توزیع شبنم‌های تقلبی در بازار شایعه است

دنیای‌اقتصاد- در حالی‌که گروهی از فعالان بازار نسبت به اجرای طرح شبنم در بازار همچنان مقاومت می‌کنند و این طرح دست و پا شکسته در بازار اجرا می‌شود، شایعاتی نیز مبنی بر عرضه برچسب‌های تقلبی شبنم در بازار کامپیوتر به گوش می‌رسد. شایعاتی که مشخص نیست که تا چه حد جنبه واقعی داشته و اصلا منبع و اساس انتشار آنها کجا و چیست؟ شایعاتی که از زمان اجرای اولین مرحله این طرح در بازار بر زبان‌ها افتاد و اینک قوت گرفته است و تکذیب مسوولان اجرایی این پروژه هم هنوز نتوانسته است بر این ابهامات و شایعات خط بطلان بکشد. اعلائی، مدیرعامل شرکت راهبر، مجری طرح شبنم پیش‌تر به دنیای‌اقتصاد اعلام کرده بود: «به اثبات‌کنندگان وجود برچسب‌های تقلبی در بازار شمش طلا جایزه خواهیم داد».

مدیر پروژه شبنم هم وجود بارکد تقلبی را در بازار به کل تکذیب کرد و گفت: به هیچ عنوان امکان ایجاد بارکد دو بعدی تقلبی وجود ندارد. پیش‌تر هم وی اعلام کرده بود که از جمله مخالفان این طرح واردکنندگان کالای قاچاق هستند و به دلیل به خطر افتادن مصالح‌شان است که با اجرای این طرح مخالفت می‌کنند. وی که معتقد است طرح شبنم یکی از پیشرفته‌ترین روش‌های پیگیری و ردیابی کالا است می‌گوید، در حقیقت این طرح برای نشان دادن اصالت یک کالا وعدم قاچاق بودن آن استفاده می‌شود و مخالفان این طرح و همچنین افرادی که شایعاتی در مورد عرضه برچسب‌های تقلبی به راه انداخته‌اند افرادی هستند که در صورت اجرای این طرح متضرر می‌شوند.

غلامرضا نوری‌زاده در باره گسترش برخی شایعات مبنی بر وجود بارکدهای غیرهمسان با کالاها یا تقلبی در بازار را ناشی از مقاومت مخالفان مواجهه با قاچاق دانست و گفت: برخی تلاش می‌کنند با انتشار اخبار غلط و شایعات درباره این پروژه جلوی پیشرفت آن را بگیرند. در حالی‌که پروژه شبنم فرآیندی به روز و حساب شده است و بر اساس زمان‌بندی و برنامه‌ریزی‌های تعیین شده با هدف ساماندهی بازار و حمایت از تجار رسمی و قانون‌مدار پیش خواهد رفت.

وی درباره زمانبر بودن الصاق شبنم روی کالاها که از سوی برخی واردکنندگان ابراز شده است نیز گفت: این فرآیند مدام در حال کوتاه‌تر شدن است و در کمتر از ۲۴ ساعت بارکدها صادر می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر یکسری کالاهایی که قبل از اجرای شبنم وارد بازار شده اند در کف بازار موجودند که این مساله باعث شده بازرسان در تشخیص کالای دارای شبنم و فاقد آن دچار مشکل شوند به همین دلیل به صورت موقت و به این منظور که این سری از کالاها نیز بارکد دریافت کنند، فرآیند نصب بارکد در کف بازار و خارج از فرآیند واردات انجام می‌شود.

وی افزود: این روال فقط تا تاریخ ۱۵ مردادماه سال‌جاری ادامه دارد و پس از این زمان ۵ گروه کالایی مشمول الصاق شبنم فقط در مبادی وارداتی بارکد دریافت می‌کنند. متقاضیان می‌توانند تا این تاریخ به اتحادیه مربوطه برای دریافت شبنم مراجعه کنند و پس از این تاریخ، وجود کالای بدون بارکد در بازار پذیرفته نیست و به عنوان کالای قاچاق از بازار جمع‌آوری می‌شود. مدیر پروژه شبنم با بیان اینکه اجرای این طرح در بازار تلفن همراه کشور و آمار افزایش واردات رسمی گوشی در طول اجرای طرح شبنم نشان داد که این روند تا چه میزان بر مبارزه با کالای قاچاق تاثیرگذار است، افزود: هدف از اجرای این پروژه مواجهه با قاچاق است و اینکه احتمالا در اجرای کامل طرح مشکلاتی باشد طبیعی است اما مقاومت‌هایی که از سوی برخی افراد صورت می‌گیرد شبهاتی را موجب می‌شود.

وی ادامه داد: واردکنندگان رسمی مثل مجمع عالی واردات از حامیان اجرای شبکه بازرسی و نظارت مردمی (شبنم) هستند و انتظار ما هم از سایر فعالان بازار این است که ما را در پیشبرد پروژه یاری کنند تا به لطف استفاده از ابزارهای نوین بازار کشورمان از وجود منحوس قاچاق پاک شود.