گروه استان‌ها- معاون راهداری اداره کل راه و ترابری خراسان رضوی، اقدامات این اداره را برای ایمن‌سازی راه‌های استان اعلام کرد. به گزارش روابط عمومی اداره کل راه و ترابری خراسان رضوی، ابراهیم صنیعی در جمع خبرنگاران گفت: در سال ۱۳۸۱، حدود ۱۲۵نقطه پرحادثه در جاده‌های استان شناسایی و برای حذف این نقاط برنامه‌ریزی‌‌ها آغاز شد که مهم‌ترین اقدام در این باره ایجاد باندهای دوم در محورهای پرترافیک استان است که خود باعث می‌شود مقدار زیادی از نقاط پرحادثه حذف و حوادث رانندگی در جاده‌های یادشده کاهش یابد.

وی افزود: تعداد زیادی از این نقاط تاکنون حذف شد و تعدادی نیز که باقی مانده در برنامه حذف قرار دارد.

وی همچنین بیان داشت: در استان ۱۲۹تقاطع فرعی به اصلی نیز شناسایی شده است که تاکنون ۸۵درصد آن ساماندهی شده است.

صنیعی خاطرنشان کرد: ۳۰درصد تصادفات در تقاطعات فرعی به اصلی صورت می‌گیرد و با رفع نقایص این تقاطع‌‌ها، مجموعا ۵۰درصد تصادفات رفع خواهد شد.

صنیعی با بیان اینکه در پی این اقدامات، میزان مرگ و میر در تصادفات در جاده‌های استان تا انتهای آذرماه سال ۸۵ بیش از ۹درصد کاهش یافته است. اظهار داشت: با توجه به افزایش سالانه یک‌‌میلیون اتومبیل، کاهش تصادفات نشان‌دهنده کاری بزرگ در این زمینه است که در استان صورت گرفته است. وی همچنین از کمبود اعتبارات نگهداری راه‌ها در استان انتقاد کرد و تصریح کرد: براساس برآوردها، ۵درصد هزینه ساخت راه‌ها با توجه به عمر بالای آنها باید در استان صرف نگهداری شود، در حالی که تنها ۱۰درصد اعتبار موردنیاز برای نگهداری استاندارد راه‌ها اختصاص می‌یابد که تمام سعی راهداری بر این است تا از این مقدار بودجه با توجه به امکانات و تجهیزات حداکثر بهره‌وری صورت گیرد.

معاون راهداری اداره کل راه و ترابری خراسان رضوی درباره محورهای پرتردد استان بیان داشت: راه‌های مورد استفاده زوار حضرت رضا (ع)، بیشتر راه مشهد - قوچان، مشهد - سبزوار و مشهد - گناباد است که دو محور مشهد به قوچان و سبزوار تبدیل به بزرگراه شده است و عملیات اجرایی محور مشهد - گناباد به صورت بزرگراه نیز در شرف انجام است. وی از اجرای طرح روکش آسفالت محور مشهد - نیشابور- شاهرود از اوایل سال ۸۶ با اعتبارات متمرکز ملی خبر داد. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه سالانه بیش از ۱۵میلیون زایر به مشهد مقدس مسافرت می‌کنند، باید توجه‌ای ویژه به راه‌های استان شود.