افزایش 25درصدی صید ماهیان خاویاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته

ساری - خبرنگار دنیای اقتصاد - صید پاییزه ماهیان خاویاری در مازندران طی مراسمی در ساحل روستای امیرآباد بهشهر پایان یافت. محمود اسداللهی، مدیرکل بخش ماهیان خاویاری استان مازندران در این مراسم دریای خزر را با پتانسیل‌های شیلاتی ارزشمند شامل ۱۱۴ گونه، ۶۳ زیرگونه و ۱۴نژاد از انواع آبزیان به عنوان یکی از مهم‌ترین قطب‌های شیلاتی کشور دانست.

وی گفت: طی ۷۰ روز صید پاییزه ماهیان خاویاری که از ۲۵ شهریور ماه آغاز شد، با ۳۸۵ صیاد که ۷۶درصد آنان در غالب ۱۵ شرکت صیادی در مدت صید حضور داشتند، سه تن و ۱۸۳ کیلوگرم صید صورت گرفت که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۵درصد افزایش نشان می‌دهد و نسبت به صید سالانه نیز ۵/۱۲۶درصد بیشتر بوده است.

اسداللهی میزان صید در سال گذشته را در مدت مشابه ۲ تن و ۷۵۰ کیلوگرم اعلام کرد و افزود: با صید زمستانی و بهاره که از اسفند شروع می‌شود و تا خرداد ماه سال آینده ادامه خواهد داشت، انتظار می‌رود ۴۰درصد نسبت به برنامه سال‌جاری در سال ۸۷ جلو باشیم.

وی ارزش ریالی ماهیان صید شده را تاکنون ۸۰ تا ۱۰۰میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: دلیل توقف صید و دو زمانه شدن آن به دلیل نزدیک شدن به زمان تخم‌ریزی ماهیان خاویاری و پایین آمدن ارزش غذایی خاویار، جلوگیری از صید ماهیان نارس و بهبود وضعیت تولید مثل طبیعی این گونه پرارزش از ماهیان دریای خزر است.

اسداللهی یادآور شد: با اقدامات خوبی که از سوی شیلات ایران در اجرای طرح احیای ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر صورت گرفته است، کنوانسیون بین‌المللی تجارت گونه‌هایی گیاهی و جانوری در خطر انقراض امتیاز صید ماهیان خاویاری را برای ایران محفوظ نگه داشته است، به گونه‌ای که ایران به دلیل دارا بودن مرغوب‌ترین خاویار جهان و حفاظت از منابع ماهیان خاویاری تقریبا تمامی گونه‌های ماهیان دریایی سعی در رفع آلودگی آب‌های دریای خزر و برخورد شدید برای جلوگیری از صید قاچاق، بیش از ۵۰درصد از سهمیه صادراتی خاویار جهان را به خود اختصاص داده است که سهم استان مازندران از این میزان در سال گذشته ۲۷درصد بوده است و در فصل صید سال‌جاری نیز تا به امروز به ۳۷درصد رسیده است.

وی تصریح کرد: ۹۹درصد از خاویار تولیدی استان مازندران به دلیل دارا بودن بالاترین استانداردهای بین‌المللی در عمل‌آوری، نگهداری و بسته‌بندی صادراتی است.

مدیرکل بخش ماهیان خاویاری استان مازندران با بیان این که با تدابیری که در امر مدیریت از ذخایر انجام گرفته میزان صید غیرمجاز در کشور نسبت به سایر کشورهای حاشیه دریای خزر به حداقل ۲ تا ۳درصد رسیده است، افزود: این امر شاید یکی از دلایلی باشد که میزان صید و سهمیه ما را در فصل صید پاییزه نسبت به کشورهای حاشیه دریای خزر بیشتر کرده است.

اسداللهی در رابطه با آلودگی آب‌های دریای خزر که از سوی بعضی افراد و کشورها هشدار داده می‌شود، گفت: آلودگی آب‌های دریای خزر نیز یکی از عوامل کاهش ماهیان خاویاری است و ماهیان خاویاری به دلیل سیکل تولید مثل و مهاجرت به رودخانه‌ها نیاز به محیطی سالم از نظر زیست محیطی دارند، اما متاسفانه باید اعلام کنم تمام رودخانه‌های استان دچار آلودگی‌های صنعتی و خانگی هستند و این مساله محیط را برای مهاجرت این گونه پرارزش از ماهیان دریای خزر به رودخانه‌ها غیرممکن کرده است.