کتاب‌های الکترونیکی مغلوب رقبای کاغذی
دنیای اقتصاد: بوی کاغذ یکی از نوستالژی‌های همیشگی اغلب ما از دوران تحصیل است. شاید به همین دلیل هم باشد که کتاب یار مهربان بسیاری شده است. با این حال اما تکنولوژی در تمام بخش‌های زندگی ما نفوذ کرده است و به سرعت سبک زندگی اغلب ما را تغییر می‌دهد. با این اوصاف است که در سال‌های اخیر کتابخوان‌های الکترونیکی به جمع ابزارهای دیجیتال شخصی پیوسته‌اند و طرفداران زیادی هم پیدا کرده‌اند. در واقع آنهایی که به تکنولوژی و نوآوری‌های جدیدش علاقه دارند، اولین افرادی بوده‌اند که به استفاده از کتابخوان‌های الکترونیکی و خواندن نسخه‌های دیجیتالی کتاب‌ها روی آورده‌اند. با این حال گویا کتاب‌ها هنوز هم طرفداران پر و پا قرص خودشان را دارند. درحالی‌که دنیا به سمت دیجیتالی شدن پیش می‌رود، وقتی بحث مطالعه به میان می‌آید گویا همچنان کتاب‌ها ماندگارترند.

در مطالعه جدیدی که توسط استاد معروف آمریکا در علم زبان‌شناسی یعنی «نائومی بارون» انجام شده است، محققان متوجه شده‌اند که اکثریت قریب به اتفاق دانشجویان کتاب‌های فیزیکی را به نسخه‌های الکترونیکی و دیجیتالی آنها ترجیح می‌دهند. به این ترتیب کتاب‌هایی با جلد مقوایی و کاغذی به شکلی جدی، برای کتابخوان‌های حرفه‌ای جذاب‌تر هستند. در این تحقیق و مطالعه بارون بیش از ۳۰۰ نفر از دانشجویان از آمریکا، ژاپن، آلمان و اسلواکی را مورد بررسی قرار داده است تا ببیند ترجیحات و اولویت‌هایشان در کتابخوانی چه چیزهایی است. وقتی به آنها امکان انتخاب میان کتاب‌های فیزیکی و دستگاه‌های کتابخوان الکترونیکی داده شد، ۹۲ درصد از آنها گفتند که بیشترین میزان تمرکزشان را با خواندن کتاب‌های فیزیکی تجربه کرده‌اند. بارون در این مورد گفته است: «دو موضوع اصلی و مهم در این مورد وجود دارد؛ اول اینکه این دانشجویان می‌گویند در هنگام استفاده از کتابخوان‌های الکترونیکی دچار حواس‌پرتی شده و توجهشان به چیزهای دیگری جلب می‌شود. دوم اینکه آنها معتقدند که استفاده از کتابخوان‌های الکترونیکی از آنجا که به چشم‌ها فشار می‌آورد، باعث ایجاد سردرد و مشکلات جسمی می‌شود.»

در واقع عشاق کتاب همچنان به عشق بوی کاغذ و لمس جلد مقوایی، سراغ کتاب‌های فیزیکی می‌روند و آنها را ترجیح می‌دهند. بارون می‌گوید: «وقتی از دانشجویان اسلواکی پرسیدیم چه چیزی را در مطالعه کتاب‌های فیزیکی بیشتر دوست دارند، یک دهم آنها گفتند بوی کتاب‌ها را بسیار دوست دارند. در واقع آنها یک جزء فیزیکی، لمسی و حقیقی را به یک کتاب مجازی در دنیای نورانی ترجیح می‌دهند.» اما جالب است بدانید که محققان متوجه شده‌اند که وقتی بحث درک مطلب به میان می‌آید، هیچ تفاوت واقعی و جدی میان کتاب‌های فیزیکی و الکترونیکی وجود ندارد. اگر یک تست استانداردسازی شده وجود داشته باشد، به‌راحتی می‌توان فهمید که هیچ تفاوت جدی میان خوانندگان کتاب‌های فیزیکی و الکترونیکی از نظر درک مطلب و مفاهیم وجود ندارد.