بنگاه‌داری دولتی رارها کنید

دنیای اقتصاد: حسن روحانی به وزرای کابینه‌اش توصیه کرد بنگاه‌داری دولتی را رها کنند. رئیس‌جمهوری دو روز بعد از برجام در همایشی در جمع فعالان اقتصادی اعلام کرد تا زمانی که اقتصاد دست دولت است و تا زمانی که بخش خصوصی رقابتی و غیررانتی نداشته باشیم، نمی‌توانیم مسائل اقتصادی کشور را حل و فصل کنیم. به اعتقاد وی، وزرا سخت‌شان است بنگاه‌ها را رها کنند و آن را دودستی چسبیده‌اند. روحانی همچنین با بیان اینکه دولت در سرلیست بدهکاران است، از تسویه بدهی‌های دولت و برنامه‌ریزی برای تحقق آن در بودجه سال ۹۵ خبر داد.

گروه صنعت و معدن: 1200 نفر از فعالان اقتصادی کشور طی یک گردهمایی با حضور رئیس‌جمهوری و چند تن از وزرای کابینه دولت یازدهم از تلاش تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای تقدیر کردند. در طول این گردهمایی اظهارات حسن روحانی، رئیس‌جمهوری دولت یازدهم، گاه با تشویق حضار و گاه با تایید همگان روبه‌رو می‌شد. وی در این گردهمایی خطاب به وزیران کابینه‌اش گفت که بنگاهداری را رها کنند. روحانی اظهار کرد: چقدر وزرای دلسوز سخت‌شان است این بنگاه‌ها را رها کنند و آنها را دو دستی چسبیده‌اند. تا زمانی که اقتصاد دست دولت است و تا زمانی که بخش خصوصی رقابتی غیررانتی نداشته باشیم، نمی‌توانیم مسائل اقتصادی خود را حل‌وفصل کنیم.وی در بین سخنان خود از تسویه بدهی‌های دولت و برنامه‌ریزی برای تحقق این هدف در لایحه بودجه سال 95 سخن گفت.

بدهی‌هایی که چندی پیش به گفته سکانداران بخش مالی و پولی کشور 380 هزار میلیارد تومان اعلام شد. رئیس‌جمهوری همچنین در جمع فعالان اقتصادی با اشاره به این مطلب که همواره اقتصاد به بخش سیاست خارجی یارانه داده است، گفت: این دولت می‌خواهد کاری کند که سیاست خارجی به اقتصاد یارانه بدهد و امروز آن روزی است که تحقق پیدا کرده است.از سویی در این گردهمایی، رئیس‌جمهوری به یار سوم مذاکرات هسته‌ای اشاره کرد و گفت: حسین دهقان وزیر دفاع، سومین فرد تاثیرگذار در بستن پرونده «پی‌ام.دی» و لغو تحریم‌ها بوده است.این همایش به همت دبیرخانه اتاق‌های ایران، اصناف و تعاون کشور با فاصله دو روز از آغاز اجرای برجام برگزار شد تا ظرفیت‌های نوین ایجاد شده در کشور پس از اجرای این سند مهم بین‌المللی به صورت مستقیم بین دولت و فعالان اقتصادی بخش غیردولتی مورد بررسی قرار گیرد.در ابتدای این همایش، رئیس‌جمهوری با مرور پرونده هسته‌ای و تلاش دشمنان در این عرصه گفت: رسیدن به موفقیت در موضوعی پیچیده که از سوی استکبار و رقبای نااهل طراحی شده بود، ساده و آسان نبود. افراطیون در واشنگتن و نیویورک همواره تلاش می‌کردند تا نگذارند این روز در تاریخ ثبت شود. خیلی‌ها خواستند موفقیت‌های 23 تیرماه 94 و 26 دی‌ماه 94 نباشد و مذاکرات بی نتیجه باشد. آنها با هواپیمای اختصاصی به ژنو و وین رفتند و گفتند صبر کنید و چند ماه دیگر به ما فرصت بدهید تا قیمت نفت را پایین آورده و ایران را به زانو در آوریم.روحانی اضافه کرد: عده‌ای هم به سازمان ملل رفتند و در مجمع عمومی حرف زدند و بمب را روی تابلو به نمایندگان ملل جهان نشان دادند و گفتند به ایران اعتماد نکنید. خیلی‌ها تلاش کردند تا وسوسه شیطانی ناامیدی را بر دل‌ها بنشانند و تبلیغ می‌کردند که ‌مذاکره با دشمن؟! و خیلی‌ها گفتند هر وقت مذاکره کردیم، متضرر شدیم و هیچ وقت مذاکره ما را به جایی نمی‌رساند.روحانی خاطرنشان کرد: برخی فلسفه بافتند و تاریخ را به استناد آوردند و گفتند مگر پرهیز از رویارویی و جنگ با شیطان امکان‌پذیر است؟‌ ما راهی جز جنگ و جنگیدن و ویران کردن و ویران شدن نداریم؛ اما ملت ما در 24 خرداد 92 به تمام این افکار و سخنان مهر باطل زد و در انتخابات خرداد 92 اعلام کرد ما خواهان تعامل سازنده با جهان هستیم.رئیس‌جمهوری تاکید کرد: تردید نداشته باشید هر آنچه امروز و فردا داریم و خواهیم داشت از ملت غیور، متحد و صبور در صحنه و در میدان بوده و خواهد بود.

این ملت بزرگ و غیور بود که در همه صحنه‌ها تمام توان خود را به‌کار گرفت و سختی‌ها را متحمل شد و در نهایت نیز به پیروزی رسید.روحانی با اشاره به دشواری‌های مذاکره با 6 کشور دارای اختلاف درونی گفت: طرف‌های مذاکره، 6 قطعنامه فصل هفتم شورای امنیت سازمان ملل و 12 قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را پشتوانه خود می‌دانستند و ادعا می‌کردند که جامعه جهانی علیه ایران اسلامی است و فکر می‌کردند ما بدون پشتوانه هستیم و در این کارزار و رقابت، آنچه انتظار ندارید دشمنی از سوی همسایه و مسلمان و به نام برادر است که پول خرج کند تا این مذاکرات به نتیجه نرسد و عده‌ای هم در داخل بذر ناامیدی بیفشانند.رئیس‌جمهوری تصریح کرد: در مقابل همه این سختی‌ها فیض خدا در کنار اراده و تلاش و صبوری و کوشش ملت ایران قرار گرفت و بحمدالله قدم به قدم راه موفقیت را طی کردیم و به توافق موقت ژنو رسیدیم. این توافق، نخست جلوی تحریم‌های جدید را گرفت و آن تحریم‌ها را متوقف کرد و برخی از تحریم‌ها را برداشت. همان 700 میلیون دلارهایی که در شرایط سخت آزاد می‌شد و راه را برای یک مذاکره قوی که به توافق نهایی منتهی شود، باز کرد و از توافق ژنو در فروردین 94 به تفاهم و توافق لوزان رسیدیم و این روند تا 23 تیرماه، روز توافق و در نهایت 26 دی ماه روز اجرا، ادامه یافت.

تجلیل از تیم مذاکره‌کننده

رئیس‌جمهوری در ادامه با تجلیل از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای گفت: اگر رئیس تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای غیر از آقای دکتر ظریف بود، به اینجا نمی‌رسیدیم.روحانی خاطر نشان کرد: با شناختی که طی دوران انقلاب نسبت به دیپلمات‌های کشور داشتم، بی شک قوی‌ترین فردی را که در این زمینه فکر می‌کردم این بار مسوولیت را می‌تواند به مقصد برساند به عنوان وزیر امور خارجه برگزیدم و این یکی از توفیقات الهی بود.رئیس‌جمهوری اضافه کرد: از مقام معظم رهبری تشکر می‌کنم اولا به خاطر اعتماد کامل ایشان به شخص وزیر امورخارجه و بعد به خاطر اینکه پیشنهاد مرا قبول کردند که امر مذاکره با ۶ قدرت را از دبیرخانه شورای امنیت به وزارت خارجه ببریم و اگر این هم نمی‌شد کار ما سخت بود. خدمت ایشان گفتم وقتی پرونده را از دبیرخانه شورای‌عالی امنیت به وزارت خارجه می‌بریم، پیامی به دنیا می‌دهیم که موضوع هسته‌ای امنیتی نیست، بلکه سیاسی است و این به ما کمک کرد تا موفق شویم.روحانی همچنین با قدردانی از دکتر صالحی گفت: در مسیر راه خداوند ما را یاری کرد و برادری را در کنار دکتر ظریف قرار داد که از لحاظ فنی در سطح بالایی قرار داشت؛ چون این کار یک کار سیاسی، فنی، حقوقی، اقتصادی و بسیار پیچیده بود؛ و انصافا از لحاظ فنی آقای دکتر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی همان مردی که در خانه ملت سخن‌ها گفت، از لحاظ فنی بسیار کمک کرد و ایشان علاوه‌بر اینکه از لحاظ جایگاه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی است، از لحاظ دانش هسته‌ای هم یکی از سرآمدهای کشور است و شاید هم در رشته خودش بهترین باشد.رئیس‌جمهوری خاطر نشان کرد: در ادامه مسیر، یار سومی نیز لازم بود و این بار آقای دکتر دهقان وزیر دفاع پا به میدان گذاشت، که در پرونده «پی.ام.دی» تلاش این سه بزرگوار ما را به نقطه‌ای رساند که شورای حکام آژانس بعد از ۱۲ سال پرونده هسته‌ای ایران را مختومه اعلام کرد و بست.رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه «در گزارش آژانس همه مسائل باقی‌مانده گذشته پایان یافته اعلام و گفته شد طی ۱۲ سال به مدرکی که بتواند ثابت کند ایران از مواد هسته‌ای در مسیر نظامی استفاده کرده، به‌دست نیامده است»، خاطرنشان کرد: در تاریخ سازمان ملل متحد پرونده هیچ کشوری را در چارچوب موارد ۴۱ و ۴۲ فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد به شورای امنیت نبرده‌اند، مگر آنکه یا آن حکومت و کشور را سرنگون یا جنگی را بر آن تحمیل کرده و در نهایت وادار به تسلیم کرده باشند. جمهوری اسلامی ایران در این عرصه تنها نمونه استثنایی است.روحانی با بیان اینکه امروز در آغاز مسیری دشوار قرار داریم، گفت: اقتصاد ایران همانند جوان و انسان بی‌گناهی است که ۱۲ سال در زندان، با غل و زنجیر نابحق و نابجا نگه داشته شده است.رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه با تلاش‌هایی که تا امروز به انجام رسیده، زنجیرها گسسته و درهای این زندان گشوده شده است، افزود: کار سخت و دشواری از امروز آغاز شده است، چرا که ما از اقتصادی که ۱۲ سال تحرک نداشته انتظار داریم در میدان رقابت حاضر شده و با آنهایی که هیچ‌وقت زندان و زنجیر ندیده‌اند، رقابت کند.


ورود به صحنه رقابت

روحانی با بیان اینکه مطمئنا اگر همه به وظیفه خودمان عمل کنیم، این زندان برای همیشه ویران شده و آن زنجیرها به چاهی عمیق افکنده شده و در دسترس نخواهد بود، اظهار کرد: اقتصاد ایران به‌زودی می‌تواند به صحنه رقابت بیاید و به عنوان یک اقتصاد نوظهور در دنیای امروز در جمع باشگاه‌ها و لیگ اقتصادهای نوظهور حضور یابد.رئیس‌جمهوری با بیان اینکه «امروز تحریم‌ها رفته و تا رسیدن به توسعه مسیری طولانی در پیش داریم و باید برای ساختن و آبادانی ایران عزیز همه دست در دست هم دهیم»، ادامه داد: دولت به تنهایی نمی‌تواند در این مسیر حرکت کند، بلکه برای رسیدن به توسعه باید همه آحاد ملت به صحنه بیایند.وی با اشاره به اینکه امروز در همه ارکان کشور بر اینکه ساماندهی اقتصاد، مهم‌ترین هدف ملی است، تردیدی وجود ندارد، گفت: اینکه رهبر معظم انقلاب بر اقتصاد مقاومتی تاکید مداوم دارند و مجلس بر آن اصرار می‌کند و دولت برای اجرای آن ستاد تشکیل می‌دهد، به این معنا است که امروز اقتصاد مساله بسیار مهمی است، چراکه رونق اقتصاد، قدرت، استقلال و اشتغال به همراه دارد و امروز مساله اصلی ما در کشور رفع کامل رکود، رونق و اشتغال است.


دولت در سرلیست بدهکاران

رئیس‌جمهوری با تاکید بر ضرورت رفع مشکلات ناشی از تحریم‌ها برای بانک‌های کشور و برطرف شدن مسائل مربوط به بدهکاران و طلبکاران، افزود: امروز دولت خود در سرلیست بدهکاران است درحالی‌که دولت بدهکار بدحساب، باید به دولت خوش‌حساب تبدیل شود.روحانی یکی از برنامه‌های دولت در برنامه ۵ ساله را در راستای حل مساله بدهکاری و طلبکاری دولت با بخش خصوصی و پیمانکارها و بانک‌ها برشمرد و خاطرنشان کرد: این معضل باید از پیش پا برداشته شود و پیش‌بینی‌ها و اقدامات لازم برای این کار در بودجه سال ۹۵ لحاظ شده است. رئیس‌جمهوری با بیان اینکه کشور ما با مشکلات فراوانی از جمله مشکل زیست‌محیطی مواجه است که با شعار دادن و تنها دعا کردن حل نمی‌شود، اظهارکرد: خداوند دعا را زمانی مستجاب می‌کند که ما تمامی تلاشمان را به‌کارگرفته باشیم؛ حل مشکلات زیست محیطی در گرو اصلاح صنعت و به‌کارگیری سوخت استاندارد است.روحانی با اشاره به اینکه «تا زمانی که اقتصاد در دست دولت است و بخش خصوصی رقابتی و غیررانتی نداشته باشیم، نمی‌توانیم مسائل اقتصادی را حل و فصل کنیم»، گفت: امروز در شرایطی هستیم که برای ایجاد تقاضای کافی، حرکت سریع اقتصادی و رونق اقتصادی در سال جاری و سال‌های نزدیک پیش روی، امکانات داخلی وجود ندارد و نمی‌توانیم حرکت را به وجود بیاوریم.رئیس‌جمهوری ادامه داد: متاسفانه در سال‌های آخر دهه هشتاد که بیشترین درآمد ارزی را در تاریخ ایران داشتیم، میزان واردات افزایش یافت درحالی‌که در همین دوران اشتغال خالص ما صفر بوده است.رئیس‌جمهوری در ادامه مشکل بیکاری و تلاش برای اشتغال پایدار را مورد تاکید قرار داد و گفت: امروز یکی از بزرگ‌ترین مسائل کشور اشتغال جوانان است و ارقام بیکاری جوانان تحصیلکرده تکان‌دهنده است و برای ایجاد اشتغال و رفع بیکاری راهی جز رونق اقتصادی نیست.


لازمه رشد ۸ درصدی
روحانی اضافه کرد: اگر می‌خواهیم برای جوان بیکار اشتغال ایجاد کنیم به یک رشد اقتصادی ۸ درصدی نیاز داریم و اگر بخواهیم رشد ۸ درصدی داشته باشیم و تمام امکانات داخلی به میدان بیایند، به سالانه حدود ۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی نیاز داریم؛ کارآفرینان و بخش خصوصی کشور باید سرمایه خارجی را جذب کند و دولت هم باید به سهم خود، سرمایه و تکنولوژی بیاورد. باید با سرمایه‌گذاران خارجی به توافق برسیم که اگر ما بازار داخلی را در اختیار آنها گذاشتیم بازار خارجی را به ما بدهند. رئیس‌جمهوری خاطرنشان کرد: باید برای محصولات تولیدی ایران اسلامی، بازارهای جدید جست‌وجو کنیم و اگر می‌خواهیم با دنیا رقابت کنیم باید تکنولوژی جدید را به کشور منتقل کنیم و تکنولوژی نو هم بدون سرمایه امکان‌پذیر نیست.روحانی گفت: در برنامه توسعه پیش‌بینی کرده‌ایم که دولت در اموری مثل بهداشت و آموزش باید به جای تصدی‌گری، خرید خدمت کند زیرا مردم بهتر از دولت می‌توانند مدرسه درست کنند و دانش‌آموزان را آموزش دهند. در بهداشت و درمان هم باید بخش خصوصی به میدان بیاید. به غیر از این راهی نداریم دولت باید قدم به قدم از اقتصاد به نفع بخش غیردولتی عقب نشینی کند.رئیس‌جمهوری با بیان اینکه اقتصاد همواره به بخش سیاست خارجی یارانه داده است، گفت: این دولت می‌خواهد کاری کند که سیاست خارجی به اقتصاد یارانه بدهد و امروز آن روزی است که تحقق پیدا کرده است. امروز شرایط را برای حمل و نقل و بیمه آماده کرده‌ایم. شرایطی که با دیروز متفاوت است. بانک‌های ما امروز می‌توانند فعال شوند و همه باید تلاش کنیم تا صادرات غیرنفتی کشور حداقل ۱۵ درصد در سال‌های پیش رو افزایش یابد. اگر بتوان، صادرات غیرنفتی را افزایش داد، تقاضا به معنای حقیقی تحقق می‌یابد.رئیس‌جمهوری خاطرنشان کرد: باید تمام پروژه‌های عمرانی ناتمام، به قیمت مناسب و سودده به بخش خصوصی واگذار شوند. روحانی برجام را آغاز حرکت اقتصادی در کشور دانست و تصریح کرد: امروز روزی است که وظیفه سنگین کارآفرینان برای احیای کشور و اشتغال‌زایی برای جوانان آغاز شده است و دولت در این مسیر حامی و در خدمت کارآفرینان خواهد بود.همچنین در این مراسم یک تابلو فرش که با نماد صلح و دوستی و توسط یک هنرمند ناشنوا بافته شده بود، به رئیس‌جمهوری اهدا شد.