برخورد با کارتریج‌های تقلبی در بازار

دنیای اقتصاد: بازرسی و نظارت بر بازار کامپیوتر این‌بار از بازار پرینترها و کارتریج‌های لیزری آغاز شده است. گفته می‌شود فروش کارتریج‌های تقلبی در بازار با جعبه‌هایی که در ایران آماده‌سازی می‌شوند شدت گرفته و اخیرا شکایت‌های بسیاری را از سوی کاربران در پی داشته است. در هفته اخیر افزایش این تخلفات باعث شد تا طرح‌هایی برای برخورد با این متخلفان آغاز و به موضوعی برای هشدار واحدهای نظارت بر بازار تبدیل شود. فروش کالاهای تقلبی در بازارهای ایران موضوع جدیدی نیست و پیش از این ستادهای مبارزه با فروش این کالاها تشکیل و طرح‌هایی برای برخورد اجرا شد اما به نظر می‌رسد تاکنون این طرح‌ها نتوانسته به خوبی مانع از وقوع این اتفاق‌ها در بازار شوند. حالا اتحادیه کامپیوتر پایتخت به فروشندگانی که اقدام به فروش این کالاها می‌کنند تا آخر شهریور مهلت داده تا نسبت به جمع‌آوری این تجهیزات اقدام کنند.

براساس این هشدار آن دسته از کارتریج‌هایی که در بازار با بسته‌بندی‌های تقلبی به فروش می‌رسند اغلب از برندهای اچ پی، کانن و سامسونگ هستند. فروشندگان کارتریج‌های بی‌نام ونشان وارداتی یا شارژشده را در جعبه‌های اچ‌پی یا دیگر جعبه‌های معروف با قیمت بالا یا به قیمت اورجینال به‌فروش می‌رسانند که این عمل به‌عنوان تخلف تقلب وکم‌فروشی قابل برخورد است. این درحالی است که فروشندگان موظف هستند کارتریج‌های لیزری وارداتی یا داخلی را فقط با بسته‌بندی ایرانی و با برند ایرانی جعبه غیراصلی به‌فروش برسانند و جعبه‌های کارتریج چاپ ایران و با برند ایرانی خود را دراتحادیه ثبت کنند. این الزام همچنین وجود دارد که روی جعبه‌های کارتریج حتما باید عبارت تولید ایران یا بسته‌بندی درایران درج شود.

اتحادیه کامپیوتر تهران همچنین هشدار می‌دهد فروشندگان این کالاها کاملا شناسایی شده و تمامی اسامی و محل بسته‌بندی این کالاها در اختیار سازمان صنعت، معدن و تجارت است. در این هشدار همچنین به چاپخانه‌هایی که اقدام به چاپ جعبه‌های غیر اصل می‌کنند، اشاره شده و آمده است با چاپخانه‌هایی که این خلاف را انجام می‌دهند و چاپ جعبه طرح اورجینال را به‌صورت غیرقانونی تولید می‌کنند برخورد می‌شود. این چاپخانه‌ها هم شناسایی شده‌اند و درصورت هرگونه تخلف مدارک آنها دراختیار تعزیرات حکومتی، اتحادیه مربوطه و وزارت ارشاد قرار می‌گیرد.

خرید کالای داخلی را فرهنگ‌سازی کنیم

منوچهر زند، نایب‌رئیس اتحادیه کامپیوتر تهران در این‌باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «در حال حاضر کالاهایی با طرح برندهای معتبر وجود دارد که با مشخصات و اعلام جزئیات آن روی بسته‌بندی با قیمت و شرایط خاص ارائه می‌شود. اما اگر کالای تقلبی و به جای اصل به فروش برسد این موضوع تبدیل به عمل مجرمانه کم‌فروشی و تقلب می‌شود که در این خصوص اتحادیه در سال‌های گذشته هشدارهای بسیاری داد و با اجرای طرح‌های ساماندهی این‌بار قصد دارد در بازارهای عرضه با این تخلف مبارزه کند.» به گفته او این تخلف بسته به شرایط در صنوف دیگر نیز دیده می‌شود. او ادامه می‌دهد: «اگر طرح‌های ملی را به صورت مستمر و دائم اجرا کنیم اثرگذاری بیشتری خواهد داشت و ما اعتقاد داریم با توانمندی که در بازرسی، نظارت و اجرا داریم این موضوع تاثیر بیشتری بر اعضای صنف در جلوگیری از وقوع تخلف در بازار خواهد داشت.»

نایب‌رئیس اتحادیه کامپیوتر تهران درباره دلایل بروز چنین اتفاقاتی در بازار می‌گوید: «این موضوع بستگی به درخواست مشتری دارد؛ وقتی این خواسته در سطح خریدار مطرح می‌شود فروشنده نیز مبادرت به عرضه آن می‌کند. برای مقابله با این تخلف نیاز به فرهنگ‌سازی داریم و ایجاد این ذهنیت در افراد که کالای موردنظرشان را هرچند با تفاوت قیمت از بین کالای اصلی تهیه کنند. ما در زمینه کارتریج در کشور تولیدات داخلی خوبی داریم و این فرهنگ باید در بین مصرف‌کنندگان جا بیفتد که از کالای داخلی استفاده کنند. در صورت وقوع چنین اتفاقی خود به خود این مشکل نیز برطرف می‌شود.» به اعتقاد زند حمایت از تولید داخل باید منطقی و اصولی باشد نه به‌صورت بی‌قید و شرط و غیرمنطقی.

او در این زمینه تاکید می‌کند: «حمایت از تولیدکننده داخلی باید به‌گونه‌ای باشد که تولیدکننده رقیبی را در کنار خود ببیند و کیفیت را به‌گونه‌ای در محصولات لحاظ کند که خریدار خود به خود به سمت استفاده از محصولات وارداتی نرود. متاسفاته در سال‌های اخیر حمایت سازمانی از تولیدات داخل به صورت نامحدود باعث شده تا قیمت کالاها به‌صورت غیرمنطقی بالا برود و تعرفه‌ها نیز که درجهت حمایت از تولید داخل افزایش پیدا کرده است به رشد ورود کالای قاچاق دامن زده است.»