با اتمام مهلت ثبت‌‌‌‌‌‌‌نام کاندیداهای شرکت در انتخابات اتاق بازرگانی، بازار اخبار رسمی و قانونی تاحدی کساد است اما بازار شنیده‌‌‌‌‌‌‌ها داغ‌‌‌‌‌‌‌تر از پیش شده‌است. نخست مساله‌ای که مطرح است و منتقدان مطرح می‌کنند احتمال پیاده‌کردن مدل پوتین-مدودف در اتاق‌های بازرگانی است. طرح معروف به پوتین - مدودف به زمانی بازمی‌گردد که محدودیت دو دوره‌‌‌‌‌‌‌ای ریاست‌جمهوری در روسیه وجود داشت. ولادیمیر پوتین با نامزد‌کردن چهره نزدیک به خود، مدودف و تلاش برای پیروزی او، خود نخست‌‌‌‌‌‌‌وزیر می‌شد که پستی تشریفاتی است، اما عملا با تسلط بر رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهور بر امور تسلط داشت. حال شایعه اجرای این مدل در مورد برخی از اتاق‌ها مطرح است. با توجه به آیین‌نامه جدید انتخابات اتاق بازرگانی، برخی می‌گویند روسای پیشین که امکان ریاست در دوره جدید را ندارند، به‌دنبال حمایت از کسانی هستند که بتوانند آنها را به منصب ریاست اتاق برسانند ولی خط‌مشی اصلی را خود تعیین کنند.

طرح دعوای جدید در راه است؟

بر اساس اخبار منتشر شده، مهدی کرباسیان که سابقه مدیریتی دولتی را در کارنامه خود دارد، در انتخابات پیش‌رو کاندیدا خواهد شد. صلاحیت او نیز احراز شده‌است و بالقوه به‌عنوان فردی نزدیک به مسعود خوانساری یکی از گزینه‌های ریاست اتاق تهران است، اما همزمان با این خبر، چهره‌‌‌‌‌‌‌های منتقد جریان حاکم کنونی اتاق تهران به «دنیای‌اقتصاد» گفته‌اند: با توجه به اینکه ایشان حائز شرایط کاندیداتوری نیستند، این حضور، آغاز چالش جدیدی خواهد بود، اما راهکار آن ساده است و ما با یک مصوبه شورای‌عالی نظارت می‌توانیم از آن جلوگیری کنیم و در صورت لزوم این کار را خواهیم کرد.

کسانی که ثبت‌نام نکرده‌اند

برخی از چهره‌های اتاق در انتخابات این دوره ثبت‌نام نکرده‌اند. جدیدترین اسامی این گروه نیز بر اساس یک روایت غیر‌رسمی عبارتند از: محمد لاهوتی، محمدرضا انصاری، سیدرضی میری، مجیدرضا حریری و مهدی معصومی‌اصفهانی. بر این اساس طیف «ائتلاف برای فردا» چندین مهره را در لیست آتی نخواهد داشت و به‌دنبال جایگزین برای آنها خواهد بود.

ائتلاف‌ها تشکیل شده‌ا‌ند؟

اگرچه در دوره‌های قبل، رقابت‌های انتخاباتی بین ائتلاف‌ها بود، اما در این دوره هنوز هیچ‌یک از ائتلاف‌ها به‌صورت رسمی اعلام موجودیت نکرده‌اند، با این‌حال حضور ائتلاف برای فردا در این دوره از انتخابات حتمی است و احتمالا هفته آینده لیست این ائتلاف منتشر می‌شود.  البته درباره ائتلاف‌‌‌‌‌‌‌ها باید منتظر تایید نهایی احراز اهلیت در تاریخ دوم اسفند ماند، اما یکی از اعضای اتاق در این زمینه به نکته مهمی اشاره می‌کند و می‌گوید: از ۲ اسفند تا ۱۰ اسفند، با احتساب اینکه روز پیش از انتخابات نیز تبلیغات ممنوع است، عملا وقتی برای برنامه‌ریزی تبلیغات نمی‌‌‌‌‌‌‌ماند و این نکته عجیب این دوره است.

طرح دعوا علیه دو مخالف اتاق

مساله دیگر درگیری میان یکی از اعضای هیات‌رئیسه کنونی اتاق ایران و منتقدان او است که ظاهرا در عمل نیز به شکایت و طرح دعوی در کمیته انضباطی اتاق کشیده است.

بنا به شنیده‌‌‌‌‌‌‌ها یک ماه پیش دو نفر از منتقدان جدی هیات‌رئیسه اتاق، پس از افشاگری‌‌‌‌‌‌‌هایی که در زمینه امور مالی اتاق انجام شد به کمیته انضباطی می‌روند و بنا به حکم کمیسیون انضباطی اکنون یکی از آنها به ۳۰ ماه انفصال از فعالیت در اتاق و دیگری به ۶ماه انفصال محکوم شده‌است و هردو حکم در مرحله تجدیدنظر قرار دارد. یکی از این اعضا در انتخابات ثبت‌نام نکرده‌است.

دیگر عضوی که حکم علیه او صادر شده‌است در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با تایید این مساله خبر از احراز صلاحیت خود در مرحله اول می‌دهد و می‌گوید: حکم کمیته انضباطی در مرحله تجدیدنظر است اما چنانچه تایید نهایی شود امکان حضور در انتخابات را از دست می‌دهد. او در ادامه می‌افزاید: این انتخابات جذابیت چندانی ندارد و از پیش مشخص است که طیف حاکم که در دوره حاکمیت خود بر اتاق بیش از ۱۴‌‌هزار کارت بازرگانی صادر کرده‌اند دست بالا را خواهند داشت و رقابت با آنها دشوار بلکه ناممکن است. به بیان او،تنها در حالتی شرایط اتاق بهبود پیدا می‌کند که طیف حاکم با رضایت به دیگران سهم بدهند.