مسوولان بانک مرکزی تاکید کردند
بهروز رسانی سری زمانی متغیرهای اقتصادی
به گزارش ایبنا، معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی بیان کرد: حوزه Open data نقش مهمی در مشارکت مردم و فعالان اقتصادی در اقتصاد کشور دارد. در برنامهریزی استراتژیک معاونت فناوری بانک مرکزی نیز توجه به این مساله گنجانده شده و رئیس کل بانک مرکزی نیز بسیار به مساله open data تاکید داشتهاند. محرمیان تصریح کرد: ارائه اطلاعات دقیق و بهروز میتواند در انتقادهای مبتنی بر اطلاعات درست نیز اثرگذار باشد و وقتی انتقادها مبتنی بر اطلاعات و دادههای درست باشد، حتی میتواند کمک حال بانک مرکزی در تصمیمگیری و سیاستگذاریهای خود باشد. وی اضافه کرد: امتیاز ایران در حوزه open data در دنیا از ۱۰۰نمره ۴۰ است. این در حالی است که کشورهایی از قبیل امارات، عمان، عربستان و ترکیه رتبههای ۵۸ و ۵۹ دارند. ارائه سامانه جدید میتواند ارتقای خوبی به رتبه و امتیاز ایران در حوزه open data در جهان بدهد. محرمیان در پایان تاکید کرد: در سالهای اخیر اطلاعات تراکنشی نظام بانکی در بولتن اقتصادی شاپرک بهصورت ماهانه ارائه میشود که در آینده این اطلاعات هم به سامانه بانک اطلاعات سریهای زمانی متغیرهای اقتصادی بانک مرکزی اضافه میشود.
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در جلسه رونمایی از سامانه جدید بانک اطلاعات سریهای زمانی اظهار کرد: همه بدنه بانک مرکزی در حوزه ارتقا و ثبات اقتصادی کشور زحمت میکشند و تنها جایی که در کشور در پایان سال عملکرد آن بهطور شفاف ارزیابی و مشخص میشود بانک مرکزی است؛ چرا که شاخصهای مختلفی برای ارزیابی عملکرد بانک مرکزی وجود دارد. او افزود: فکر میکنم امسال سال خوبی بوده است و زحمات بانک مرکزی به خوبی به نتیجه رسیده است. البته این مساله کیفی است و قطعا میتوانست شرایط بهتری رقم بخورد و قطعا در سال آینده تلاش بیشتری خواهیم کرد تا شرایط بهتری را رقم بزنیم. رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: در حوزه نیروی انسانی بانک مرکزی، فاصله زمانی زیادی به وجود آمده است و مجوزهایی را گرفتهایم تا همکاران جدیدی را به بانک مرکزی در حوزههای مختلف اقتصادی، مالی، IT و دیگر موارد جذب کنیم.
همچنین محمد شیریجیان، معاون اقتصادی بانک مرکزی در این جلسه اظهار کرد: در حال حاضر فاز اول سامانه رونمایی میشود و در واقع این سامانه در دو بخش TSD VIEW برای استفاده افراد و TSD APP که برای استفاده از کاربران بهکار میرود، طراحی شده است و به زودی قابلیت استفاده کاربران نیز به آن اضافه خواهد شد. او در پایان گفت: این سامانه با همکاری معاونت فناوری اطلاعات و معاونت اقتصادی بانک مرکزی انجام شده است. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، این بانک در سال ۱۳۸۵، سامانه اطلاعات سریهای زمانی اقتصادی را با هدف دسترسی آسان اساتید، پژوهشگران، محققان، دانشجویان و کارشناسان به روند تاریخی متغیرهای مختلف اقتصادی ایجاد کرده و مهمترین متغیرهای اقتصادی را به دو زبان فارسی و لاتین در بستر اینترنت در اختیار عموم قرار داده است.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بهعنوان متولی و تنظیمکننده نظام پولی و بانکی کشور، یکی از مراجع اصلی تولید و انتشار آمارهای اقتصادی بهشمار میرود و پردازش آمار در چارچوب استانداردهای بینالمللی در این نهاد قدمتی طولانی دارد. بانک مرکزی در سال۱۳۸۵، سامانه اطلاعات سریهای زمانی اقتصادی را با هدف دسترسی آسان اساتید، پژوهشگران، محققان، دانشجویان و کارشناسان به روند تاریخی متغیرهای مختلف اقتصادی ایجاد کرده و مهمترین متغیرهای اقتصادی را به دو زبان فارسی و لاتین در بستر اینترنت در اختیار عموم قرار داده است.
در سال۱۴۰۲ بانک مرکزی برای تسهیل روند پژوهش و دسترسی مطلوبتر به اطلاعات اقتصادی، تصمیم به ارتقا و مهندسی مجدد سامانه بانک اطلاعات سریهای زمانی اقتصادی کشور گرفته و اکنون نسخه جدید این سامانه آماده ارائه به عموم کاربران است. این سامانه مشتمل بر بیش از یک هزار و پانصد متغیر مهم اقتصادی است که لازمه انجام بسیاری از کارهای تحقیقاتی و پژوهشی کشور هستند. این اطلاعات در ۱۳ سرفصل کلی شامل عناوین ذیل طبقهبندی شدهاند: بخش خارجی؛ متغیرهای پولی و اعتباری؛ بورس؛ شاخصهای قیمت؛ انرژی؛ -صنعت و معدن؛ ساختمان و مسکن؛ حمل و نقل؛ کشاورزی؛ امور اجتماعی؛ نیروی انسانی و اشتغال؛ حسابهای ملی؛ وضعیت مالی دولت. هر یک از متغیرهای اقتصادی در عناوینی که بیان شد با تواترهای سالانه، فصلی و ماهانه در بازههای زمانی طولانی در دسترس کاربران این سامانه قرار گرفته است. از مهمترین ویژگیهای نسخه جدید سامانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- سهولت دسترسی با مرورگرهای مختلف و تسریع در بهروزرسانی آمارهای جدید
۲- ارتقای قابلیتهای گرافیکی و مشاهده برخط انواع نمودارها در مقاطع زمانی دلخواه
۳- امکان مقایسه روند تاریخی متغیرهای اقتصادی در قالب نمودارهای تحلیلی مناسب
۴- ارائه برخی از شاخصها آماری مهم و نیز متغیرهای مرتبط با انتخاب هر متغیر از میان فهرست متغیرهای انتخابشده
۵- امکان مقایسه همزمان نموداری دو دسته از متغیرهای با واحدهای مختلف
۶- استفاده از قالب و ظاهر بهتر همتراز با سامانههای مرجع بینالمللی و سامانههای اطلاعات اقتصادی کشورهای پیشرفته
۷- و در نهایت قابلیت ارتقای ویژگیهای فنی و کاربری از جمله مهمترین مزیتهای سامانه جدید بانک اطلاعات سریهای زمانی متغیرهای اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.