سنندج کشتارگاه صنعتی دام ندارد
افتتاح کشتارگاه صنعتی دام سنندج در ابهام
دنیای اقتصاد - سنندج - فرزاد نویدی: ساخت کشتارگاه صنعتی دام سنندج که از سال ۸۸ آغاز شده، هنوز در بلاتکلیفی و توقف به سر میبرد. این در حالی است که کشتارگاه، یکی از اصلیترین سدهای دفاعی در مقابل گسترش بیماریهای مشترک بین انسان و دام است؛
چرا که گوشت به واسطه وجود منابع سرشار از پروتئین و عوامل رشد، یکی از اصلیترین مواد غذایی مورد نیاز انسان بوده و عدممصرف آن میتواند تاثیر مستقیم نامطلوبی در رشد جسمی و ذهنی افراد بگذارد.
استان کردستان با سهمیلیون و ۵۰۰هزار واحد دامی کوچک و بزرگ یکی از مناطق دام خیز و دامپرور کشور محسوب میشود که سالانه نزدیک به ۲۴هزار تن گوشت قرمز و ۱۸۱هزار تن شیر از این تعداد دام تولید میشود؛ اما با این حال هنوز کشتارگاه ندارد.
استان کردستان اکنون فاقد کشتارگاه صنعتی دام است و گوشت قرمز مورد نیاز مردم استان در ۹ کشتارگاه سنتی دام که البته نیز نظارت کامل اداره کل دامپزشکی کردستان است، تامین میشود؛ اما به رغم بهداشتی بودن گوشتهای استحصالی باز نیاز به کشتارگاه صنعتی دام در این استان احساس میشود.
بر اساس این گزارش عملیات اجرایی کشتارگاه صنعتی دام سنندج از سال ۸۱ آغاز شد که در ابتدای راه به دلیل نبود اعتبارات، روند اجرای طرح کند و در برخی مواقع عملیات اجرای کشتارگاه متوقف شد.
این کشتارگاه در نزدیکی شهر سنندج و در مساحت ۷۱۵۰ مترمربع با ظرفیت ۱۰۰۰راس دام سبک و ۱۰۰ راس دام سنگین ساخته شده است که با راهاندازی آن امکان تولید ۶۰۰۰ تن لاشه دام سبک، ۶۰۰۰ تن لاشه دام سنگین، بستهبندی ۴۰۰۰ تن لاشه دام سبک و ۳۰۰۰ تن دام سنگین و اشتغالزایی ۱۷۰ نفر فراهم میشود.
در چند سال اخیر و با تزریق اعتبارات ریز و درشت مسوولان هر سال قول بهرهبرداری از آن را دانند؛ اما متاسفانه تاکنون که ۸ سال از آغاز عملیات اجرایی احداث آن میگذرد و به قول مسوولان باید سال گذشته به بهرهبرداری میرسید؛ اما هنوز از افتتاح این کشتارگاه خبری نیست.
مسوولان استان کردستان معتقدند که نبود اعتبار لازم یکی از مهمترین مشکلات عدم راهاندازی این کشتارگاه است. این در حالی است که سال گذشته و با سفر پربرکت رهبر معظم انقلاب به استان بخش مهمی از مشکلات اعتباری این کشتارگاه رفع شد.
رییس اتحادیه دامداران استان کردستان با اشاره به اینکه کلنگ ساخت تنها کشتارگاه صنعتی استان کردستان ۸ سال پیش به زمین زده شده است، افزود: اما این طرح به دلیل عدم تامین اعتبار
هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
نقشبندی اظهار کرد: در سفر اخیر مقام معظم رهبری به استان بودجهای برای تکمیل این طرح اختصاص یافت و بر این اساس مسوولان استان قول دادند که نخستین کشتارگاه صنعتی کردستان سال گذشته به بهرهبرداری برسد.
وی نبود کشتارگاه صنعتی در کردستان را مهمترین علت پایین بودن کیفیت گوشت کشتار شده در استان دانست و گفت: این امر باعث شده است تا دامداران گوشتهای باکیفیت خود را به استانهای دیگر بفروشند و سهم اهالی کردستان گوشتهایی با کیفیت پایین باشد.
مدیرعامل اتحادیه دامداران استان کردستان با بیان اینکه مردم نیز از کیفیت گوشتهای عرضه شده ناراضی هستند، گفت: چنانچه کشتارگاه صنعتی استان به بهرهبرداری برسد این مشکل نیز حل میشود.
این اظهارات درحالی مطرح میشود که وزیر کشور که برای حضور در مراسم تودیع و معارفه استاندار کردستان به سنندج سفر کرده بود در بازدید از روند احداث این کشتارگاه گفت: با اختصاص تسهیلات لازم در حال حاضر میزان پیشرفت فیزیکی کشتارگاه صنعتی دام سنندج به بیش از ۹۰درصد رسیده و به زودی به بهرهبرداری میرسد.
وی گفت: در مجموع از محل مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب بیش از ۵۵ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل طرح اختصاص یافته که به تدریج و با گسترش مراحل فیزیکی طرح در این پروژه هزینه میشود.
وی به ظرفیت کشتار در این واحد صنعتی اشاره کرد و گفت: با اتمام این طرح ظرفیت کشتار دام به بیش از یکهزار راس دام سبک و سنگین خواهد رسید و در صورت بهرهبرداری از فازهای بعدی این کشتارگاه ظرفیت کشتارآن نیز دو یا سه برابر میشود.
وی به میزان اشتغالزایی طرح اشاره کرد و گفت: با راهاندازی این کشتارگاه برای ۱۷۰ نفر اشتغال مستقیم و نیز برای ۴۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم زمینه اشتغال فراهم میشود.
وی اظهار امیدواری کرد با اتمام این طرح وضعیت کشتارگاهی دام در سطح شهر سنندج سازماندهی شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان نیز در این باره گفت: احداث و توسعه کشتارگاههای صنعتی دام در کشور یکی از ضروریترین اقدامات در جهت تامین بهداشت و سلامت جامعه و نیز تامین مواد پروتئینی سالم و بهداشتی است.
مهندس محمد ابراهیم حسن نژاد، نگهداری گوشت به شیوه مناسب، با بهرهگیری از تجهیزات بستهبندی و امکانات سردخانهای، تکمیل زنجیره تولید گوشت و رسیدن به خودکفایی، کشتار متمرکز و به دست آوردن آمار دقیق جهت برنامهریزیهای آتی را از مهمترین اهداف احداث کشتارگاههای صنعتی دام عنوان کرد.
وی در مورد وضعیت کشتارگاه صنعتی دام سنندج نیز گفت: این کشتارگاه تا سال گذشته به دلیل نبود اعتبار تنها ۲۵درصد پیشرفت فیزیکی داشت که خوشبختانه با تخصیص اعتبارات سفر رهبر معظم انقلاب اکنون به مرحله بهرهبرداری رسیده است.
به گفته وی، خط کشتارگاه ۱۰۰درصد به پایان رسیده و سیستم سردخانه و تصفیه فاضلاب نیز با ۹۰درصد پیشرفت فیزیکی در دست احداث است. وی گفت: به مسوولان استان اعلام کردهایم که خط کشتار این پروژه آماده است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد. وی زمان افتتاح رسمی این پروژه را اعلام نکرد و افزود: از نظر ما این پروژه اکنون آماده افتتاح است.
مدیر کل دامپزشکی استان کردستان نیز با اشاره به اینکه در حال حاضر ۹ کشتارگاه دام در سطح استان فعال است، گفت: در این کشتارگاهها بازرسی بهداشتی گوشت با دقت بسیار زیاد در حال انجام است و همه روزه کلیه لاشهها و ضمائم غیرقابل مصرف ضبط و معدوم میگردد. دکتر ناصر مخدوم با اشاره به اینکه کشتارگاه صنعتی دام سنندج روزانه ظرفیت کشتار یکهزار و ۱۰۰ راس دام سبک و سنگین را دارد، گفت: احداث کشتارگاه صنعتی دام سنندج علاوه بر رفع مشکلات کشتار در کشتارگاههای سنتی، موجب ارتقای سطح عرضه بهداشتی گوشت قرمز در سطح استان خواهد شد.
بر اساس این گزارش با این تفاسیر مشکلی برای آغاز به کار کشتارگاه صنعتی دام سنندج وجود ندارد و میتوان در این مکان گوشت بهداشتی مورد نیاز مردم استان را کشتار و وارد چرخه مصرف کرد؛ اما تاخیر در افتتاح و آغاز رسمی فعالیت این کشتارگاه همچنان برای مردم جای بحث دارد و میطلبد مسوولان مرتبط از طریق رسانهها در ارتباط با زمان آغاز به کار رسمی و دلایل عدم فعالیت این کشتارگاه اطلاعرسانی کنند.
ارسال نظر