پاویون 2000 متری ایران در اکسپو 2010

روح‌ا... حاتمی- نشست «ایران در اکسپو ۲۰۱۰» در حالی در محل نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد که به جای عباس قلی‌‌زاده، رییس شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران، محمدمهدی تندگویان رییس ستاد اکسپو و عضو هیات مدیره نمایشگاه بین‌المللی و مهندس امیرخانی عضو هیات‌مدیره روبه‌روی خبرنگاران و نمایندگان رسانه‌ها نشستند، تا اولی از اکسپو بگوید و پاسخگوی سوال‌های خبرنگاران باشد. تندگویان در آغاز سخنانش ضمن اعلام این که به جز کشورهایی که درگیر جنگ یا مشکلات شدید اقتصادی‌اند، بقیه کشورهای دنیا و تقریبا همه سازمان‌های بین‌المللی رسمی مانند صلیب سرخ جهانی، سازمان ملل، سازمان حقوق بشر و سازمان‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دنیا در اکسپو ۲۰۱۰ شرکت می‌کنند، گفت: این اکسپو در مجموع ۱۹۰ شرکت کننده رسمی دارد که ایران هم یکی از آنها است. وی اکسپو را المپیک نمایشگاهی خواند و در مورد روند برگزاری اکسپوها نیز بیان کرد: کشوری که می‌خواهد اکسپو را برگزار کند، در اتحادیه بین‌المللی نمایشگاه‌های دنیا از چند سال قبل کاندیدا و بعد از رای‌گیری انتخاب می‌شود. تندگویان افزود: در اکسپو شانگهای یک سالن ۲۰۰۰متری در بخش آسیایی داریم که مختص ایران است و کارهای ساخت و ساز آن به اتمام رسیده است. ما سالن را از طرف چینی تحویل گرفته‌ایم و مشغول طراحی نمای بیرونی و داخل سالن برای بازدید هستیم.

تندگویان ضمن اشاره به این که شعار و موضوع اصلی این اکسپو better life, better city (زندگی بهتر، شهر بهتر) است، گفت: ما تمام سعی مان بر اساس موضوع اصلی و زیر موضوع این شعار، یعنی «تنوع فرهنگ شهری» این است که طراحی مناسبی برای بیرون و داخل سالن مان برای بازدید داشته باشیم.

رییس ستاد اکسپو شانگهای در مورد تعداد بازدیدکنندگان نیز اظهار داشت: پیش‌بینی سایت اکسپو این است که طی ۶ ماه حدود ۹۰ الی ۱۲۰میلیون نفر از این رویداد بازدید کنند و این رقم رقمی مناسب برای استفاده از اکسپو به عنوان ویترین سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و معرفی ایران است. عضو هیات مدیره نمایشگاه بین‌المللی تهران در مورد ساختار سازمانی ستاد اکسپو نیز گفت: ۲ سال است که ستاد اکسپو در ایران تشکیل شده ولی تقریبا ۳ ماه است که بعد از تعویض مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی روی آن داریم کار می‌کنیم، ستاد اکسپو متشکل از همه وزارتخانه‌ها است. وزیر بازرگانی رسما از همه وزرا درخواست می‌کند که نماینده‌ای تام‌الاختیار به منظور شرکت در برگزاری آن و تصمیم گیری در ستاد معرفی کنند که این اقدامات انجام شده و الان ستاد اصلی ما با حضور این نمایندگان برگزار می‌شود. ۵ کمیته مشخص برای پیگیری کارهای وزارت خانه‌ها تشکیل داده‌ایم و هر وزارتخانه‌ای مشخصا در کمیته‌ای خاص دارد فعالیت می‌کند.

وی در مورد بازدید خود از پاویون ایران نیز اظهار داشت: طی سفری که حدود دو هفته پیش به چین داشتیم، توافقات نهایی را برای سالن انجام داده‌ایم و طراحان ایرانی طراحی نمای بیرونی و داخلی را تقریبا به اتمام رسانده‌اند. در بخش داخلی قسمتی را در نظر داریم برای معرفی تاریخ ایران، ملیت مان و قومیت‌های کشور و تاریخچه شکل‌گیری شهرها و تاریخ تمدن شهری. یک بخش میانی هم داریم که گذر ما را نشان می‌دهد از بخش تاریخ به زمان حال. و پیشرفت‌ها و تکنولوژی‌ها و خیلی از دست‌آوردهارا که در ایران بوده، مثل سیستم قنات‌های مان که در دنیا شناخته شده است، می‌خواهیم به دنیا نشان دهیم.

وی در پاسخ به این سوال «روزنامه دنیای‌اقتصاد» که «در مقایسه با پاویون ونزوئلا و دیگر کشورهایی که درسطح ما هستند، از نظر معماری پاویون برای اینکه نشان دهنده معماری ایران از نظر تاریخی و وضعیت فعلی ما باشد، چه کار کرده‌اید،» گفت: ما معماری ای تلفیقی را انتخاب کرده‌ایم و بحث تمدن فرهنگ شهری است. اصفهان یکی از پیشرفته‌ترین تمدن‌ها را داشته است، میدان نقش جهان آن از اعتباری جهانی برخوردار است. ما با بهره‌گیری از الگوهای معماری سنتی در اصفهان و تلفیق آن با معماری جدیدی که اتفاق افتاده، سالن مان را طراحی کرده‌ایم.

تندگویان افزود: ما تا کنون در هر نمایشگاهی فقط تخت جمشید و سنت‌های قدیمی خود را نشان داده ایم و پیشرفت و تکنولوژی خود را نتوانسته‌ایم نشان دهیم و باید از این کلیشه و تکرار عبور کنیم. باید این سنت شکنی اتفاق بیفتد و در گوشه‌ای برج میلاد و شهرسازی فعلی را هم نشان دهیم. بنابراین در نمای بیرونی و داخلی ما داریم بافتی ترکیبی از معماری سنتی و معماری جدید را ارائه می‌کنیم. تندگویان همچنین در پاسخ به این سوال که «آیا در همه کشورها ستادهای اکسپو دولتی است»، گفت: «۹۰درصد کشورها بخش دولتی‌شان شرکت می‌کنند و برای بخش خصوصی سودی ندارد و اکسپو با سایر نمایشگاه‌ها متفاوت است. چون ما درصدد عرضه فرهنگی و معرفی خود هستیم و نه درصدد بهره‌برداری اقتصادی.» اکسپو شانگهای از تاریخ دهم اردیبهشت ماه سال آینده کلید می‌خورد و به مدت شش ماه ادامه خواهد داشت.