ایسنا: بر اساس اطلاعات سازمان توسعه تجارت، تعرفه‌های ترجیحی ایران با 6 کشور برقرار است که شامل ترکیه، ازبکستان، کوبا، قرقیزستان، بلاروس و بوسنی و هرزگوین می‌شود و عمده کالاهای شامل تجارت ترجیحی نیز محصولات کشاورزی، دارویی و پتروشیمی هستند. ایران تعرفه ترجیحی در خصوص برخی از کالاها با این 6 کشور دارد؛ به این معنا که در تجارت فی‌مابین کالاهایی که در لیست ترجیحات تعرفه‌ای قرار دارند با عوارض گمرکی پایین‌تر از حد معمول اجازه واردات به کشور مقصد را دارند. بر اساس لیست تعرفه‌های ترجیحی ایران با دیگر کشورها، عمده کالاهایی که ایران برای آنها از کشورهای مقصد درخواست تعرفه ترجیحی کرده است شامل محصولات باغی، خشکبار، محصولات شیلاتی، سایر محصولات غذایی، برخی محصولات پتروشیمی، تجهیزات پزشکی، مواد دارویی، محصولات بهداشتی، سیمان، پوشاک، فرش و انواع کفپوش‌ها، شیرآلات صنعتی و... می‌شود.

در مقابل نیز متناسب با کشورهای مبدأ لیست کالاهایی که درخواست تعرفه‌های ترجیحی آنها برای ایران ارسال شده است، عمدتا شامل برخی محصولات باغی و میوه‌جات، محصولات نساجی، پوشاک، پارچه، فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی، کاغذ، لوازم خانگی، مبلمان و... است. درحالی‌که ۲۷ قلم کالای ایرانی برای صادرات به ازبکستان و به همین تعداد نیز کالای ازبک برای صادرات به ایران براساس توافقات حائز شرایط کسب ترجیحات تعرفه‌ای شده‌اند، هر دو کشور میزان تخفیفات را برای کالاها ۵۰ درصد در نظر گرفته‌اند.

بوسنی و هرزگوین نیز به‌عنوان دیگر کشور دارای تعرفه‌های ترجیحی با ایران، مجموعا ۳۴۰ قلم کالا را در لیست خود گنجانده است که از این مقدار سهم هر کشور ۱۷۰ قلم است. کالاهای بوسنیایی برای ورود به ایران براساس توافق انجام شده ۲۰ تا ۳۰ درصد تخفیف عوارض گمرکی دریافت می‌کنند، در حالی که رقم تخفیف برای کالای ایرانی در گمرک بوسنی و هرز‌گوین بین ۲۰ تا ۴۰ درصد است. در اطلاعات مربوط به تعرفه‌های ترجیحی مربوط به بلاروس فقط لیست محصولات این کشور که دارای تخفیفات گمرکی از سوی ایران هستند موجود است که بر اساس این اطلاعات، بلاروس برای صادرات ۹۶ قلم کالا به ایران، بین ۱۰ تا ۵۰ درصد تخفیف دریافت می‌کند. شریک ایران در آمریکای مرکزی کوبا است که تبادلات دارای ترجیح تعرفه‌ای این کشور با ایران مجموعا به ۱۳۲ قلم کالا می‌رسد و در حالی سهم ایران از این تبادلات ۸۸ قلم و سهم کوبا ۴۴ قلم است که کالاهای ایرانی برای صادرات به کوبا شامل ۱۰ تا ۳۰ درصد تخفیف عوارض و کالا‌های کوبایی برای صادرات به ایران نیز به همین میزان تخفیف در عوارض گمرکی دریافت می‌کنند. در بین ۶ کشور دارای تعرفه ترجیحی با ایران بالاترین مقدار اقلام دارای تعرفه ترجیحی به صورت دو طرفه، بین ایران و قرقیزستان است که شامل ۵۹۶ قلم کالا می‌شود که ۳۰۲ قلم کالا از این مقدار متعلق به آمار صادرات ایران است و در این بین تخفیف مربوط به ترجیحات تعرفه‌ای محصولات ایرانی در صادرات به قرقیزستان ۴۲/ ۸۶ تا ۱۰۰ درصد و تخفیف در عوارض ورود محصولات قرقیزستان به ایران ۳۰ تا ۸۷/ ۶ درصد است. با اینکه تبادلات ترجیحی کالای بین ایران و ترکیه تنها مربوط به ۳۹۹ قلم کالا است، اما به نظر می‌رسد منعطف‌ترین شکل تبادل ترجیحی بین ایران و ترکیه برقرار باشد، چراکه تخفیفات در عوارض دو گمرک به کالاهای مورد تبادل از ۱۵ تا ۱۰۰ درصد است.