک مقام مسوول در وزارت جهادکشاورزی نیز از تدوین طرح افزایش ضریب خوداتکایی جو در کشور خبر داد و گفت: با اجرای این طرح، ما موفق می‌شویم نیاز کشور به واردات جو را تقریبا برطرف کنیم.

کاوه خاکسار در مورد آخرین وضعیت برداشت جو از مزارع کشور اظهار کرد: تاکنون حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن جو از نزدیک به حدود ۸۵۰ هزار هکتار، برداشت شده است.

وی، میزان خرید تضمینی این محصول را تاکنون حدود ۲۰۰هزارتن اعلام کرد و افزود: خرید تضمینی برای تنظیم بازار انجام می‌شود و هرچه این خرید کمتر انجام شود به معنای آن است که کشاورزان تولید خود را با قیمت مناسب در بازار به فروش رسانده‌اند.

این مقام مسوول در پاسخ به این پرسش که وزارت جهادکشاورزی چه برنامه‌ای برای کاهش نیاز کشور به واردات جو دارد؟ با اشاره به تدوین طرح افزایش ضریب خوداتکایی جو در کشور، گفت: با اجرای طرح مذکور موفق می‌شویم نیاز کشور به واردات جو را تقریبا برطرف کنیم.

خاکسار با بیان اینکه جو محصولی است که مورد استفاده دام قرار می‌گیرد و رشد تقاضا برای آن بستگی به طرح‌های افزایش تولید در امور دام دارد، گفت: با اجرای طرح مذکور نیاز کشور به واردات جو تا سال ۱۴۰۴ برطرف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تاکید وزارت جهادکشاورزی روی افزایش سطح زیرکشت نیست، ادامه داد: قصد داریم با افزایش عملکرد سطح تولید جو را بالا ببریم.

خاکسار با بیان اینکه اجرای طرح مذکور هنوز آغاز نشده است، افزود: این طرح جزو ۸ طرح اقتصاد مقاومتی است که بناست در برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار گیرد و اعتبار مورد نیاز آن تامین شود.

این مقام مسوول در وزارت جهادکشاورزی، نیاز سالانه کشور به جو را حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: میزان تولید این محصول سال قبل حدود دو میلیون و ۶۵۰ هزار تن بوده است اما در سال‌جاری پیش بینی تولید آن احتمالا به حدود ۳ میلیون تن خواهد رسید.

خاکسار در مورد علل افزایش تولید جو در سال ۹۴ اظهارکرد: افزایش سطح، افزایش عملکرد و همچنین افزایش بارندگی در برخی نقاط کشور از جمله علل این امر بوده است.

وی، نیاز آبی جو را نسبت به گندم، کمتر دانست و افزود: این محصول در مناطق با خاک دارای حاصلخیزی کمتر و شور نیز قابلیت کشت دارد.

خاکسار، متوسط عملکرد مزارع آبی جوی کشور را حدود۳ تن در هکتار اعلام کرد و گفت: این عملکرد پایین است و ما می‌توانیم آن را به ۴ تا ۴ و نیم تن در هکتار افزایش دهیم.

وی با بیان اینکه کل سطح زیرکشت جو در کشور یک میلیون و ۶۵۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار است، افزود: متوسط عملکرد در مزارع دیم کشور نیز بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰کیلوگرم است.

از سوی دیگر وزیر جهادکشاورزی نیز روز گذشته از برنامه این وزارتخانه برای دریافت موجودی و میزان تولید برنج خبر داد و واردات برنج را مشروط به بی تاثیر بودن آن بر قیمت برنج داخلی عنوان کرد.

محمود حجتی همچنین با بیان اینکه چند ماهی است واردات برنج متوقف شده است، اظهار کرد: از سال گذشته برای حمایت از برنج داخلی تعرفه واردات برنج را افزایش داده‌ایم.

طرح خودکفایی «جو»